POMEM Siyasi Parti Üyeliği Silme
Polislik için adayların uyması gereken bazı kurallar mevcuttur. Bu mesleği icra etmek isteyenler toplumun her kesimine karşı kucaklayıcı olduğu için siyasi parti üyeliği gibi durumlar polis olmanın önündeki engellerdendir. Adaylar polis olabilme hayali kurabilirler ve bu doğrultulda bazı adımlar atmak isterler. Öncelikle polis olmak isteyen adayların hepsi bazı kurallara uymak zorundadır. Çünkü polislik için eğitim veren ve Polis Akademisi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren tüm polis eğitim birimleri aşağı yukarı aynı yeterlilikleri ister. Siyasi parti üyeliği gibi durumlar sadece Pomem için değil, Paem ve Pmyo gibi diğer polis eğitim birimleri için de sorun olmaktadır. Parti üyelikleri, 1 yıl ya da uzun süreli işlenmiş kasti suçlardan dolayı alınan hapis cezaları veya istenilen boy şartları gibi çok farklı yeterlilikler vardır. Adaylar bunların hepsine uymakla mükelleftir. Eğer polis olunmak isteniyorsa çok iyi bir hazırlık aşamasından geçilerek, bu mesleği icra etmek için istenilen şartların tamamen karşılanmasına yönelik gayret gösterilmelidir.
Sadece siyasi parti üyeliği değil, bununla birlikte birçok yeterlilik polis olmak isteyen adaylardan istenmektedir. Adaylar polislik mesleğine başlamak için eğer Paem, Pomem veya Pmyo’dan birine girmek istiyorlarsa istenilen kurallara uymak zorundadırlar. Bu polis eğitim birimlerine her yıl düzenli olarak binlerce kişi alınır. Ancak başvuranlar içinden birçoğu da çeşitli sebeplerden dolayı elenmektedir. Eğer sizler de elenenlerden olmak istemiyorsanız ve polislik mesleğini yapmak istiyorsanız polis eğitim birimleri olan Paem, Pomem ve Pmyo için giriş şartlarını karşılamalısınız. Sadece bu tür şartlar değil, fiziki olarak sizden istenilen tüm yeterliliklere de uymanız gerekmektedir. Polislik sonuç itibariyle hem fiziksel hem de psikolojik olarak zinde olmanızı gerektiren bir meslek çeşididir. Yani her aday polis olamayacağı gibi başvuranların az bir kısmı eğitim görmek için polis eğitim birimleri tarafından kabul edilir.
POMEM başvurusunda bulunup polislik, polis özel harekat gibi hedefleri olan binlerce aday bu konuda araştırmalar yaparak nasıl pomem olunur sorusunun cevabını arıyor. Bu soru çok detaylıdır ve bunun içindeki cevaplardan biri de kesinlikle siyasi parti üyelerinin Pomem için kabul edilmeyeceğidir. Yani Pomem bünyesinde eğitim görüp polis olmak isteyen adaylar için boy şartı, KPSS şartı, lisans mezunu ya da ön lisans mezunu olma şartı gibi birçok şart aranırken, siyasi parti üyeliğinin bulunmaması şartı da vardır. Adaylar siyasi parti üyesi olmaları durumunda bunu sildirmedikleri taktirde POMEM tarafından eğitim görmek üzere kabul edilmeleri mümkün olmaz. Eğer siz de en az ön lisans mezunuysanız ve POMEM başvurusunda bulunacaksanız siyasi parti üyesi olmadığınızdan emin olmalısınız. Eğer siyasi parti üyeliğiniz varsa da bir an evvel sildirip polislik mesleğinin önündeki bu durumdan kurtulmalısınız.
POMEM Adayları Siyasi Parti Üyeliklerini Nasıl Sildirebilirler ?
Birçok aday polislik için başvuruda bulunmadan önce herhangi bir siyasi partinin üyeliğine girmiş olabilir. Hatta bazı adaylar habersiz olarak siyasi parti üyesi yapıldıklarını ve bundan haberleri olmadığını da belirtmektedirler. Bu gibi durumlar için adayların siyasi parti üyesi olup olmadıklarından emin olmaları ve eğer isteyerek ya da istemeden herhangi bir siyasi partinin üyeliğine geçirilmişlerse de bunu sildirmeleri mecburidir. Çünkü siyasi parti üyesi olan adayların herhangi bir şekilde polislik mesleğini icra etmesi için girmesi gereken Paem, Pomem ya da Pmyo için kabul edilmesi mümkün değildir. Eğer siz de siyasi parti üyeliği bulunan POMEM adaylarından biriyseniz, POMEM başvurusunda bulunmadan önce hemen üyeliğinizi sildirmek zorundasınız. Çünkü başvuruda bulunurken yetkili kurumlara herhangi bir siyasi parti üyeliğiniz olmadığına dair yazılı beyanda bulunursunuz. POMEM adaylarına siyasi parti üyeliklerini nasıl sildirebilecekleri konusunda bilgileri detaylı şekilde aktaralım;
- POMEM başvurusunda bulunmak için siyasi parti üyeliğini sildirmek isteyen adaylar ilk olarak siyasi parti üyelikleri olup olmadığından emin olmak için E-Devlet sitesine girip kontrol etmek zorundadır. Eğer E-Devlet üzerinden kontrol ettiğiniz zaman, sizin isteğiniz doğrultusunda ya da haberiniz olmadan adınıza kayıtlı bir parti üyeliği varsa üyeliğinizi sildirmek zorundasınız.
- Eğer E-Devlet sitesinde Yargıtay kısmında ‘’Herhangi bir siyasi parti üyelik kaydınız bulunamadı.’’ Yazıyorsa o zaman siyasi parti üyeliğiniz yoktur ve POMEM için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak eğer herhangi bir siyasi parti için üye kaydınız bulunduysa da üyeliğinizi sildirmeniz gerekir.
- POMEM başvurusu için siyasi parti üyeliğini sildirmek isteyen adaylar için ilk metod olarak, kendilerine ait olan kimlik ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosuna müracaat ederek istifa dilekçesi vermeleriyle sağlanır. Dilekçenin verilmesiyle birlikte siyasi parti üyeliğiniz silinir.
- İkinci metod olarak ise kayıtlı olunan siyasi partiye başvuruda bulunulur. Parti genel merkezi tarafından üyelik iptaliniz kabul edilir ve bu kabul başsavcılığa bildirilerek üyelik kaydınız tamamen iptal edilmiş olur. Adayların Siparweb programına parti üyeliği iptalinin girişinin sağlandığından emin olmaları gerekir. İçinizin rahatlaması için E-Devlet’ten üyeliğin iptal edilip edilmediğini kontrol etmenizde fayda var.
- Üçüncü metod olarak ise noter vasıtasıyla istifa için belge düzenleyip bunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermesiyle yapılır. Belge Başsavcılığa ulaştıktan sonra siyasi parti üyeliğiniz silinmektedir.
- İlçe seçim kurulu başkanlıklarına adayların şahsi olarak kimlikleriyle birlikte başvurması durumunda da ilçe seçim kurulu hakiminin imzalı yazısı ve dilekçe ile birlikte işlem yapılır. Belgeler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir ve siyasi parti üyeliğinin iptal edilmesi sağlanır.
- Yukarıda saydığımız metodlardan herhangi birini yapan adayların siyasi parti üyelikleri iptal edilir. Bunlar dışındaki metodlar geçersiz sayılmaktadır. Daha detaylı bilgi almak için üyesi olduğunuz siyasi partilere başvurarak bilgi sahibi olabilirsiniz. İptal işlemlerinin hepsinden sonra E-devlet sitesinden kontrol etmenizde fayda var.