Uzman Çavuş Mülakatı ve Sınavı Nasıl Oluyor
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde farklı rütbede askerler bulunmakta ve bu askerler farklı aşamalardan geçerek buraya gelmektedir. Söz konusu aşamaların hemen hepsinden başarılı olmak gibi bir zorunluluk bulunmaktadır. Yani yapılan sınavlardan herhangi bir tanesinden kalınması durumunda adaylar başarısız kabul edilmekte ve elenmektedir.
Dolayısıyla da burada görev yapmak isteyen kişilerin bunların tümünden başarılı olması gerekmektedir. Orduda görev yapan personeller arasında yer alan uzman çavuşların seçimlerinde de söz konusu durum geçerlidir. Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor konusu da doğrudan bu durumla ilgili olup buradan da başarılı olmak zorunlu olduğu için adaylar tarafından söz konusu sorunun cevabı fazlaca merak edilmektedir.
Uzman Çavuş Mülakatı ve Sınavı Nasıl Oluyor ve Aranan Şartlar
Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor konusunda öncelikle başvuru yapabilmek için aranan şartların bilinmesi gerekmektedir. Söz konusu şartlardan bazıları şunlardır:
- C. vatandaşı olmak
- Adli sicil kaydı olmamak
- Kılavuzda belirtilen yaş aralığında olmak
- Milli güvenliğe tehdit oluşturan yapı ve oluşumlarla irtibatı ya da iltisağı olmamak
- Fiziki yeterlilik ve mülakat aşamalarında başarılı olmak
- Görev yapmasına herhangi bir engel oluşturan sağlık sorunu bulunmamak
Bu şartların sağlanması durumunda kişiler uzman çavuş olabilmek için başvuru yapabilmektedir. Fakat bunlar dışında da birçok şart bulunmakta ve bunlar duyuru sırasında yayınlanan kılavuzda ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Bundan dolayı da başvuru yapacak olan kişilerin mutlaka kılavuzu ayrıntılı okuması ve şartları tam olarak öğrenmesi gerekmektedir.
Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor sorusunun cevabını vermeden önce adayların geçmesi gereken ve onları en çok zorlayan sınavlardan birisi olan fiziki yeterlilik testinden bahsetmek gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen ve belirlenen fiziki özelliklere sahip olan adayların girmesi zorun olan bir testtir. Farklı aşamalardan oluşan testte adaylar ayrı ayrı mekik, barfiks, basketbol topu fırlatma ve koşu gibi sınavlara girmektedir. Söz konusu sınavlar farklılık gösterse de genel olarak bu şekildedir. Söz konusu sınavların tamamında puan alınması ya da sadece biri hariç diğerlerinden puan alma gibi zorunluluklar bulunmaktadır. Bu zorunluluklar dönemsel olarak değişmekte ve bu da kılavuzlarda yer almaktadır.
Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor konusunda öncelikle fiziki yeterlilik testinin aşamalarının tam olarak bilinmesi gerekmektedir. Yukarıda sayılan sınav türlerinin her birisi ayrı ayrı yapılmakta ve kişilere aldıkları derecelere bağlı olarak çeşitli notlar verilmektedir. Bu notlar mülakata girmeyi etkilememektedir fakat yukarıda sayılan şartların mutlaka sağlanması gerekmektedir. Yani yapılan testlerin tamamından ya da biri hariç hepsinden puan alma şartı (kılavuzda hangisinin geçerli olacağı belirtilmektedir) sağlanmadığı takdirde diğer testlerden tam puan alınsa dahi adaylar elenmekte ve mülakata alınmamaktadır. Fakat burada adaylara itiraz hakkı verilmiştir. Yani adaylar aldıkları puana itiraz edebilmekte ve böyle bir durumda tekrar sınav yapılmaktadır. Alınan sonuç bu defa kesin olmakta ve buna karşı itiraz hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla kişilerin başarılı olmak dışında alternatifi bulunmamaktadır.
Uzman Çavuş Mülakatı ve Sınavı Nasıl Oluyor ve Diğer Sınavlar
Fiziki yeterlilik testinden başarı olunduktan sonra uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor sorusu daha da anlamlı olmaktadır. Çünkü testten başarılı olan kişiler mülakata girmektedir. Mülakat sözlü sınav anlamına gelmektedir fakat burada sadece bilgi değil farklı özellikler de ölçülmekte ve bunların tamamı bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Nihayetinde kişiler buradan ya başarılı ya da başarısız olmaktadır. Değerlendirme konusu bu kadar kritik olduğundan dolayı değerlendirmeyi tek bir kişi değil bir komisyon yapmaktadır. Genellikle komisyon üç kişiden oluşmakta ve adaylara komisyon üyeleri ayrı ayrı puan vermektedir. Daha sonra ise verilen puanların ortalaması alınmakta ve kişilerin puanları belli olmaktadır. Kılavuzda yazması halinde 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılırken daha düşük alanlar başarısız sayılmakta ve elenmektedir.
Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor sorusunun cevabının içerisinde çok sayıda detay bulunmaktadır. Mülakat esnasında adayın duruşu, ses tonu ve kendine güveni öncelikli olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme için ekstra soru sorulmaz iken kişilerin diğer sorulara verdiği cevaplar ve vücut dilleri dikkate alınmaktadır. Daha sonra ise pratik ve çok yönlü düşünme yeteneğine dair sorular sorulmakta ve adayların bu özellikleri ölçülmektedir. Psikolojik durumu, stres kontrolü, uyumlu çalışma becerisi, risk alabilme gibi farklı özellikler mülakat boyunca değerlendirilmektedir. Askerlik gibi çok önemli bir görev için söz konusu özelliklerin sağlanması gerekmektedir ve bundan dolayı da yukarıda belirtilen sorular sorulmaktadır. Bunlar dışında genel kültür ve Atatürkçülük üzerine de sorular sorulmakta ve kişilerin kendilerini ne kadar geliştirdikleri belirlenmektedir. Mülakat sonunda ise komisyon üyelerinin vermiş oldukları puanlara göre adayın puanı belirlenmektedir.
Uzman çavuş mülakatı ve sınavı nasıl oluyor sorusunun cevabı genel olarak bu şekildedir. Mülakat aşamasından ve diğer aşamalardan başarılı olan adaylarda sağlık raporu istenmektedir. Söz konusu rapor belirli sağlık kuruluşlarından alınmakta ve ayrıntılı bir muayenenin sonunda verilmektedir. Sağlık raporunda askerlik mesleğini yapmaya elverişlidir ya da benzer tarzda bir ibare olması gerekmektedir. Son olarak ise güvenlik soruşturması yapılmakta ve adayların bilgileri bütün devlet kurumlarından istenmektedir. Bu aşamayı da sorun geçenler uzman çavuş olabilmektedir.
Nişanlım sözlü mülakattan kaldı iki ay sonra tekrar sınava girmeyi planlıyor iki ay sonra ki sınavda fiziki yeterlilik sınavlarına da katılacak mı
Evet tekrar katılacak.
Kardeşim gerek yazılı gerek fiziki sınavlardan geçerli notlar nedir acaba öğrene bilirmiyim bir de 3 yıl infaz almak kayıt olmaya engel olurmu
Ben bundan 1 ay önce uzman onbaşı mülakatından geçtim sağlık raporu icin burnumdan estetik olmam gerektiğini söyledi ben olmadım aradan 1 ay geçti simdi gitsem olsam olurmu
Uzman çavuşluk mülakatında kaç barfiks kaç mekik kaç şınav şart admin bilgilendirimisn