2018 Yeni Kimlik Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

05.08.2018
1.166
A+
A-
2018 Yeni Kimlik Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

2018 Yeni kimlik için başvurunun takibi yeni kimlik çıkartabilmek için en önemli aşamalardan biri olarak göze çarpmaktadır. Yeni kimlik alınabilmesi için aşamalara göz atmak gerekirse;

  • Önce yeni kimlik kartının alınacağı nüfus müdürlüğünün tespit edilmesi (yeni kimlik kartları ilk dağıtılmaya başlandığı zaman kimlik kartlarının kişilerin yaşadığı (ikametlerinin bulunduğu) ilçedeki nüfus müdürlüklerine yapılması gerekmekteyken, daha sonra bu uygulamadan vazgeçilerek kişilerin Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlüklerinden yeni kimlik kartı başvuru yapabilmesinin yolu da açılmış olmaktadır.

Yeni Kimlik Kartları İçin Randevu Alınması Zorunlu

Yeni kimlik kartı başvurusu yapılacak nüfus müdürlüğünde işlemlerin daha hızlı ve kesintisiz olarak yapılabilmesi için randevu alınması önemli bir zorunluluk olup, randevu alma işlemi temelde çok basit yollardan oluşmaktadır.

  • Yeni kimlik kartı için başvuru yapılacak nüfus müdürlüğü seçimi yapıldıktan sonra bu yönde randevu alınması gerekmektedir. Yeni nüfus kartları için randevular Alo 199 çağrı merkezinden yapılabileceği gibi, nvi.gov.tr adresinden de yapılabilmektedir. Alo 199 çağrı merkezinden başvuru yapılabilmesi için Türkiye genelindeki tüm telefonlardan 199 numarası çevrilerek, randevu işlemleri bölümüne girilebilmesi için 1’e basılması ve sistem üzerinden kişinin T.C kimlik numarasının girilmesi gerekmektedir. T.C kimlik numarası sisteme girildikten sonra çağrı merkezi vatandaşlık temsilcisi tarafından randevu işlemleri gerçekleştirilecektir. Burada kişinin randevu almak istediği nüfus müdürlüğü için müşteri temsilcisinin de merkezin uygunluğunu teyit etmesi gerekmektedir. Aynı şekilde internet üzerinden alınacak yeni kimlik kartı randevuları için de gidilmek istenilen nüfus müdürlüklerinin randevu alınabilmesi açısından uygun olması gerekmektedir.
  • Randevu alındıktan sonra kişi randevu saatinden 15 dakika önce nüfus müdürlüğünde olmalı, ek olarak da yeni kimlik alınabilmesi için ihtiyacı olan belgeleri yanında getirmiş olmalıdır.

Yeni Kimlik Kartları İçin Gerekli Olan Belgeler

Yeni kimlik kartlarının alınabilmesi için nüfus müdürlüğü tarafından istenilen belge ve resimlerin eksiksiz olarak temin edilmesi çok önemlidir.

  • Yeni kimlik çıkarma için gerekli olan bu belgeler aslında sadece eski kimlik belgesinin (nüfus cüzdanının) ibrazı olarak belirtilmekle birlikte, nüfus cüzdanı yerine üzerinde yakın tarihli bir resim bulunan ehliyet, pasaport ya da evlilik cüzdanı ibrazı da yeteri olmaktadır.
  • Belge ibrazının yanında bir adet biometrik fotoğrafın da nüfus müdürlüğüne yeni kimlik kartı için iletilmesi gerekmektedir. Yeni kimlik kartları elektronik özelliğe sahip olduğundan dolayı, normal fotoğraflar kabul edilmemekte, verilecek fotoğrafın mutlaka biometrik olması oldukça önemlidir.
  • Başvuru esnasında kimlik yenileme ücreti olan 18.5 TL’nin (eski nüfus belgesi kaybedilmişse fiyat 37 TL’ye çıkabilmektedir) nüfus müdürlüğüne ödenmesi gerekmektedir. Ya da başvuruya gitmeden önce Türkiye genelindeki herhangi bir kamu bankası, özel banka ya da katılım bankalarından birine TC kimlik numarası ibraz edilerek ücret ödemesi yapılabilir. Bu durumda ilgili işlem dekontunun yanı sıra, ödemenin yapıldığı nüfus müdürlükleri kontrol ekranında da görülebilmektedir.
  • Yeni kimlik kartlarındaki kişiye özel güvenlikli yapılarının tahsis edilebilmesi için üç kademeli parmak izi, avuç içi okuması ve PIN numarası teyidi gerekmektedir.
  • Kişilere başvuru esnasında kapalı bir zarf içerisinde 6 haneli bir PIN kodu verilmekte, bu PIN kodları kimlik belgesi kişiye teslim edildiği andan itibaren aktif hale gelmektedir. Bu PIN numaraları istenilen her an nüfus müdürlüklerindeki KİOSKLAR vasıtasıyla değiştirilebilmektedir.
  • Başvuru yapıldıktan sonra yeni kimlik kartları kişinin adresine gönderilene kadar nüfus müdürlüğü tarafından kişilere 15 günlük geçici kimlik belgesi verilmektedir.
  • Bundan sonraki süreçte yeni kimlik başvuru sahibinin kartı ev ya da iş adresine gelene kadar süreci takip etmesi (yeni kimlik takip) çok önemlidir. Yeni kimlik kartları kişinin anne, baba ya da eşi dahil kimseye teslim edilememektedir.

Yeni Kimlik Kartlarının Teslim Süreci

Yeni kimlik kartlarının alınabilmesi için nüfus müdürlüklerinde tamamlanan işlemlerin ardından kartların kişiye özel ve yüksek güvenlikli olarak basılabilmesi için belli bir süre gerekmektedir. Bu süre kartların dağıtılmaya başlandığı 02 Ocak 2017 tarihinde ilk olarak 10 gün olarak belirlenirken, daha sonra yaşanan aksaklıklardan ve olası kargo gecikmelerinden dolayı kartların teslim süresi maksimum 15 gün olarak belirlenmiştir. Başvuru esnasında kişiye verilen geçici kimlik belgesinin de geçerlilik süresi 15 gün olmakla beraber, kartların basıldığı merkezlerdeki makine sayısının arttırılması dolayısıyla aslında kartların basımı oldukça hızlı olarak gerçekleşmektedir.

Yeni Kimlik Kartlarının Takip Süreci

Yeni kimlik kaç günde gelir sorusu için kesin bir cevap verilememekle birlikte bu sürenin maksimum 15 gün olarak belirlendiğini söylemek mümkündür. Bu yönde kartların ilk olarak basılmaya başladığı dönemde belirlenen süre 10 gün olmakla birlikte daha sonra sürenin 15 gün olarak belirlendiği dikkat çekmektedir. Başvuru süreci tamamlanan kartlar basım merkezinde yüksek güvenlikli olarak en kısa sürede basılırken, basım yapılan merkezde son dönemde makine sayısının artmasına bağlı olarak basım işlemlerinin daha hızlı yapılabildiği de kolaylıkla görülebilmektedir. Basım ve kontrol işlemi tamamlanır tamamlanmaz kimlik kartları PTT kargoya verilirken, dağıtım süreci de maksimum 5 iş günü olarak öngörülmektedir.

PTT Üzerinden Kimlik Kartı Başvuru Takibi Yapılması

Tamamlanan yeni kimlik kartı başvurularıyla alakalı kartların nerede olduğuyla alakalı 3 şekilde sorgulama yapabilmek mümkündür. Kartların özellikle nerede olduğu ve hangi adrese ne zaman teslim edileceğiyle alakalı sorgulama yapılması çok önemlidir. Yeni kimlik kartları kişiye özel olup, kişi haricinde başka kimseye teslim edilmemekle birlikte, kişinin adreste bulunmadığı durumlarda nüfus müdürlüklerine geri gönderilmekte, oradan 20 gün içinde alınmadığında da yeni kimlik kartları imha edilerek tüm başvuru süreçlerinin tekrar yapılması gibi bir olumsuzluk meydana çıkacaktır.

Yeni Kimlik Kartlarının Nerede Olduğunun Takibi

Yeni kimlik kartı başvurusu ve kartların basım aşamaları tamamlandıktan sonra PTT’ye verilen kimlik kartları için sorgulama yöntemi üç şekilde yapılabilir.

  • Alo 199 randevu hattını arayarak kişilerin müşteri temsilcileri vasıtasıyla yeni kimlik kartlarının nerede olduğu bilgisine ulaşmaları mümkündür. Bu yönde müşteri temsilcileri tarafından anlık bilgi akışı sağlanırken, kartların adrese geleceği zaman adreste bulunulması sağlanabilir.
  • Yeni kimlik takip PTT özelliğiyle PTT internet sitesi ya da çağrı merkezi vasıtasıyla yeni kimlik kartlarının tam olarak nerede olduğu, ne zaman dağıtıma çıkacağı ve tam olarak ne zaman teslim edileceğiyle alakalı ayrıntılı bilgiye sahip olunabilmektedir. Bu yönde kişiler PTT merkezlerine başvurarak da bilgi alışverişi yapabilmektedir.
  • Yeni kimlik takip sorgulama PTT için üçüncü aşama da nvi.gov.tr adresinden gönderi takibi yapmaktır. Siteye girildikten sonra yeni kimlik kartı bölümünden gönderi takibinin ayrıntılı olarak yapılabilmesi mümkündür. Sistem PTT ile entegre olarak çalışmakta, gönderinin tüm hareketlerini de anlık olarak ekrana göndermektedir.

Yeni Kimlik Kartı Tesliminde Adreste Bulunulmaması

Yeni kimlik kartı başvuru aşamasında verilen adreste bulunulmaması durumunda yeni kimlik kartlarının başvuru sahibi dışında başka birine verilebilmesi maalesef mümkün değildir. Kişinin aynı soyadını taşıyan eş, anne, baba ve kardeşine dahi kartların teslim edilmesi mümkün olmamakla birlikte, kişinin adreste bulunmadığı durumlarda kişiye gerekli bilgilendirme yapılarak yeni kimlik kartları başvurunun yapıldığı nüfus dairesine gönderilerek burada 20 gün muhafaza edilir. 20 günün sonunda başvuru sahibi tarafından kartların nüfus idaresinden teslim alınmaması durumunda ise kartlar imha edilerek, tüm süreç yeniden başlar.

Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılacak?

Yeni Kimlik Şifre İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yeni Kimlik Randevu Alma

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.