Güncel Bilgiler

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018

Ülkemizde sigortalı olarak çalışmakta olan bireyler bazı durumlarda yurt dışına çıkmakta ve bir süre yurt dışında kaldıktan sonra geri dönmektedir. Bu yurt dışı seyahatleri esnasında ülkemizde çalışmadıkları için sigorta primlerini yatırama maktadırlar. Sigorta primlerini yatıramadıkları için söz konusu yapılmayan ödemeleri devlete borçlanmaktadırlar. Bu borçlanma sebebiyle devlet daha sonradan, yurt dışına gitmiş bireylere bu borçları ödeme imkânı sunmaktadır. Herhangi bir sebepten dolayı gitmiş insanların en çok merak ettikleri soru ise SGK Yurt Dışı Borçlanma Ne Kadar 2018? sorusudur.

SGK Yurt Dışı Borçlanma Ne Kadar 2018

Devlet tarafından yurt dışına çıkıp sigorta primlerini ödeyemeyen bireylere bu borçlarını ödeyebilmeleri için imkân tanımaktadır. Ancak bu borçlanmanın olabilmesi için devlet tarafından belirlenen bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Ancak bu durumdan sonra ödenmesi gerekli olan miktarın ödemesi yapılabilir. Yurt dışı borçlanması olarak tanımlanan bu borcun miktarının hesaplanması o yılki asgari ücretin ne kadar olduğu ile ilgilidir. Asgari ücretin 2018 yılında zamlanması ile birlikte yurt dışı borcu ödemek isteyen bireylerin en çok sorduğu soru SGK Yurt dışı Borçlanma Ne Kadar 2018? Sorusu olmaktadır.

Asgari maaşın 1603 TL olmasının ardından yurtdışı borcu miktarı da değişmiş ve bu miktarı ödemek isteyen bireyler borçlarının ne kadar olduğunu merak etmektedir. Bu borçlanmanın ne kadar olduğu ve bu borcu ödeyebilmek için şartların neler olduğunu bu yazımızda vermekteyiz.

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018 Şartlar Nelerdir

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? sorusunun cevabını vermeden önce öncelikle bu borcu ödeyebilmek için bazı şartların bulunduğunu belirtmekte yarar var. Bu sorunun cevabına gelmeden önce bu şartların neler olduğunu ifade edelim. Ülkemizde yurtdışı borçlanması uygulamasından yararlanmak emekliliğe yardımcı bir katkısı bulunmaktadır. Ülkemiz içerisinde emekli olmak isteyen bireylerin yurtdışı borçlanmasını yapması gerekmektedir.

Ülkemiz içerisinde 4A sigortası kapsamında primlerini yatırmış olan bireyler, yurt dışı borçlanma uygulamasından yararlanabilmektedirler. Bunun yanı sıra ülkemizin anlaşmalı olduğu diğer ülkeler arasından birinde sigorta başlangıcı olan bireyler de bu hizmetten yararlanabilmektedir. Bu bakımdan Türkiye 18 adet ülke ile anlaşmalıdır. Bu ülkeler ise Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kebek, Kanada, İsviçre, Hollanda, Hırvatistan, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Belçika, Azerbaycan, Avusturya, Almanya ve Arnavutluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ülkelerin herhangi birinde sigorta başlangıcı yapılmış olan kişiler ülkemiz içerisinde yurtdışı borçlanması hizmetinden yararlanabilmektedirler.

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018 Yılı Günlük Prim Ücreti

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? Sorusunun cevabı ise her yıl değişen asgari ücret ile beraber değişmektedir. İçinde bulunduğumuz 2018 yılı için düşünecek olursak bu miktar günlük en az 21,64 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında herhangi bir ücret karşılığında borçlanma yapılması mümkün olmamaktadır. Ancak isteğe bağlı olarak bu borçlanma miktarı arttırılabilmektedir. Ödenmesi gereken bu miktarı arttırmak isteyen kişiler en fazla 162,32 TL’ye kadar arttırabilmektedir. 162,32 TL üzerinde herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünde ödenecek miktarın fazla olmasının emekli maaşını direk olarak etkilediğini söyleyebiliriz.

Ödenebilecek prim miktarının en az ve en fazla miktarı belirlenerek, bu primleri ödemek isteyen bireylere seçim imkânı sunulmuştur. Elinde daha fazla verebilecek güç olan kişiler olabildiğinde fazla bir şekilde prim ödemesi yaparak yüksek seviyelerden borçlanmaktadırlar. Emekli maaşını direk olarak etkileyen tek etken bu prim ödemelerinin büyüklüğü değildir. Bunun yanında birçok etken de emekli maaşını doğrudan etkilemektedir. SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? Sorusunun cevabını verdik. Peki, emekli maaşını doğrudan etkileyen diğer konular neler?

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018 Emekli Maaşına Etkisi

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? sorusunun cevabı doğrudan emekli maaşının miktarını belirleyen etkenlerdendir. Emekli maaşını etkileyen diğer bir faktör ise yapılmış olan hizmetin hangi yıllarda yapıldığıdır. Eğer yapılmış olan hizmetler 2000 yılı öncesinde ise yapılan prim ödemeleri sonucunda alınacak emekli maaşı daha fazla olmaktadır.

2000 yılı öncesinde yapılan hizmetlerin emekli maaşı daha yüksek olmaktadır. Ortalama bir miktar ifade edecek olursak, eğer verilen hizmetler 2000 yılı ve öncesinde ise alınacak emekli maaşı 1400 TL ile 1700 TL arasında olmaktadır. SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? sorusunun cevabı kabaca böyle verilebilir ancak diğer değişkenleri de inceleyerek maaşı etkileyen faktörlere göz atalım.

Eğer verilmiş olan hizmetin bir kısmı 2000 yılı öncesinde bir kısmı ise 2000 yılı ile 2008 yılları arasında ise alınacak emekli maaşı biraz düşecektir. 2000 öncesi ve 2000 ile 2008 yılları arası hizmet vermiş olan kişilerin emekli maaşları 1300 TL ile 1500 TL arasında olmaktadır.

Bu etkenlerin yanı sıra borçlanılan tarihin 2008 yılı ve sonrasında olması ise emekli maaşını biraz daha düşürmektedir. 2008 yılı sonrası verilmiş hizmetler için alınacak emekli maaşı 110 TL ile 1300 TL arasında olmaktadır. SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018? sorusunun cevabını net olarak bu şekilde ifade edebiliriz.

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar 2018 Ev Hanımları

Yurtdışı borçlanması hizmeti ile birlikte ev hanımları da emekli olabilmektedir. Eğer birey yurtdışında bulunuyorsa ve herhangi bir sigorta giriş yok ise yurtdışı borçlanması ile emekli olabilmektedir. Ev hanımları için bu imkan bulunmakla beraber prosedür ise oldukça farklıdır.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba 1965 mart doğumluyum.1989 temmuzda avusturyays geldim.eylül 1990 calışmaya başladım.eylül 2003 te.izinle vatandaşliktan çıktım.halen.avusturya vatandaşıyım.Türkiyede.1988.yılında.40 günlük sigortam var.yurtdışı.borclanma ve hemen emekli olma şansim varmı.teşekkür ederim.

  2. Ben 1972 .2018 almanyada aralıksız çalıştım emekli
    oluyorum türküden de emekli olmak istiyorum kaç gün borçlanmam gerekiyor ne kada. Kaç lira ödemem gerekiyor dogumtarihim 1.2.1956 teşekür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu