Renk Körlüğü Testi
Renk körlüğü Nedir
Renk körlüğü testi, kişinin renkle ilgili görme sorunu olup olmadığını belirlemek için bir dizi teşhis yöntemini içerir. Bu testlerin içeriği sayesinde kişinin birden fazla rengi algılama yeteneği ölçülebilir. Belirli renklerin algılanamadığı bir görme bozukluğu olan renk körlüğü genel olarak erkeklerde daha sık görülüyor. Çeşitli nedenleri olabilse de çoğunlukla kalıtsal olan renk körlüğünü tespit etmek ve sınıflandırmak için bazı testlerden yararlanılmaktadır. İlaç veya ameliyatla tedavi edilemeyen renk körlüğü için özel olarak tasarlanmış kontakt lensler bulunmaktadır. Bu lensler renk körü hastaların renkleri daha net algılamasını ve ayırt etmesini sağlar.
RENK KÖRLÜĞÜ NASIL TESPİT EDİLİR?
Renk körlüğünün, tipinin ve yaygınlığının belirlenmesinde kullanılabilecek çeşitli testler bulunmaktadır. En sık kullanılan test Ishihara testidir. Bu testler özellikle ehliyet, polis ve askerlik sınavları gibi önemli belgelerin alınmasında kullanılmaktadır.
Renk Körlüğünün Belirtileri Nelerdir?
Renk körü insanlar genellikle renkleri normalden farklı veya yanıltıcı şekillerde görebilirler. Ancak belirtiler kişiden kişiye ve renk körlüğünün türüne göre değişiklik gösterebilir. Renk körlüğünün yaygın belirtileri şunlardır:
- Kırmızı ve yeşil renklerin birbirine karışması: Kırmızı yeşil renk körlüğü en sık görülen türdür. Bu durumda kırmızı ve yeşil tonları birbirinden ayırma güçlüğü yaşanabilir ve bazen tamamen karışabilir.
- Renklerin donuk görülmesi: Renk körü olan kişiler renklerin donuk veya soluk olduğunu hissedebilir. Özellikle kırmızı ve yeşil tonları bu durumu daha hissedilir hale getirebilir.
- Farklı tonların ayırt edilememesi: Renk körü olan kişiler spesifik renk tonlarını birbirinden ayırma konusunda zorlanabilir. Örneğin açık maviyi koyu maviden veya pembe tonlarını gri veya beyaz tonlarından ayırma konusunda problem yaşayabilir.
- Renk adlarının yanlış kullanılması: Renk körü olan kişiler belirli renklerin isimlerini doğru ifade etmekte zorluk çekebilir. Örneğin kırmızıyı yeşil olarak adlandırabilir.
- Renkli görevleri gerçekleştirmede problem yaşama: Renk körlüğü bazı işlerde veya günlük hayatta (trafik ışıklarını ayırt etme, elektrik devrelerinde renk kodlarıyla çalışma vb.) sıkıntılara yol açabilir.
Bu semptomlar renk körü kişiler arasında farklılık gösterebilir ve bazı kişilerde semptomlar daha hafif olabilirken bazılarında daha belirgin olabilir. Renk körlüğünün teşhisi için bir göz doktoruna başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir.
Aşağıdaki test İshihara renk testine örnektir.
Renk körü olanlar ve normal görenler 12 görürler.
Normal görenler 5 olarak görür.Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez.
Normal görenler 7 olarak görür.Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez.
Normal görenler 16 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez.
Normal görenler hiçbirşey okuyamazlar.
Normal görenler hiçbirşey okuyamazlar.
Normal görenler 26 olarak okurlar.
Normal görenler 42 olarak okurlar.
Normal görenler 8 olarak görür.
Kırmızı – Yeşil renk körü olanlar 79 olarak okur.Normal görenler 29 olarak görür.
Kırmızı – Yeşil renk körü olanlar 2 olarak okur.
Normal görenler 5 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez.
Kırmızı – Yeşil renk körü olanlar 5 olarak okur.
Normal görenler 3 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez.
Kırmızı – Yeşil renk körü olanlar 17 olarak okur.
Normal görenler 74 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez.
Kırmızı – Yeşil renk körü olanlar 21 olarak okur.
Normal görenler 6 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez.
Normal görenler 45 olarak görür.
Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez.
RENK KÖRLÜĞÜ NEDEN OLUR?
Renk körlüğü, görme merkezinde özel bir pigment molekülünün yokluğu veya aşırı varlığı nedeniyle oluşur. Genellikle X kromozomuna bağlı bir utangaçlık geninden kaynaklanır. Bu nedenle renk körlüğünün anne ve babadan çocuklara aktarımı farklıdır. Örneğin renk körü olmayan çocukların kızları renk körü olmasa da renk körlüğünün taşıyıcılarıdır. Taşıyıcıların çocuklarının yarısı renk körü olarak doğuyor.Anne renk körü ise çocuk renk körü olarak doğar. Eğer baba renk körü, anne ise taşıyıcı ise doğan her çocuğun renk körü olma ihtimali yüzde 50’dir. Genetik geçişin yanı sıra makula dejenerasyonu, optik nörit, kafa travması, sinir hasarına neden olan sistemik hastalıklar, ağır metal zehirlenmesi ve bazı ilaçlar da renk körlüğüne neden olan diğer faktörlerdir.
RENK KÖRLÜĞÜ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Renk körlüğünün tıbbi veya cerrahi bir tedavisi yoktur. Ancak renk körlüğü olan kişiler için üretilmiş, Chromagen adı verilen özel tasarlanmış kontakt lensler bulunmaktadır. Bu tedavide özel renk filtreleri kullanılarak göze ulaşan ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri daha net görmesi ve ayırt etmesi sağlanır. Renk körlüğü olan kişilere yardımcı olmak için tasarlanan bu özel lenslerin denemelerde %97 oranında başarılı olduğu kanıtlanmıştır.