Yılda Kaç Polis Emekli Olur?
Bir toplumda demokratik düzenin uyumlu bir şekilde devam etmesi, kanunların kurallarına göre işlemesi ve ülkenin huzur içinde yaşayabilmesi için polis teşkilatına ihtiyaç vardır. Vatandaşın can, mal ve ırzının güven içinde güvenlikle sağlanması için polis teşkilatının elemanları gece gündüz devamlı çalışma halindedir. Suç işlemeye yönelik hareketlerin önlenmesi, suçluları yakalanıp işlenen suçların devamının engellenmesi için adalete teslim etmek emniyet teşkilatının değerli elemanları olan polisin asli görevleri arasında yer alır. Meşakkatli ve yıpratıcı olan bu meslekten yılda kaç polis emekli olur için bilinmesi gereken en önemli bilgi polislerin emekli olabilme şartlarıdır.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur Yıpranma Payı
Devlette memur olarak görevli olan polislerin de her devlet memuru gibi emekli olabilmesi için bazı şartların yerine gelmiş olması gerekir. Standart devlet memurların ayrı tutulan polislerde yıpranma payı söz konusudur. Devlet çalışanları ve yıllık yıpranma payları;
Yıpranma Payı Alan Kamu Görevlilieri |
|
Görev ve Meslekleri | Yıllık Yıpranma Payı |
Asker, Polis, Milli İstihbarat Teşkilatı çalışanı | 3 ay |
Maden işinde çalışanlar | 6 ay |
Radyasyon ortamında çalışanlar | 3 ay |
Yıpranma payı yılda kaç polis emekli olur hesaplaması yaparken ihtiyaç duyulan bir bilgidir. Emeklilik hesaplaması yaparken hesaba katılan yıpranma payında üç farklı durum söz konusudur:
- 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlayan polislerin kazandıkları bütün yıpranma payının hepsi yaştan indirilmektedir.
- 8 Eylül 1999 tarihinden sonra polislik görevine başlayanların ise kazandıkları yıpranma payının 3 yıldan çok olmamak üzere yarısı yaş haddinden düşürülmektedir.
- 01 Mayıs 2008 yılından sonra başlayanlar için yıpranma payı 3 yıldan çok olmama şartı ile yaş haddinden indirilmektedir.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur Fiili Hizmet Süresi Zammı
Diğer devlet memurları gibi polisler de 4C yani emeklilik sandığı kapsamında düşünülere hizmet bedelleri ödenir. Yılda kaç polis emekli olur sorusu için gerekli olan emeklilik prosedürleri de emekli sandığına göre yapılır. Polislik mesleğindeki emeklilik hesaplamalarında istisna tutulan ek bir durum vardır. Bu durum fiili hizmet süresi zammıdır. Polisler, fiili hizmet süresi zammından faydalanarak erken emekli olabilmektedir.
Yıpranma payı olarak da bilinen fiili hizmet süresi zammı ise kanunlar çerçevesinde belirlenmiş olan bazı kurum ve kuruluşlarda çalışan memurların her tam yıl çalışmaları karşılığında kanunların belirlediği gün sayısı kadar ek olarak verilen hizmet süresi olarak tanımlanabilir. Polis memurları için belirlenen fiili hizmet süresi zammı tam çalışılan bir yıl için 90 gündür. Yılda kaç polis emekli olur hesaplamaları yapılırken polis memurların hakkı olan 90 günlük süre, hem polisin hizmet süresine ekleniyor hem de emeklilik süresini 90 gün geriye çekecek şekilde işleniyor.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur Dönemleri
Devlet memurlarının emeklilik hesaplamaları genellikle çok zor olmaz. Sigorta girişi ve işe başlama tarihi belli olduğundan kolaylıkla hesap yapılır. Fakat yıpranma payı olan asker, mit, madenci, radyasyonlu işlerde çalışanlar gibi polislerin hesaplamaları da biraz zorlu olmaktadır. Yılda kaç polis emekli olur sorusunda cevap verebilmek için emeklilik şartlarını bilmekte fayda vardır. Polislerin emeklilik durumu ve şartları 3 ayrı dönemde hesaplanmaktadır. Bu dönemler 08.09.1999’dan önce göreve başlayanlar, 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında göreve başlayanlar ve 01.05.2008 tarihinden sonra göreve başlayanlardır.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur 08.09.1999’den Önce Başlayanlar
8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış olan polis memurlarının emeklilik şartları;
- Erkek polis memurlarının 25 yıllık hizmet süresini doldurması bayan memurların ise 20 yıllık hizmet süresini doldurmuş olması
- Yıpranma payının hepsi yanı her bir yıl için 90 günlük sürenin tamamı emekli olma yaşından indirilir.
Örnek vererek anlatmak gerekirse, Ayşe hanım 1976 doğumlu ve ilk göreve başlama tarihi 01.05.1996 yılı olsun. Polis memuresi Ayşe hanımın emekli olabilmesi için 20 yıla ihtiyacı vardır. 01.05.2002 yılı itibariyle çalıştığı yıl sayısı 6 yıldır. 6 yıl yani 2190 gün yapmaktadır. 20 yıldan emeklilik için geriye kalan yılı hesaplamak için 2190 günlük hizmet zamanına fiili hizmet zammı süresini eklememiz gerekir. Yılda kaç polis emekli olur için yapılan hesaplamada her yıl için 90 gün 6 yıl için 540 gün demektir. Normal çalışma süresine eklenen fiili hizmet süresinin toplamı 2190 + 540 = 2730 gün eder. 7300 gün eden 20 yıllık süreden 2730 gün düşüldüğünde emekli olabilmek için Ayşe hanımın çalışması gereken süre kalacaktır. Bu da 4570 gün eder. Ayşe hanımın geriye kalan 4570 günlük süresinde her yıl için 90 gün fiili hizmet süresinin düşüleceği gözden kaçırılmamalıdır.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında Göreve Başlayanlar
Devlet memurlarının emekli olabilmesi için yaş sınırı getirildi. Buna göre erkekler 60, bayanlar ise 58 yaşından sonra emekli olabilme imkanını yakalayacaklardır. Yılda kaç polis emekli olur sorusunda 1999 yılında getirilen yaş haddi polislerde olduğu gibi uygulanmamaktadır. Bu tarihler arasında göreve başlayan polislerin emeklilik şartları;
- 25 yıllık hizmet süresini dolduran
- Bay bayan fark etmeden 52 yaşını dolduran
- Kazandığı yıpranma payı 3 yılı geçmemek şartı ile yarısı yaş sınırından indirilerek emekli olmaktadır.
Yılda Kaç Polis Emekli Olur 1 Mayıs 2008’den sonra Göreve Başlayanlar
Değişen emeklilik yaşı ile birlikte yılda kaç polis emekli olur emeklilik yaşları şu şekilde olmuştur;
- Emniyet müdürleri ve müfettişleri 60 yaş
- Emniyet müfettiş yardımcıları ve emniyet amirleri 58 yaş
- Baş komiser, komiser ve yardımcıları 56 yaş
- Kıdemli baş polis, baş polis, polis memurları 55 yaştır.
Buna göre 01.05.2008 yılından sonra göreve başlayanlar;
- Bayanlar 58 yaş ve 9 bin iş gününü
- Bayla 60 yaş ve 9 bin iş gününü
- Her yıl için 90 günlük fiili hizmet süresi zammı
- Emeklilikte kademeli geçiş hükümlerine göre emekli olacaklardır.