2023 Yeni Kimlik Ücretleri Ne Kadar Oldu?
2023 Yeni kimlik çıkartmanın ücreti yeni kimlik çıkarılabilmesi için kimlik başvurusu yapılıp randevu alındıktan hemen sonra randevu için nüfus müdürlüğüne gidilmeden önce nüfus müdürlükleri ya da bankaya yatırılması gereken tutarı ifade ederken, yeni kimlik çıkarılabilmesi için olmazsa olmaz bir ödeme olarak nitelendirilebilir. Özellikle yeni kimliklerin alınmaya başlandığı 02 Ocak 2017 tarihinden itibaren, yeni kimlik fiyatlarıyla alakalı birçok spekülasyon yapılmasına rağmen yeni kimlik çıkarma ve hatta kaybolan yeni kimlik kartlarının yerine yeni kimlik çıkarılması işlem ücretlerinin oldukça makul seviyelerde olduğu kolaylıkla görülmektedir. 2023 yılı için belirlenen yeni kimlik ücreti ödeme 18.50 TL olurken, kimlik kayıp durumunda ise bu bedelin iki katı oranında yani 37 TL tutarın bankaya yatırılması gerekmektedir. Nüfus müdürlükleri tarafından yapılan açıklamada alınan bu ücretlerin “değerli kağıt bedeli” adı altında tahsil edildiği vurgulanmaktadır.
Yeni Kimlik Kartlarının Getirileri Nelerdir?
Yukarıda yeni kimlik kartları için belirtilen değerli kağıt bedeli tanımlamasından hareketle yeni kimlik kartlarının dayanıklı ve kaliteli malzemeden kredi kartı boyutunda ve çipli olarak üretildiği ifade edilmekle birlikte her karta alt bir PIN numarası bulunması güvenlik yönünden de kullanıcılara oldukça fazla avantaj sağlamaktadır. Öncelikle daha önceden yapılan “nüfus cüzdanı” tanımlaması terk edilerek yerini “kimlik kartı” tanımlamasına bırakırken, yeni kimlik kartlarının minimum kullanım ömrünün 10 yıl olduğu da ifade edilmektedir.
Yeni Kimlik Kartları Güvenlik Yönünden Oldukça Fazla Özellik Barındırıyor
Yeni kimlik kartlarının en dikkat çekici tarafının kullanıcıların güvenlikleri olduğu göze çarparken henüz başvuru aşamasında başlayan güvenlik teyitleri kartların kullanımlarının her aşamasında da kolaylıkla görülebilmekte, kişilerin yeni kimlik kartlarıyla tam anlamıyla güvenli işlemler yapabilmelerine de imkân sağlanmaktadır. Yeni kimlik kartları başvuru esnasında kişilerden parmak izi, (parmak vektörü) avuç içi okuma ve PIN kod sisteminin oluşturduğu üçlü güvenlik teyidi alınırken, bu güvenlik uygulaması sayesinde ileride güvenlik acısından olması muhtemel tüm sıkıntıların da önüne geçebilmektedir.
Yeni Kimlik Kart Başvurusu İçin Randevu Alınması
Türkiye nüfusu ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerinin sayısı göz ününde bulundurulduğunda nüfus müdürlüklerindeki yoğunluktan etkilenmemek için yeni kimlik kartı çıkarılabilmesi için mutlaka randevu alınması ve randevu saatinde nüfus müdürlüklerine başvurulması oldukça önem taşımaktadır. Yeni kimlik kartı başvuruları;
- Alo 199 randevu servisi vasıtasıyla
- Internet üzerinden nüfus müdürlüğü sitesine girilerek de yapılabilir.
Alo 199 çağrı merkezinden yeni kimlik başvuru randevusu alınabilmesi her türlü telefondan ve Türkiye’nin her noktasından 199’un çevrilerek; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Çağrı Merkezi’ne ulaşılabilmesi gerekmektedir. Burada yeni kimlik kartı başvurusu için sistem tarafından 1’in tuşlanması istenecek, hemen ardından da başvuru sahibinin T.C kimlik numarasını tuşlamasının ardından vatandaşlık temsilcisine bağlanılacaktır. Vatandaşlık temsilcisi de başvuru sahibinin bulunduğu il ve ilçe doğrultusunda randevu ayarlaması yaparak başvuru sahibine iletecektir. Internet üzerinden yapılan yeni kimlik kartı başvurularının adresi de www.nvi.gov.tr olarak belirtilmekle birlikte ilgili sayfadaki randevu portalından aynı şekilde il ve ilçe bilgilerine göre (MERNİS’ten otomatik olarak alınan ya da kullanıcı tarafından belirtilen) randevu alınabilmesi mümkündür. Yoğunluk göz önünde bulundurularak randevu saatinden 15 dakika önce randevu merkezinde bulunulması çok önemlidir. Randevu haricinde bazı nüfus daireleri mesai başladıktan hemen sonra sabahın erken saatleri içerisinde birkaç başvuru alabilmektedir.
2023 Yeni Kimlik Kartları Ücret Bilgisi
Yeni Kimlik kartlarının dağıtılmaya başlandığı Ocak 2017 tarihinden itibaren başvuru sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında gelen yeni kimlik kartı ücretleri için değişik dönemlerde farklı söylentiler ortaya atılsa da kimlik kartı ücretlerinin makul seviyelerde olduğu görülmektedir. Yeni kimlik ücreti hangi bankaya yatırılacak sorusu için verilecek cevap Türkiye genelindeki tüm özel, kamu ve katılım bankalarının bu konuda yetkili olduğunun yanında yeni kimlik kartları alınması için kalan sürenin oldukça azaldığı ve bu tarihten sonra yeni kimlik kartı ücretlerinin oldukça artacağı konusunda ortaya atılan söylentiler de gerçeği yansıtmamaktadır. Öncelikle yeni kimlik kartları başvuru tarihi olarak son bir tarih henüz iletilmemekle birlikte yeni kartların 2023 yılına kadar alınabileceği vurgulanmaktadır. Buna göre 2023 yılı güncel yeni kimlik kartı ücretlerine ve kimlik yenileme ücreti nereye yatırılır sorusuna bakmak gerekirse,
- Yeni doğan bebekler için 30 güne kadar yeni kimlik kartı alınması durumunda herhangi bir ücret ödemesi yapılmayacaktır. 30 günlük yasal süre geçirildiğinde kimlik kartı ücreti 22.5TL olacaktır.
- Her türlü kimlik yenileme işlemi 22.5 TL
- Evlilik nedeniyle kimlik değişimi yapılması 22.5 TL
- Kayıp olan kimlik belgelerinin tekrar çıkarılması durumunda ise 45 TL ücret ödenecektir .
2023 Yeni Kimlik Kartı Ücretlerinin Ödenmesi
Yeni çıkarılan kimlik kartları için belirlenen yeni kimlik ücreti yatırma 2 şekilde yapılabilirken,
- Başvuru esnasında nüfus müdürlüğüne ödemeler yapılabilmekte ve bu sayede ücret ödeme için herhangi bir zaman kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş olmaktadır.
- Aynı zamanda yeni kimlik ücreti anlaşmalı bankalar Türkiye genelinde şubesi olan tüm kamu, özel ya da katılım bankalarına yapılabilirken, ödeme esnasında banka çalışanları başvuru sahiplerinin T.C kimlik numaralarını sistem üzerinden girerek ilgili dekont üzerinden de kontrol edeceklerdir.
- Yurt dışında yapılan yeni kimlik başvurusu işlemleri konsolosluk ve büyükelçilik kanalıyla yapıldığı için ödemeler başvurunun alındığı kanala yapılarak evrakların nüfus müdürlüklerine gönderilme süreçleri de kontrol edilmelidir.
Yeni Kimlik Kartı Başvurusu İçin Başvuru Ve Ödeme Yapılacak Nüfus Müdürlükleri
Başvuru sahipleri için öncelikli olarak bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeleri gerektiği belirtilse de daha sonra tecrübe edilen durumlar göz önünde bulundurularak bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Başvuru sahipleri yeni kimlik kartı alımları için Türkiye genelindeki tüm il veya ilçe nüfus müdürlüklerine başvurabilecekleri gibi Alo 199 ve NVI internet sitesi aracılığıyla randevu taleplerini de yaşadıkları ilçe fark etmeksizin her il ve ilçedeki nüfus müdürlüklerine de iletebilirler. Bunun için Alo 199 çağrı merkezi yetkililerinden özellikle yoğunlukla alakalı ayrıntılı bilgi alınabileceği gibi, nüfus idarelerinin yoğunluğunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca yeni kimlik kartı ödemelerinde de aynı durum geçerlidir. Kişinin MERNİS sisteminde bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğü olsun ya da olmasın yeni kimlik kartı ödemelerinin yapılabilmesi için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Yeni Kimlik Başvurusu İçin İstenen Belgeler
Yeni Kimlik başvurularında gerekli olan tek belge aslında eski kimlik belgesinin ibrazıdır. Eski kimlik belgesi haricinde evlilik cüzdanı, pasaport, ehliyet gibi kimlik yerine geçen belge ibrazlarıyla da yeni kimlik başvurusu yapılabilir. Kişinin bunlardan hiçbirine sahip olmadığı durumlarda muhtarlık ya da nüfus müdürlüğüne konuyla alakalı yazılacak dilekçe sonucunda alınacak belge de yeni kimlik başvurusunda kullanılabilir. Kişinin yeni kimlik kartı başvurusundan sonra nüfus müdürlüğünden geçici kimlik talebi de olmalı, bu sayede yeni kimlik kartı kişinin adresine gelene kadar 15 günlük geçici kimlik belgesine sahip olma şansına da sahip olunmalıdır. Geçici kimlik kartı kullanabilme süresi ilk başta 10 gün olarak belirlenmiş olsa da, bu süre daha sonra yaşanabilen olsak gecikmeler nedeniyle 15 güne çıkarılmıştır. Tabii ki bu süre içerisinde başvuru sahipleri yeni kimlik kartlarının durumlarını ve kargo süreçlerini de yakından takip etmekle mükellef olup, bu sayede yaşanacak olası problemlerin de önüne geçilmiş olacaktır.