Askerlik Celp İşlemleri

Şehit Kardeşi Ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren sınırlarını kan ile çizmiş, en büyük kahramanlığını Çanakkale Savaşında vererek yedi düvele meydan okumuştur. 30 yılı aşkındır terörle Mücadele veren Türkiye bu dönem içerisinde birçok şehit ve gazi vermiştir. En büyük acısını Dağlıca’da veren Türkiye; Sana sıkılan kurşun çiğerime saplanır, bilmem bu acı nasıl yüreğimde saklanır dizeleri ile şehitlerini her zaman yad etmiştir.

Her şehit töreninde geride kalanlar Vatan Sağolsun diyerek kendilerini de bir an önce askere gitmek istediklerini ve şehitlerinin intikamını almak istediklerini haykırmaktadırlar. Devlet tarafından Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti gündeme gelmiş ayrıca şehit olan kişilerin yakınlarına devlet tarafından bir ayrıcalık tanınarak birinci dereceden olan akrabalarına iş imkanı sağlanmaktadır.

Kanun Maddesi İle Şehit Kardeşi Ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti

15 Temmuzdan sonra ilan edilen OHAL kapsamında 24 Aralık tarihinde yayınlanan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti ile ilgili olarak kanun yayınlanmıştır. Yapılan düzenleme kapsamında Terörle Mücadele Kapsamında hayatını yitirenlerden; Çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, korucular ve kamu görevlileri dahil olmak üzere hayatını kayıp edenlerin çocukları ve kardeşlerinden birisi kendileri istemedikleri sürece askere alınmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca kanun Resmi Gazete yayınladıktan sonra bu durumda olan ve askerlik görevini yapan kişiler istedikleri andan itibaren askerlikten muaf tutularak terhis belgesi verilerek askerlik hizmetini yerine getirilmiş sayılmaktadır.

Kanun kapsamında dikkat edilecek hususlardan birisi Terör eyleminin ortaya çıkmasını engellemek, bertaraf etmek, bu faaliyetleri yaparken şehit veya yaralanan kişilerin çocukları ve kardeşlerinin tamamı askerlikten muaf tutulmaktadır. Asker, polis ve korucu olarak görev yaparken terörle mücadele kapsamında şehit olan kişilerde ise çocukları askerlik görevinden muaf tutulurken kardeşlerinden sadece birisi muaf tutulmaktadır. Bu kanun çıkarıldığında bu ayrımdan dolayı birçok eleştiriye maruz kalmış ancak üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yapılan araştırmaya göre Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti ile ilgili kanun yapılmasına rağmen askerde bulunan şehit yakınlarından hiçbiri bu kanundan yararlanarak terhis olmak için dilekçe vermemişlerdir.

Her ne kadar Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti ile ilgili kanun yer alsa da askere gitmek isteyen kişiler için bu durum tercihe bırakılmıştır. Şehit yakını olup ta askerlik çağında gelmiş olan kişiler askere gidebildikleri gibi seferberlik durumunda silah altına alınabilmektedirler. Çıkarılan bu kanun ile 15 Temmuz’da darbe girişimini bastırmak için meydana çıkan ve şehit olan herkesin çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşleri de bu kanundan yararlanmaktadırlar. Kanunun yayınlanmasıyla birlikte Şehir Aileleri Dernekleri olsun 15 Temmuz Dernek yöneticileri yaptıkları açıklamada çıkarılan kanun’un memnuniyet verici olmasını dile getirmelerine rağmen eksiklikler olduğunu ve zaman içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılacağını dile getirmişlerdir.

Şehit Kardeşi Ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti ve Diğer Hakları

Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti ile ilgili düzenlemelerini yanı sıra ayrıca şehit yakınlarına maaş bağlandığı gibi, kira yardımı, faizsiz konut kredisi, çocuklarına parasız yatılı okuma gibi haklar tanınmaktadır. Bunun yanında ücretsiz seyahat etme imkanı, iş imkanlarında öncelik tanınması, şehit yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarına atama da öncelik hakkı tanınmaktadır. Kurum ve kuruluşlara ait sosyal tesislerden ücretsiz yararlandıkları gibi askere gitmek isteyen çocuk veya kardeşleri bağlı bulunduklara şehirlere yakın yerlerde askerlik yapabileceklerdir. Askeri okullara giderken ek kontenjanlardan yararlandıkları gibi elektrik, su giderlerinden indirimli yararlanırken hastanelerde de muayene önceliği verilmektedir.

Görev başında şehit olan kişilerin yakınlarına bu kadar hak tanınırken kendilerine sorulduğunda bu hakların hiçbirinin bir ehemmiyetinin olmadığını hayatta olmalarını tercih etmektedirler. Ayrıca bu haklardan yararlanan kişiler hakları kullanırken şehitlerin anılarına saygısız etmemek için özen göstermektedirler. Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti konusunda ise aileler her zaman vatani görevlerini yapmak için hazır olduklarını babaları veya kardeşlerinin yollarından gideceklerini dökülen kanların hesabının sorulacağını dile getirmektedirler. Son zamanlarda Türkiye özellikle Terörle Mücadele konusunda yaptığı savaşlarda şehit aileleri ve gaziler askerlik şubelerine giderek askere gitmek için dilekçe vermişlerdir.

24 Aralık çıkarılan 695 ve 969 sayılı Kararnameler ile Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarına Askerlik Muafiyeti büyük ölçüde memnuniyeti dile getirmekte iken uygulama alanına bakıldığında asker yakınlarının askere gitmek için can attıklarını, askerde bulunanların ise geri dönmeyi düşünmedikleri görülmektedir. Kanun’a göre terör eylemlerini bastırmak, bertaraf etmek için mücadele ederken şehir düşen kişilerin çocukları ve kardeşlerinin tamamı, kamu görevi yaparken şehit düşen kişilerin çocukları ile kardeşlerinden birisi askerlik görevinden muaf tutulduğu gibi askerde olanlar ise istedikleri zaman dilekçe vererek askerlik görevlerini tamamlamış sayılmaktadır.

Şehit Kardeşi ve Şehit Çocuklarına Askerlik Muafiyeti ile ilgili kanun düzenlense de her Türk vatandaşı askerlik görevini yerine getirmek için herkesten önce askerlik şubesine koşmaktadırlar. Son zamanlarda gündemde bulunan zeytin harekatında görüldüğü üzere Mehmetçikle birlikte Teröre karşı mücadele vermek isteyen vatandaşlar meydanlarda bunu dile getirmişlerdir. Şehit olmak büyük bir şeref olduğu için Can verdiğin bayrağın tabutuna sarılmış, Sana yüce yaradan cennetten yer ayırmış, Şehidim rahat uyu biz bekleriz vatanı, Bu millet affeder mi sana kurşun atanı dizelerinde olduğu gibi şehitlerin emanetine sahip çıkmak için herkes askere gitmek muafiyeti gözü görmeden sırada beklemektedirler.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Sağlık Raporu Alarak Celp Atlatma İşlemi Nasıl Yapılır

Hangi Bölüm Mezunları Yedek Subay Olabilir ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu