2018 Yeni Doğan Bebeklere Nüfus Cüzdanı Çıkarma İşlemleri
2018 Yeni Doğan Bebeğe nüfus cüzdanı çıkarmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ocak 2017 itibari ile yeni doğan bebekler için nüfus cüzdanı yerine çipli ola yeni kimlik kartlarından verilmektedir. Yeni doğan bebekler için kimlik kartının kısa bir süre içerisinde çıkarılması oldukça önemlidir. Bebeğin hastanede kontrollerinin yapılması ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi amacıyla kimlik kartı gereklidir.
Her doğumdan sonra, doğumun olduğu tarihten itibaren yurt içinde Nüfus Müdürlüğü’ne 30 gün içerisinde, yurt dışında ise 60 gün içerisinde başkonsolosluklara bildirilmesi gerekmektedir. Evde yapılan doğumlarda doğum raporu olmadığı için aynı süreler içerisinde sözlü beyanda bulunulması zorunludur. Yeni doğan bebeklerin aile kütükleri tescil edildiğinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları verilmektedir.
Yeni doğan bebekler için kimlik çıkartmak işlemi oldukça kolay bir işlem olup ilk kez anne baba olan kişiler için heyecan verici bir olaydır. 2017 yılı itibari ile bebekler için çipli yeni kimlik kartları verilmektedir. 15 yaş altı tüm çocuklarda olduğu gibi istisnai durumlar hariç kimlik başvurularını anne babalar yapmaktadır. Yeni doğan bebek kimliği çıkartabilmek için en önemli belgelerden biri doğum belgesidir. Evde doğan bebeklerde ise anne baba tarafından sözlü beyan yapılarak, kimlik alınabilmektedir. Başvuru sırasında bebeğinizin isminin evraka doğru yazıldığından emin olmanız önemlidir.
2018 Yeni Bebekler İçin Kimlik Başvurusu Nereye Yapılır?
Yeni doğan bebekler için kimlik başvurusu Nüfus Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Başvuru yapılacak olan Nüfus Müdürlüğü için herhangi bir il sınırlaması bulunmaz. Bebeğin doğduğu ilde bulunan, ikametin bulunduğu yerde bulunan ya da herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılabilmektedir.
Başvuru işlemleri tamamlanıp, yeni kimlik çıkana kadarki süreçte kullanılmak üzere geçici kimlik belgesi verilmektedir. Talep dahilinde verilen geçici kimlik kartını bebekleriniz için almanızda fayda vardır. Kimlik kartı ile seyahat edilebilir ve yasal tüm işlemlerde geçerli olarak kullanılabilmektedir. Yeni kimlik kartı beyan edilen adrese posta yolu ile teslim edilmektedir. İki kere adreste bulunmamanız durumunda PTT şubesinden teslim alabilirsiniz. 7 gün içerisinde teslim almazsanız yeni kimlik katı Nüfus Müdürlüğü’ne iade edilmektedir.
2018 Yeni Bebek Kimlik Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?
2018 Yeni doğan bebeklerin kimlik başvuruları için randevu alınması zorunlu değildir. Randevusuz olarak da Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılabilmektedir. Yeni doğan kimlik randevu alarak yapacağınız başvurularda işlemlerini daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Yeni doğan bebek kimlik randevu alma işlemi için;
- Alo 199 çağı merkezini arayarak,
- Nüfus Müdürlüğü resmî web sitesi üzerinden https://randevu.nvi.gov.tr adresine giriş yaparak alabilirsiniz.
2018 Yeni Doğan Bebek Kimliği İçin Gerekli Belgeler Hangileridir?
Doğum belgesi 3-4 nüsha şeklindedir ve doğum yapılan hastane tarafından bebeğin ebeveynine teslim edilir. Nüsha şeklinde verilen belgenin bir nüshası iş yeri izin belgesi, 1 nüshası Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğum yardımı için kullanırken kalan bir nüshada bebeğin nüfus cüzdanını çıkartmak için kullanılmaktadır. Bebeklere kimlik çıkarma için gerekli evraklar ve başvuru şartları şunlardır;
- Nüfus müdürlüğüne yapılan başvuruyu bebeğin annesi veya babası doğum belgesi ile birlikte yapabilir.
- Başvuruda bulunan ebeveynin yanında nüfus cüzdanı bulunması gereklidir.
- Başvuruların doğumdan itibaren 30 gün içerisinde yapılması gereklidir. (Yurtdışında süre 60 gün olmaktadır.)
- Bebeğin anne ve babası yok ise birinci dereceden diğer akrabaları başvuruda bulunabilirler. (Büyükanne, büyükbaba, abla veya abi)
- Yeni doğan bebeklerden kimlik ücreti alınmaz. Kimlik teslimi müracaat günü yapılır.
2018 Yeni Doğan Bebeğin Kimliği İçin Kim Başvuruda Bulunabilir?
Yeni doğan bebeklerin kimliklerini çıkarmak için 30 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gereklidir. Kimlik çıkarma işlemi bebeğin anne, baba veya vasileri tarafından yapılabilir. Anne veya babası müsait olmayan bebeklerin kimlikleri büyük anne ya da büyük babaları tarafından veya erişkin kardeşleri tarafından çıkartılabilir. Bu durumda vekaletname ibraz edilmesi gereklidir.
2018 Yeni doğan bebek kimliği ücreti talep edilmez ve bir gün içerisinde T.C. kimlik numarası yazılı olarak çıkartılıp müracaat sahibine teslim edilir. Bebeklerin kimliği çıkartılırken görevli tarafından müracaatta bulunan kişiye bebeğin ismi sorulur müracaat sahibinin beyan ettiği isim onay formunun imzalanması ile bebeğin nüfusuna işlenir. Bebeğin ismi nüfusa işlendikten sonra değiştirme işlemi ancak mahkeme yolu ile yapılabilmektedir. Bu nedenle isim beyanında bulunan kişinin bebeğin ismini telaffuz ederken dikkatli olması önemlidir.
2018 Yeni Doğan Bebekler İçin Kimlik Ücreti
Yeni doğan bebeklerin kimlikleri yasal olarak 30 gün içerisinde çıkartılmalıdır. Bu süre Türkiye de yaşayan vatandaşlar için geçerli olan süre olup yurtdışında yaşayan vatandaşlar için süre 60 güne çıkmaktadır. Yasal süre içerisinde müracaat ederek bebeklerine kimlik çıkartan müracaat sahiplerinden herhangi bir kimlik ücreti talep edilmez ve yeni doğan bebeklerin kimlikleri ücretsiz olarak verilmektedir. Yasal süre aşımına uğrayan başvurularda 18,5 TL değerli kâğıt ücreti alınmaktadır. Bebeklerin doğumundan sonra gün geçirmeden kimliklerini çıkartmak oldukça önemlidir ve ihmal edilmemesi gerekir.
Yeni Doğan Bebekler İçin Kimliği Geç Çıkarma Cezası Var mı?
Yeni doğan bebek kimlik geç çıkarma cezası olarak herhangi bir ceza bulunmamaktadır. Fakat normal şartlarda kimlik başvurusu için ücret alınmaya yeni doğan bebek kimliği için değerli kâğıt ücreti alınmaktadır. Yeni doğan bebek kimliği için yapılan başvurularda herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Geç kalındığı durumlarda bu ücret 18,5 TL olarak talep edilmektedir.
Yeni Doğan Bebeğin Kimliğinde Doğum Yeri
Bebeğin doğum yeri olarak neresi yazılır? merak ediyorsanız, doğum yeri Nüfus Hizmetleri Kanununun 29. maddesi esas alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda;
- Köyde ve ilçede doğan bebeklerin doğum yeri olarak sadece ilçe yazılmaktadır.
- Herhangi bir ilin merkez ilçesine bağlı olan mahalle veya köyde doğmuş olan bebeklerin doğum yeri il adı olarak yazılmaktadır.
- Bebeğin doğduğu yer merkez ilçe ise il adı doğrum yeri olarak yazılmaktadır.
- Bebek yurtdışında doğmuş ise yer adı ile birlikte ülke adı yazılmaktadır.
Çocuklarda Yeni Kimlik İçin Yapılması Gerekenler
Yaş ayrımı olmadan tüm çocukların kimlik kartı olmalıdır. 15 yaşını tamamlamış olan çocukların kimlik başvurularını bizzat yapmaları gerekmektedir. 15 yaşın altında olan çocuklar için yapılacak olan kimlik başvuruları veli, vasi veya vekaletname sahibi kişi tarafından yapılabilmektedir. Alınacak olan yeni kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Yeni Kimlik İçin Ödenmesi Gereken Ücretler
Yetişkinlerin yeni kimlik kartları için ödenmesi gereken tutarlarla çocuklar için ödenmesi gereken tutar aynıdır. Çocuklar için alınacak olan yeni kimlik kartlarında ücret alınmaması veya indirimli ücret alınması söz konusu değildir. Yeni kimlik için ödenmesi gereken ücretler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yeni kimlik kartları için ödenmesi gereken ücret 18,5 TL’dir.
- Kayıp nedeniyle yenilenmek istenen kimlik kartları için ödenmesi gereken tutar 37 TL’dir.
15 yaşın altındaki çocuklar için çıkarılacak olan kimlikler için biyometrik fotoğraf verilmesi zorunlu değildir. Talep edildiği takdirde fotoğraf eklenebilmektedir. Bunun yanı 15 yaş altı olan çocukların kimlik başvuruları için biyometrik veri ve imza da alınmamaktadır. Çocuklar için alınacak olan kimlikler vasi, veli veya vekâletname sahibi olan kişiye teslim edilmektedir.
merhaba benim adim zahra uzbekistanliyim rusiada evlendim kocam turk iki cocugum var davlet nikahim yok ikinci bebegimi turkiyada dogurdum kimlik nasil ala biliriz