2023 POMEM ile Nasıl Polis Olunur, Başvuru Şartları Nelerdir ?
Polis olmak isteyenlerin bu doğrultuda kazanması gereken polis okullarından bir tanesi de POMEM yani tam açılımıyla Polis Meslek Eğitim Merkezidir.
Her yıl binlerce gencimiz polis olmak için çeşitli sınavlara girmektedir. Çeşitli dememizin nedeni ise polis alımı yapılan polis okullarının farklılık göstermesidir. 3 farklı polis okulu vardır. Bunlar ; PMYO,POMEM VE PAEM dır. Yazımızın devamında siz değerli polis adaylarına bu okullardan bir olan POMEM hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
POMEM Nedir ?
POMEM ( Polis Meslek Eğitim Merkezi ) ön lisans ve lisans mezunu adayların 4 ay süreli parasız , yatılı ve üniformalı olarak eğitim gördüğü iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkaklarının Devletçe karşılandığı polis okuludur. Bu 4 ay eğitim süresini başarılı olarak bitiren polis adayları polis memuru olarak mezun olurlar.
POMEM’e Nasıl Başvuru Yapılır ?
POMEM ile polis olmak isteyen adaylar yayınlanan POMEM ilanlarını takip etmeli ve başvurularını yapmalıdırlar. Polis Akademisi Başkanlığı belirli aralıklarla POMEM ilanı yayınlamaktadır. Yayınlanan bu ilanlara gerekli şartları taşıyan polis adayları başvurularını yapar ve gerekli aşamaları geçerek Polis Meslek Eğitim Merkezlerine yerleşirler. Peki POMEM başvuru şartları nelerdir ? POMEM e başvurmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir;
2023 POMEM Başvuru Şartları
Aşağıdaki şartlar en son alımı yapılan 23. Dönem POMEM şartlarına ait olup 24. Dönem POMEM şartları ilanın gelmesiyle birlikte kesinlik kazanacaktır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Ön lisans – lisans mezunu olmak.
- KPSS’ DE lisans puanı P3 puan türünden (60,00), ön lisans mezunları için P93 puan türünden (70,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.
- sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
- Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak (alınacak öğrencilerin boyları en az erkeklerde 167 cm, kadınlarda 162 cm olacaktır. Beden kitle indeksi 18.00 (dahil) ile 27.00 (dahil) arasında olacaktır.
- Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak.
- Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak.
- Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
- Erkek adaylar için intibak eğitiminin başladığı tarih itibariyle 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre silahaltında bulunmamak.
2023 POMEM Başvuru Aşamaları Nelerdir ?
Ön Başvuru
POMEM ilanının yayınlanmasından sonra başvuru şartlarını taşıyan adaylar için ilk aşama ön başvuru ve sınav ücreti yatırma işlemeleridir. Adaylar ön başvurularını belirlenen tarihlerde e-devlet kapısı üzerinden yaparak başvuru ücretlerini yine belirlenen tarihlerde yatırmaları gerekmektedir. Ön başvuru ve sınav ücreti yatırma işlemlerini başarı ile tamamlayan adaylar için artık tek gereken şahsen başvuru-fiziksel yeterlilik ve mülakat tarihlerinin duyurulmasını beklemek olacaktır.
Şahsen Başvuru
Adaylar internet üzerinden belirtilen tarihler arasında ön başvurularını yaptıktan sonra Şahsen Başvuru-Evrak Teslimi ile Aday Değerlendirme ve Seçme aşamalarına katılacaktır. Şahsen başvuru sırasında adaylardan bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir.
2023 POMEM Şahsen Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Aşağıdaki belgeler son alımı yapılan 23. Dönem POMEM alımına ait olup 24. Dönem POMEM için şahsen başvuruda istenecek olan belgeler 24. Dönem POMEM ilanının yayınlanmasıyla kesinlik kazanacaktır.
- T.C. kimlik numarası yazılı beyanı.
- Sınav başvuru dilekçesi.
- Aday Sağlık Bilgilendirme Formu.
- Adayların Fiziki Yeterlilik Sınavı Parkuruna Katılmasına Engel Sağlık Probleminin bulunmadığına dair beyanı.
- Ön lisans, lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ile birlikte fotokopisi.
- KPSS sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı.
- Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf.
- Kendisi ve evli ise eşinin sabıka kaydı olmadığını ifade eden yazılı beyanları.
- Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi.
- Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü olanların Eş veya Çocuklarından, Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığınca verilen şehitlik veya vazife malullük belgesinin Kurumca onaylı örneği.
- Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.
- Sınav Giriş Belgesi.
- Erkek adaylar için terhis, tecil veya askerlik durum belgesi.
Fiziksel Yeterlilik ve Mülakat
Ön başvuru işlemlerini tamamlayan ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından fiziksel yeterlilik ve mülakat yerleri açıklanan adaylar kendilerine verilen tarihte ve yerde seçme sınavlarına gireceklerdir. Fiziksel yeterlilik ve mülakat sınavı için adayları 3 aşama beklemektedir. Bunlar ; ön sağlık kontrolü ; fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavıdır.
Ön Sağlık Kontrolü
Adaylar ilk olarak ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü komisyonu adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. Hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.
Fiziki Yeterlilik Sınavı
Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, fiziki yeterlilik sınavına alınırlar. Fiziki yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçme işlemini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar.
Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur. Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar.
Mülakat Sınavı
Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.
Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir.
Değerlendirmede Adayın;
- Konu hakkında bilgi düzeyi,
- Kendisinden istenileni kavrama,
- Özgüveni,
- İfade etme yeteneği,
- Beden dilini kullanma becerisi,
olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.
Tüm bu aşamalardan başarılı bir şekilde geçen adaylar aldıkları puanlara göre ASİL veya YEDEK olarak belirlenir. Adayların bu aşamalardan aldıkları puanın belirlenmesi şu şekildedir ; adayın KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25’i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. ASİL olarak kazanan adayların Polis Meslek Eğitim Merkezlerine planlamaları yapılırken YEDEK olarak kazanan adaylar ise yapılacak olan yedek çağrısı neticesinde planlamaları yapılmaktadır.
Meraba MSÜ ile ilgili acil bir sorum olucak ben eşit ağırlıl eğitimi alıyorum KHO için ösym msü sınavımda frn bilimlerini yapmasam olurmu
Her şeyi çok güzel net açıklamışsınız emeğinize sağlık
Merhaba ben eşit ağırlık eğitimi görüyorum KHO için ösym msü sınavı fen bilimlerini yapmasam olurmu
pöh alımı ne zaman olur tahmini bilginiz var mı ?
henüz bir gündem yok
Admin ben üniversiteye yeni yerleştim ama kpss ön lisansa başvuru yapabildim acaba burdan pomeme de basvura bilir miyim
evet
Admin ben üniversiteye yeni yerleştim ama kpss ön lisansa girecem burdan pomeme de basvura bilir miyim
evet
pomem yaş 1 ocak olurmu acaba
Başvuru için talep edilen 60 puan ben 59 aldım başvuru yapamıyor muyum?
Hayır
POMEM olmak istiyorum.Lise bitince kpssye girip POMEM’e göre puan alıp 4 senelik POMEM okuluna mı devam edeceğim.(fiziki yeterlilik sınavı mülakat sınavları POMEM i bitirince mi sınavına gireceğim.)
evet…