2023 POMEM Parkuru Erkek / Kadın
2023 POMEM parkuru erkek / kadın konusu yeni yıla giriş sürecinde birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bildiğiniz üzere en son alımı yapılan POMEM 26. dönem adaylarının işlemleri sürmektedir. 2019 yılında yapılan son alımların 2023 yılının 3. veya 4. ayında sonlanması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki yeni dönem POMEM alımlarına o tarihlerde başlanacak. Adaylar Fiziki Yeterlilik Sınavı kapsamında kendilerini iyi bir şekilde hazırlayarak yeni dönemdeki parkura daha özgüvenli girmek istemektedirler. Bu yazımızda sizler için hem erkek hem de kadınlar için 2023 POMEM parkuru tanıtımını yapacağız.
Fiziki Yeterlilik Sınavı Nedir?
POMEM bünyesinde eğitim görmek için belli başlı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. POMEM alımlarını KPSS ile yapmaktadır. Gerekli puanı aldıktan sonra ön sağlık aşamasından geçersiniz ve diğer aşama Fiziki Yeterlilik Sınavı olur. 2023 POMEM parkuru fiziki yeterlilik sınavı erkekler ve kadınlar arasında farklılık göstermektedir. Kadın adaylara daha fazla süre tanınabilirken, yükleri de daha hafif olmaktadır. Erkek polis adayları ise fiziki yeterlilik sınavında bünyelerine göre birkaç saniye farkla daha erken tamamlayıp, daha ağır yükler taşımak zorunda kalırlar. Yazımızın devamında tüm bu detaylara değineceğiz. 2023 POMEM pakuru erkek / kadın olarak tüm detayları öğrenebileceksiniz.
Yukarıda incelediğiniz görsel, yapılan en son POMEM alımlarına ait olan Fiziki Yeterlilik Sınavıdır. 2023 POMEM fiziki yeterlilik sınavı değişmeden adayların karşısına çıkmaktadır. 1. adımdan başla komutu ile başlanarak 7. adıma kadar ilerlenmektedir. Yazının devamında aşamaları tek tek açıklayacağız.
1) Sıçrama Tahtası Etabı
Adaylar “Başla” komutu ile kameralar ile izlenerek parkura başlarlar. Aynı zamanda parkurdaki adayı heyet de izler. İlk etapta 6 kez sağa ve sola olmak üzere çift ayakla zıplama yapılacaktır. Bu zıplama jimnastik tahtası üzerinde yapılacak. Tahta uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm, genişliği ise 20 cm olmaktadır. Eksik sıçrama yapanlara ise 2 saniye ceza süresi eklenecek.
2) Lastik İçerisinden Geçme Etabı
Lastik içerisinden geçme etabı, isminden de anlayacağınız üzere basit etaplardan birisidir. Lastik içlerinden geçmeniz için toplamda 6 lastik önünüzde olacaktır. Lastiklerin içerisinden tek ayakla sağ ayağa sağ lastik, sol ayağa sol lastik gelecek şekilde geçeceksiniz. Yine lastiklere basmadan geçmeniz durumunda 2 saniye ceza puanı sürenize eklenecektir.
3) Ağırlık Taşıma Etabı
Bu etapta kadın ve erkekler farklı şekilde ağırlık taşımaktadırlar. Erkekler 15×2 kg olacak şekilde toplamda 30 kg ağırlık, kadınlar ise 10×2 kg olacak şekilde 20 kg ağırlığındaki kum torbalarını taşıyarak dubaların etraflarından dolanacaklar. Bu dubaların mesafesi ise 16 metre olacak şekilde parkurda olacak. Duba arkasından dolaşmadan geriye dönüp aldığı ağırlıkları aynı noktaya koymama gibi durumlarda yine ceza puanı yazılacak. Detaylı olarak bu etaptaki ceza puanları aşağıdaki gibidir;
- Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından dolaşmadan geriye dönerek istasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye,
- Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına 1 (bir) saniye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Ayrıca aralarında 16 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak etabı tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönerek etabı eksik bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.
- Ağırlıkları 16 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Dubalardan herhangi birini deviren adaya ceza karşılığı bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Aday ağırlıklarla dubaların arkasından dönerken ağırlıkların her ikisi de dubanın dışından olmak kaydıyla dönecek, ağırlıkların bir tanesini dubanın içinden döndürmek kaydıyla dönmesi halinde bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Ağırlık torbaları, ikinci dubanın sağ tarafına 20 cm mesafeden sonra torbaların arasında içten içe 50 cm mesafe olacak ve torbaların tutma kısımları birbirine paralel olacak ve iç kısımdaki boşluklar birbirine bakacak şekilde yerleştirilir.
4) Sağlık Topuna Dokunma Etabı
Sağlık topları arasında 8 metre mesafe bulunacak ve adaylar yerde duran bu toplara dokunarak belirtilen noktalara koşacaklar. Etapta birinci, ikinci ve üçüncü toplara birer kez dokunuş yaparak toplamda 3 kez dokunuşta bulunmaları gerekecektir. Toplara eksik dokunan adaylar, her eksik dokunuş için 2 saniye ceza puanı alacaklar.
5) Takla Atma Etabı
Takla hareketine gelen aday, dubanın dışından dolanacak ve yer minderi üzerinde öne doğru 1 takla atacak. Takla hareketini yapmadan önce duba dışından dolanmayan adaylara 1 saniye ceza puanı eklenecek. Hiç takla atmayanlar ise fiziki yeterlilik sınavından diskalifiye edilecekler.
6) Slalom Koşu Etabı
Bu etapta 6 adet slalom çubuğu bulunacak. Adaylar bu çubukların dışından dolaşarak etabı tamamlayacaklar. Çubukların yüksekliği 1,5 metre, düz ve çapraz olarak 2,5 metre aralığa sahip olacaklar. Eksik geçişlerde veya çubuk devirmelerde adayın ceza puanı 2 saniye olacaktır.
7) Engel Etabı
Engel etabı parkurun son aşamasıdır. 5 adet engel çubuğu bulunur ve bu çubukların altından-üstünden geçecek şekilde karşınıza çıkar. Üstten geçiş yapılacak çubuğun yüksekliği 50 cm, alttan geçilecek çubuğun yüksekliği ise 110 cm olacak. İki engel arasındaki mesafe ise 2 metre olarak belirlenmiş. Etapta çubuğun yerinden çıkması veya çubuğun devrilmesi durumunda adayın bitiş süresine 2 saniye ceza puanı eklenecek. Bu parkurda 5 engelden en az 1 tanesinin geçilmesi etabı tamamlanmış sayılmaya yetecektir. Ancak aday 1 engel bile geçemezse direkt olarak diskalifiye olacaktır.
8) Bitiş
Tüm bu etapları tamamladığınızda artık parkurun sonuna ulaşıyorsunuz. Aday başlangıç çizgisini geçtikten sonra başlayan kronometre, bitiş çizgisini geçmesiyle durdurulacaktır. Başlangıç ve bitiş çizgilerinde zıplamadan, nizami bir şekilde geçiş yapılması sensörlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
2023 POMEM Parkuru Kadın ve Erkek Farkları
2023 POMEM parkuru kadın ve erkek farkları yukarıdan da gördüğünüz üzere ağırlık kısmında ön plana çıkmaktadır. Sizlere sunduğumuz görsel üzerinde de saniye bilgilerini görmektesiniz. Erkek adaylar 100 tam puan alabilmek için parkuru 40 saniyede bitirmeleri gerekirken, kadın adayların 42 saniyede bitirmeleri gerekmektedir. Sonuç olarak POMEM parkurunda kadın ve erkek arasında sadece 2 fark bulunmaktadır. Bunlardan ilki ağırlık taşıma, ikincisi ise puan alabilmek için saniye farklarıdır.
merhaba nasil katilabilirim sanirim bekleme sureci var .simdiden yapmam gereken seyler varmi katilim formu nezaman yayinlanir
ilan yok şu an.
Admin üniversite öğrencisiyim mezun olduktan sonra pomeme başvurmayı düşünüyorum ön lisanstan her sene alım oluyor değil mi? Sizce pmyo kazanmak mı kolay yoksa pomem?
pomam daha kolay.
merabalar aynı anda hem pomem başvurusu hemde kpss tercihi yapabiliyor muyuz? yani polislik başvurusu kpss tercih hakkımızı öldürüyor mu
Hayır..
31.12.1989 doğumluyum lisans mezunu olarak 24.dönem pomem başvurusu yapabiliyormuyum
hayır…
2019parkurunun tarihi ve sözlü mülakati nezam