Uzun Boy Polisliğe Engel midir?
Polis olmak isteyen adaylar bu konuyla ilgili araştırmalar yaparak polisliğe engel bir durumlarının olup olmadığını öğrenmeye çalışmaktadır. Elbette binlerce hatta yüz binlerce kişi polis olma hayali kurar. Ancak hem imkanlar hem de gerekli kontenjanlar dolayısıyla birçok aday elenerek yalnızca belirlenen rakamlardaki adaylar polis olmak için eğitim görmeye hak kazanır. Polis olmak isteyen adaylarda aranılan bazı önemli kriterler vardır. Bu kriterlerin temel sebebi polislik mesleğinin psikolojik olarak ve fiziksel olarak bazı yeterlilikleri karşılayan bireylerin oluşturması gereken bir meslek olmasından dolayıdır. Yani polis olan adaylar birçok farklı yeterliliği karşılamak zorundadır.
Adayların hepsi polis olduktan sonra çeşitli şube amirlikleri altında ve büro amirliklerinde görevlerini icra ederler. Yani kimi polis narkotikte, kimisi terörle mücadelede, kimisi olay yeri inceleme gibi çok çeşitli ve farklı şekilde görevlerini yaparlar. Bu sebeple de polis olmak isteyen adayların fiziken ve psikolojik olarak zinde olması son derece önemlidir. Polislik mesleğinde masa başı işler olduğu gibi sürekli sokakta olunması gereken işler de vardır. Bu yüzden de adaylar kendilerini her türlü duruma ve suçlularla mücadeleye hazır tutmalıdır. Bunun için de adayların fiziki olarak boyları, kiloları, renk körü olmamaları gibi çok çeşitli kriterler belirnemiş vaziyettir. Bunlar polislik mesleğini yapmak isteyen adaylarda aranan şartlardan bazılarıdır.
Yalnızca bu kriterlerin tamamını karşılayan adaylar polislik mesleğini yapmak için gerekli olan PAEM, POMEM veya PMYO gibi polis eğitim birimlerine kabul edilirler. Aslında adaylar için gerekli şartlar her yıl tekrardan açıklanmaktadır ancak bu şartlar hemen hemen her yıl aynı kalır. Değişebilen şeyler ise kontenjanlar ve girilecek sınavlardaki taban puanlardır. Onun dışındaki istenilen fiziki şartlar ve eğitim durumu şartları gibi kriterler sık sık değişiklik göstermez. Son olarak POMEM yalnızca 4 yıllık üniversite mezunlarını yani lisans mezunlarını kabul ederken yeni kararla birlikte 2 yıllık mezunları da almaya başladı. Ancak bu tür ciddi değişimler sık sık yaşanmamaktadır ve genellikle her yıl istenilen şartlar birbirine önemli ölçüde benzerlik göstermektedir.
Polis Olmak İsteyenler İçin Boy ve Kilo Şartları Nelerdir ?
Polis olmak isteyen adayların tamamı istenilen şartları yerine getirmek zorundadır. Bu şartlar polislik mesleğini icra etmek isteyen her adayda aranan şartlardır. Bunların belirlenmesinde mesleğin getirdiği zorluklar göz önüne alınmıştır. Boy ve kilo şartları da polis olmak isteyen adayları kabul eden PAEM, POMEM ve PMYO gibi polis eğitim birimlerinin tamamında aranan şartlardır. Bu polis eğitim birimlerinin hepsi Polis Akademisi çatısı altında eğitim verirken, şartları birbirlerine ciddi oranda benzerlik gösterir. Farklılık olarak belirtebileceğimiz şeyler de vardır, örneğin PAEM sadece 4 yıllık üniversite mezunlarını kabul ederken, POMEM 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite mezunlarını kabul eder. PMYO ise bunlardan farklı olarak lise mezunlarını ve hatta 18 yaşını tamamlamış lise son sınıf öğrencilerini de kabul eder. Şimdi sizlere bu 3 polis eğitim birimine girmek isteyen adaylarda aranan boy ve kilo şartları ile birlikte diğer bazı şartları detaylı şekilde aktaralım:
- Öncelikle uzun boylu polis adaylarına, uzun boyun polisliğe engel olmadığını söylemekte fayda var. Polislikte minimum boy sınırı vardır o da PMYO, PAEM ve POMEM için de geçerli olan erkeklerde minimum 167 cm, bayanlarda ise minimum 162 cm sınırıdır. Bu boyların altında olunmadığı müddetçe 195 cm de boyunuz olsa polis olmanız mümkündür. Ancak burada adayların dikkat edeceği hususlar vardır. Boyunuza uyumlu olarak kilo sahibi olmanız şarttır. Yani vücut kitle endeksiniz ve boyunuz uyumlu olmak zorundadır. Her boy için ayrı bir vücut kitle endeksi olur. Bu kısaca kiloyla boyun uyumlu olmasıdır. Yani 190 cm boyundaki bir adayla 170 cm boyundaki bir adayın ideal kiloları farklıdır. Size uygun olan vücut kitle endeksinizle ilgili bilgileri her yıl çıkarılan PAEM, POMEM ve PMYO aday başvuru kılavuzlarından edinebilirsiniz. Şimdi sizler için boylar ve onlara uyumlu birkaç kilo aktararak bu konuda daha net fikir sahibi olmanızı sağlayalım:
- 175 boyunda olan bir aday eğer 65 kilo ise beden kitle endeksi 21.22 olur ve bu polis olabileceği anlamına gelir. Adayın boyu ve kilosunun uyumlu olduğunu anlamı taşır ve polislik için aranan boy ile kilo şartları karşılanmış
- Yine aynı şekilde 175 cm boyunda olan bir adayın kilosu 85 ise bu durumda beden kitle endeksi değişiklik gösterir ve 76 olur. Polis olmak için aranan beden kitle endeksi sınırları aşıldığı için bu aday kilolu olarak sınıflandırılır ve polis olamaz. Bu boy ve kilodaki bir adayın 81-82 kiloya düşmesi durumunda beden kitle endeksi 27 ‘nin altında kalır ve aday polis olunabilecek sınırlar dahilinde kabul edilir. Yani boyu 175 olan bir aday maksimum 81-82 kilo civarında olmak zorundadır. Bu rakamların sınır olduğunu ve en doğru boy kitle endeksi ölçümünün hastanelerde yapılacağını unutmayın. Yani kilonuz şuan 81-82 civarı ise ben polis olabilirim diye düşünmeden biraz kilo vermeye çalışın çünkü hastanelerde ölçümler belki boy ve kilonuzu ufakta olsa farklı gösterir ve polis olmanız zorlaşmış olur.
- Erkekler için 167 cm ve bayanlar için 162 cm ‘nin altında kalanlar ise herhangi bir kiloya bakılmaksınızın polis olamazlar. PAEM, POMEM ve PMYO için aranan boy şartlarının tamamı aynı olmakla birlikte yukarıda belirttiğimiz şekildedir. Boyu uzun adaylara gelecek olursak, uzun boylu adaylar vücut kitle endeksleri istenilen sınırlar dahilinde ise polis olabilirler ve polis olmalarının önünde boyları açısından engel yoktur.
doğuştan tek böbrekli olmak engel midir?
Evet
Admin baraj puanı 230 olur mu sınav çok zordu?