POLİSLİK

Yüzdeki Çiller Polisliğe Engel mi ?

Lise mezunu olup veya lise son sınıfta eğitim görüp TYT sınavına girip polis olmayı hedefleyen adaylar için PMYO başvurularına az bir zaman kaldı. TYT sınavının yapılmasıyla birlikte adaylar sonuçları bekleyip, barajı aştıkları taktirde PMYO başvurusu yapabilecekler. Elbette henüz PMYO başvuruları başlamamış olsa da adayların alması gereken minimum 260 puan bandında bir baraj bulunuyor. 2018 yılı için baraj puan ve detaylar netleşmese de geçmiş yıllardaki alımlara göre incelersek 260 puanın üzerinde bir puan alınması gerektiğini adaylara söyleyebiliriz. Elbette bu puan minimum baraj puan olmakla birlikte adaylar ne kadar yüksek puan alırlarsa polisliğe girme ihtimalleri de o denli artacaktır. Bununla birlikte POMEM ve PAEM için çok önemli olan KPSS sınavına da çok az bir zaman kaldı.

Lisans ve ön lisans mezunları için de polis olmak için önemli olan KPSS sınavı 22 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek. KPSS P3 puan türüne göre PAEM ve POMEM için öğrenci alımları başlayacak. Ayrıca bu iki polis eğitim birimine başvuruda bulunmak isteyen adaylar için önemli bir bilgi de 2017 yıllarında almış oldukları KPSS P3 puanlarının da geçerli olacağıdır. Yani eğer geçtiğimiz sene aldığınız KPSS P3 puanı bu sene alacağınız KPSS P3 puanından daha iyiyse geçen seneki puanınızla da başvuru yapabilirsiniz. Bu sene gireceğiniz sınavdan daha iyi bir sonuç alırsanız da 2018 KPSS puanınız ile başvuru yapabilirsiniz. KPSS ‘nin PAEM ve POMEM için %25 oranında etkisi olduğunu aklınızdan çıkarmadan alabildiğiniz kadar yüksek puan almaya gayret göstermelisiniz.

Adaylar için yazılı sınavlar her ne kadar önemli olsa da birçok aday yüzündeki çiller veya fiziksel olarak yaşadığı bazı durumlar için polis olup olamayacağını merak ediyor. Aslında sağlık yönetmeliğinde net olan bazı kurallar vardır. Ancak çok fazla hastalık ve fiziksel rahatsızlık türü olduğu için birçok durumda adayların polis olup olamayacakları doktor taktirinde olan bir durumdur. Bazı durumlarda da kesinlikle polis olunamayacağını söyleyebiliriz. örneğin polis olmak için erkek adaylarda aranan minimum boy 167 cm’dir. Ayrıca tüm adayların boyları ve kiloları uyumlu olmak zorundadır. Yani vücut kitle endeksleri uyumlu olmalıdır. Aday 170 boyunda olupta 90 kilo olursa, vücut kitle endeksi uyumsuz olacağı için kilo vermeden polis olması mümkün olmaz. Bu kesin bir olay olmasına rağmen örneğin ayakta aksaklık, vücutta yanık gibi birçok durum doktor taktirinde olan durumlardır.

Polis Olmak İçin Yüzdeki ve Vücuttaki Çiller Engel Midir ?

Polis adaylarının birçoğu vücutlarındaki çillerin ,vücutlarındaki yaraların veya fiziksel olarak başka bir durumlarının polisliğe engel olup olamayacağını merak etmektedir. Polislik mesleği fiziki olarak zindelik istediği için birçok durum polisliğe engeldir. Ancak bazı fiziksel durumlarda da polis olmak mümkün olabilir. Yüzünde ve vücudunda çiller olan adaylar polis olup olamayacağıyla ilgili büyük bir merak içindeler. Öncelikle bu durumların doktor insiyatifinde ve sözlü mülakattaki kurulun insiyatifinde olduğunu belirtmekte fayda var. Sonuç itibariyle polis olmak isteyen binlerce aday var ve hepsinin fiziki olarak bazı sıkıntıları olabilir. Polislikte amaç en zinde ve sınavlardan da en yüksek puanı alanları seçmektir. Yani adayların girmek istedikleri polis eğitim birimlerine göre KPSS veya TYT ‘den en iyi puanı alanlar, parkur yani fiziki mülakat dediğimiz bölümü en iyi tamamlayanlar, sağlık raporu uygun olanlar ve sözlü mülakatta da iyi puan alanlar seçilmektedir. Adayların hepsinden en iyi puanları almaya gayret etmesi gerekir. Şimdi sizler için yüzdeki ve vücuttaki çillerin polislik için engel olup olmayacağıyla ilgili detaylı bilgileri aktaralım.

 

  • Adayların yüzlerinde ya da vücutlarındaki çiller uzaktan bakıldığı zaman çok fazla belli değilse genellikle polis olmak için engel teşkil etmez. Halihazırda polislik eğitimi alan ya da polis olmuş yüzünde veya vücudunda çiller olan birçok insan vardır. Öncelikle polis alımlarındaki izler arasında olmaması gereken şeyler eşgal belirleyici yaralar veya izler olmamalıdır. Yani adayları diğerlerinden çok kolay şekilde ayırt edilebilecek şekilde gösteren yaralar, çiller vs olmamalı.

 

  • Eşgal belirleyici şekilde olmayan, yani çok dikkat çekmeyen yara veya çiller polislik için engel teşkil etmez. Adayların birçoğunda yara veya çil gibi durumlar olabilir. Netice itibariyle binler adayın başvurduğu polis eğitimi veren okullarda okuyan herkes yarasız veya çilsiz değildir. Ancak burada önemli nokta belirttiğimiz gibi sağlık yönetmeliğine uygun olup olmamasıdır. Ayrıca birçok duruma doktorların karar verdiğiniz bilmeniz gerekiyor.

 

  • Polis olmak isteyen adaylar sınavları başarıyla geçtikleri taktirde mülakatlara hazırlanırlar. Mülakatlar dediğimiz aşamalar sağlık raporu, fiziki yeterlilik mülakatı ve sözlü mülakattır. Bunlara giren adaylar buradan da alınması gereken minimum puanları ve daha üstünü alarak sonuçları beklerler. Yüzdeki çiller veya yaralar için de doktor raporu esas alınır. Sağlık muayenisine gittiğiniz zaman doktor sizi muayene edecek ve polisliğe engel herhangi bir durumunuzun olup olmadığıyla ilgili rapor hazırlayacaktır. Polisliğe elverişli olduğunuza dair rapor aldığınız taktirde polislik için aranan önemli şartlardan birini başarıyla geçmiş olursunuz.

 

  • Sağlık raporunun puana herhangi bir etkisi olmaz ancak oradaki şartları karşılayamazsanız da direkt olarak elenirsiniz. Fiziki olarak boy ve kilo şartları gibi şartlar da adaylarda aranan bazı şartlardandır. Öncelikle sağlık raporunuzda polisliğe elverişlidir durumu olsa bile sözlü mülakat sırasında yetkili kurulun size düşük puan verme yetkisi vardır. Bununla birlikte sizi sözlü mülakata alacak yetkililerin verecekleri puan polislik için son derece önemlidir. Polis olmak isteyen adayların alacakları puanın %50 ‘sini bu kurul verir. Geri kalan %25 i ise parkurdan alınır. Diğer %25 de sınav puanınızdır.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bazı insanlar karizmatik insanların polis olduğunu söyledi admin abi sence bu insanların hormonlarında sorun yokmu? ??polis olanların %90 EVLENMEK için ve %10 da karizmatik olmak için oluyor yani vatan için polis olmak bahane ?????????

    1. İnsanların içini bilemeyiz. Karizma kişi ile alakalı meslekle değil. Meslek ancak elbise gibi diyebiliriz, kişide biter olay 😉

    2. Sen para ya da zengin koca için istiyorsun. Ama ben ve diğer tüm polis ve asker adayları vatanımızı , bayrağımızı , üniformamizi sevdiğimiz için istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün