POMEM

POMEM Mezunlarının Atanması Nasıl Olur?

Polis olmak isteyen kişilere eğitim veren okullar arasında bulunan Polis Eğitim Merkezleri (POMEM) yıl içinde polis olmak isteyen adaylar için alım yapmaktadır. Yapılan alımın sayısı yıllara göre değişmekte ve ihtiyaç durumuna göre belirlenmektedir. Bundan dolayı bazı yıllar fazlaca alım yapılırken bazı yıllar ise daha sınırlı alım yapılmaktadır. Polis olmak isteyen kişilerin aklında bu durum ile ilgili farklı sorular bulunmaktadır. Bunların başında POMEM mezunlarının atanması nasıl olur sorusu gelmektedir.

POMEM okuluna girdikten sonra buradan mezun olan kişilerin atamaları yani görev yerleri nasıl belirlenmektedir? Adaylar istedikleri yerlerde görev yapabiliyor mu yoksa farklı bir uygulama mı bulunuyor tarzındaki sorular polis olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruların cevabına göre adaylar polis olup olmamaya da karar verebilmektedir.

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur sorusunun cevabı zaman içinde değişmiştir. Daha önceki uygulamalar ile şimdi yapılan uygulamalar arasında farklılıklar bulunmaktadır. Söz konusu değişikliklerin sebebi bazen ihtiyaç bazen ise daha iyi bir seçenek bulunmuş olmasıdır. POMEM bilindiği gibi 9 aylık bir eğitim vermekte ve bu sürenin sonunda adayların ataması yapılmaktadır. Bu okullara girebilmek için farklı şartların sağlanması gerekmektedir. Yani herkes bu okullara başvuru yapamamaktadır.

Öncelikle başvuru şartlarının sağlanması ardından da yapılacak sınavlardan başarılı olunması gerekmektedir. Böylece adaylar okula girmeye hak kazanmakta ve burada eğitim görmeye başlamaktadır. Bu aşamadan sonra ise burada yapılan eğitimi başarı ile tamamlamak istenen şartlar arasında yer almaktadır.

POMEM Mezunlarının Atanması Nasıl Olur ve POMEM Şartları

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusunda POMEM okullarına giriş yapabilmek için izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Öncelikle bu okullar için istenen şartların eksiksiz olarak sağlanması gerekmektedir. Daha sonra ise söz konusu okullar için açıklanacak başvuru döneminde başvuruların yapılması gerekmektedir. Bundan sonra ise adayların fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarından başarılı olması istenmektedir.

Polislik bilindiği gibi zor meslekler arasında bulunmakta ve bundan dolayı da adayların mutlaka fiziki yapılarının buna uygun olması gerekmektedir. Söz konusu durum için bir takım sınavlar yapılmakta ve buradan başarılı olan adaylar okullara kabul edilmektedir. Aynı zamanda mülakat ile de adayların bir takım özellikleri ölçülmektedir.

POMEM Mezunlarının Atanması Nasıl Olur ve Görev Yeri Seçimindeki Eski Yöntem

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusundaki önceki yöntem ile şimdi uygulanan yöntem arasında benzerlik bulunsa da adaylar açısından tamamen farklı olduğu söylenebilmektedir. Önceki yöntemde adayların okuldaki başarı durumları dikkate alınırdı. Eski yöntemde atama yapılacak yerlerin olduğu bir liste bulunurdu. Okulda dereceye giren adaylara bu listeden istedikleri yerleri seçme hakkı verilirdi. Böylece dereceye giren kişiler bir anlamda başarılarının hediyesini bu şekilde alırlardı.

Geriye kalan kişiler ise başarı sırasına göre söz konusu iller arasından kura çekerdi. Yani bir anlamda görev yapılacak yer şansa dayalıydı. Bu kuranın ardından ise adaylara becayiş hakkı verilirdi. Yani isteyen adaylar kuralarını değiştirme imkanına sahipti. Böylece adaylara önemli bir kolaylık sağlanmış olurdu.

POMEM Mezunlarının Atanması Nasıl Olur ve Güncel Görev Yeri Seçim Yöntemi

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusu şimdilerde ise biraz daha farklı uygulanmaktadır. Eski yönteme benzese de bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Daha önceki yöntemde olduğu adayların atamasının yapılacağı iller bir liste halinde getirilmektedir. Bu listede yer alan illere ataması yapılacak adaylara yine başarı sırasına göre öncelik verilmektedir. Fakat bu defa kura yapılmamakta ve şans faktörü tamamen devreden çıkarılmaktadır. Adaylar başarı sırasına göre davet edilerek bu listeden görev yapmak istedikleri yerleri seçmektedir.

Böylelikle adaylar başarılarının karşılığını çok daha belirgin bir şekilde almış olmaktadırlar. Fakat bu yöntemde adaylara becayiş yani seçimlerini değiştirme hakkı verilmemektedir. Bunun en önemli nedeni ise adayların zaten istedikleri yerleri tercih etmeleridir. Adaylar istedikleri yerleri tercih ettikten sonra tekrar bunları değiştirmek istememektedir.

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusunda bilinmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Öncelikle yukarıda anlatılan görev yeri seçimi ve diğer hususlar ilgili kanun ya da yönetmeliklere göre yapılmaktadır. Yani söz konusu durum tamamen yasaldır ve ilgililer buna göre hareket etmektedir. Bu yasaların değişmesi durumunda atama şekli değişebilir fakat şimdilik bu şekilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla da adayların buna göre hareket etmesi ve okuldaki başarılarına fazlasıyla önem vermesi gerekmektedir.

Böylece istedikleri yerlerde görev yapmaları daha da kolaylaşmaktadır. Bunun dışında bilinmesi gereken bir başka husus ise atama yapılacak iller ile ilgilidir. Atama yapılan iller ihtiyaç durumuna göre belirlenmekte ve buna bağlı olarak da değişebilmektedir. Yani bu illerin sayısı farklı dönemlerde farklı olabilmektedir.

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise polislerin yapması gereken şark görevi ile ilgilidir. Şark görevi zorunlu olduğu için mutlaka her polis bu görevi yapmaktadır. Bundan dolayı da görev yeri seçimi yapılırken buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Nihayetinde herkes daha rahat şartlar görev yapmak istemektedir. Bundan dolayı da daha rahat şark görevi yerlerinin tercih edilmesi ilerleyen dönemlerde bazı avantajlar sağlayabilmektedir.

POMEM mezunlarının atanması nasıl olur konusu genel olarak bu şekildedir. Adayların okuldaki başarılarına önem vermesi ve bu sayede de istediği yeri tercih edebilmesi önemli bir avantajdır. Okulda buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Kadınlar Hangi POMEM Okullarında Okur

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan

Askerdeyken POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Merhabalar. Sorum POMEM ile ilgili. Bilindiği üzere yeni yönetmelikle birlikte yazlık üniforma giyildiğinde vucudun görünmeyen yerinde kalan dövmeler artık kabul ediliyor. Benim dövmem var ve yaklaşık 7 aydır sildirmekle uğraşıyorum . Dövmede bariz silinmeler olmakla birlikte hala gözle görülebilir bir durumda . Ancak dövmem kolumda pazu diye tabir edilen yerde . Yani kolumun alt kısmına değilde omuzlara daha yakın bir konumda. Acaba bu konumda olan bir dövme yönetmelikte yer alan yazlık üniforma giyildiğinde vucudun görünmeyen yerlerinde olması şartına uyuyor mu ? Ve ikinci sorum bu sene içinde en yakın pomem alımı ne zaman olur ? Şimdiden teşekkürler . İyi günler . .

  2. Şuan 4 yıllık üniversite okumaktayım fakat polis olmak istiyorum geçen seneki ygs puanım geçerli olurmu yada olmadan geçiş yapabilirmiyim acaba

  3. Merhaba. Kız arkadasim 19 temmuzda yozgat pomemden mezun olacak fakat son gune kadar ne bi atama belli oldu nede silahlari verilecekmis. Basari siralamasi 550 bayandan ortalarda. Sizce dogu acar mi ? Hangi sehirler kalir o basari siralamasinda ?
    ( basarili olanlar istedigi ilde calisma firsati olacagini biliyorum ) Bayan ve erkek atama kontenjanlari her polis okulunun atayacagi illere gore degistiginide biliyorum. Cevaplayabilirmisiniz ?

  4. Merhaba bu sene önlisans mezunuyum 2016 lise kpssye girdim önlisanstan ilk defa bu sene gireceğim 2018 pomem alımlarına basvuru yapabiliyor muyum ?

  5. Merhaba birşey sormak istiyorum. Diyelim ki pmyo dan mezun olup pöh kurslarına katılıyorsun sonra pöh kursundan kızlar arasından 1. olarak kursu bitiriyorsun. Atanacağın yeri kendin seçebilir misin?

  6. İyi akşamlar, ben sağlık meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim. TYT-AYT üniversite sınavına girip 2 yıllık PMYO okumak istiyorum lakin başarılı olduğum ve disiplin cezam bulunmadığı takdirde okulu bitirip şark görevimi tamamladıktan sonra istediğim şehire gidip ömür boyu orda kalabiliyor muyum? Bilgi verirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu