Sivil Polis Olmak İçin Şartlar 2024
Sivil Polis Olmak İçin Şartlar 2024
Sivil polis olmak için şartlar 2024 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi sıralanabilir. Günümüzde toplumsal güvenin sağlanmasında önemli bir role sahip meslek grupları arasında yer alan polislik mesleği farklı kadrolardan oluşmaktadır.
Polis olarak görev yapan kişiler arasında sivil olarak toplumun huzur ve güvenliğini sağlayan kişiler de yer alır. Güvenlik hizmetlerinin sunulmasında etkin rol oynayan polislikte sivil olarak görev yapmak isteyenlerin belirlenmiş olan şartları yerine getirmesi gerekir. Sivil polis olmak için şartlar 2024 yılı için şu şekildedir:
- Lisans veya lisansüstü eğitim almış olmak
- Eğitim sonrası yapılan sınavları başarılı bir biçimde geçmek
- Polis olduktan sonra atama usulüne göre sivil polisliğe hak kazanmaktır.
Sivil polis olmak için gerekli olan bu sayılan şartlar yıllar arasında değişkenlik gösterebilir. Polis teşkilatının talepleri doğrultusunda farklı şartlar eklenebileceği gibi yine polis teşkilatının ön gördüğü biçimde mevcut şartlar da değiştirilebilir.
Fiziki yeterlilik testleri, yaş şartı ve sivil polislik için uygun sağlık durumu şartları da yine sivil olmak için aranılan şartlar arasında yer alabilir. Bu mesleği seçmek isteyen adaylar yazılı ve sözlü sınavlara tabi tutulmaktadır. Bu sınavların sonuçlarına göre adayların bu mesleğe uygun olup olmadıkları tam olarak tespit edilmektedir.
Sivil Polis Olmak İçin Eğitim Süreci
Gerekli şartların sağlanması ve sivil polis olmaya hak kazanılması ile elde edilen sivil polis kadrosu ataması yapılan kişiler için bir eğitim süreci ile başlamaktadır. Sivil polis olmaya hak kazanan adayların, teşkilat tarafından belirlenen eğitim sürecini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Bu eğitim, genel olarak polis akademilerinde veya polis teşkilatının belirlediği eğitim kurumlarında verilmektedir. Bu eğitimlerde sivil polislere teorik bilgi ve pratik beceriler elde etmeleri için uygun prosedürler verilmektedir. Eğitimlerin amacı ise adayların mesleki yeterliliklerini artırmaktır.
Ne zaman sivil polis olunur diye merak ediyorsanız, başarılı bir biçimde eğitim tamamlandıktan sonra kişiler görev yerlerinde iş başı yaparak mesleklerini icra etmeye başlamaktadır. Emniyet teşkilatında bir birim olarak görev yapan sivil polisler polis olmanın gerektirdiği tüm koşulları yerine getirmek zorundadır.
Kimler Sivil Polis Olamaz?
Emniyet teşkilatında yer alarak toplumun düzeni ve adaletin sağlanması konusunda hizmet etmek isteyen kişiler polis teşkilatı içerisinde sivil olarak çalışmak isteyebilirler. Bu durumda devreye giren sivil polis ayrımında ise kişilerin aklına gelen sorular arasında kimler sivil polis olamaz sorusudur. Kısa ve net bir biçimde açılmak gerekirse polis olma vasfını elinde bulundurmayan hiç kimse sivil polis olamaz. Zira sivil polis olmanın ilk basamağı polis olmaktır. Bu nedenle polis olma özelliklerinin karşılanabiliyor olması bu mesleğe de adım atmak için ilk koşuldur.
Polis olma şartlarını yerine getiren ve gerekli eğitim seviyesinde bulunan kişilerin uygulanacak olan sınavları başarılı bir biçimde geçmesi ile sivil polis olmaları sağlanmaktadır. Sivil polis olmanın ilk şartı olan polis olma şartları ise;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezuniyeti
- 18 yaşını bitirmek
- 26 yaşından gün almamış olmak
- Askerlik ile ilgili durumu çözmüş olmak
- Fiziki ve yeterlilik sınavından istenilen başarıyı elde etmek
- Güvenli ve arşiv soruşturmalarından olumlu sonuç almak
- Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak
- Alkol uyarıcı madde veya uyuşturucu nedeniyle tedavi almamış olmak
- Vücutta her hangi bir bölgede estetik amaçlı bir işlemin bulunmaması
- Dövme, piercing gibi olguların vücutta bulunmaması
- Gerekli boy ve kilo kriterlerini taşımaktır.
Yukarıda bahsi geçen şartlar polis olmak için teşkilat tarafından aranılan şartlardır. Bunlara ek olarak sivil polis olmak isteyen kişilerin lisans veya lisansüstü eğitim almış olmaları ve 30 yaşında olmaları aranmaktadır.
Polislik Şartları 2024
Polis Alım şartları 2024, polislik için gerekli şartlar:
- T.C. vatandaşı olmak.
- Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması
- Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi.
- KPSS baraj puanını geçmek.
- Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
- Kişin silah taşımak için engel bir durumu olmaması
- Ceza almamış olması
BAŞVURU YERLERİ:
Müracaat İşlemleri: Adayın ikamet ettiği İl Emniyet Müdürlüğü
Değerlendirme ve Seçme İşlemleri: Adayın ikamet ettiği İl’e göre belirlenecek Bölge Merkezleri
POLİS ALIMI BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
EGM polis memuru alımına ilişkin başvuru tarihleri, koşulları ve diğer detaylar henüz açıklanmadı.
Polis alımı başvuru süreciyle ilgili detayların Polis Akademisi’nin resmi internet sitesinden duyurulması bekleniyor.