POMEM

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan

Polis olmak isteyenlerin farklı seçenekleri bulunmaktadır. Söz konusu seçeneklerden bir tanesi PMYO diğeri ise POMEM’dir. POMEM’e girmek isteyen adayların geçmesi gereken bazı sınavlar bulunmaktadır. Söz konusu sınavlar arasında fiziki yeterlilik adı verilen ve adayların çeviklik, hız, dayanıklılık gibi özelliklerini ölçen sınav da yer almaktadır. POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan adayların polis olup olamayacağı konusunda son derece etkilidir. Bundan dolayı da adaylar tarafından parkurun nasıl olduğu ve buralarda ne gibi engellerle karşılaşıldığı hususları sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda POMEM sınavlarında kullanılan parkura ait bütün detayları bulabilirsiniz. Böylelikle söz konusu parkur için yapacağınız hazırlıklar çok daha etkili olacaktır.

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan ve İstasyon Sayısı

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan toplamda 7 istasyon ve 72 metreden oluşmaktadır. Parkurda farklı bölümler yer almakta ve bunların uzunluğu da değişmektedir. Başlangıç noktasından ağırlık taşıma etabında yer alan dubaya kadar olan bölüm 29 metre, ağırlık taşıma bölümündeki ilk duba ile minderin olduğu bölümdeki ilk dubanın arası ise 14 metre, minderin başındaki duba ile bitik noktası arası ise 29 metredir. Parkur dikdörtgen şeklindeki bir alanda gerçekleşmekte olup bu dikdörtgenin iki uzun ve bir kısa kenarı parkur içerisinde yer almaktadır. Buradaki yapılacak sınavın ne kadar sürede tamamlandığı çok önemlidir. Bazen sıralama saniyelerle bile değişebilmektedir. Bundan dolayı da süre hesabını fotoselli bir sistem yapmakta ve alanda yer alan dijital ekranda bu süreler görülmektedir.

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan ve Başlama İşlemi

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan konusunda bilinmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle bu zorlu bir parkurdur ve olası sakatlıklar tamamen adayların sorumluluğundadır. Bundan dolayı burada yaşanan bir sakatlıktan dolayı komisyon ya da diğer birimler sorumlu tutulamamaktadır. Ayrıca parkura çıkan her kişi bu sorumluluğu aldığını kabul etmiş olur. Parkurda yarışacak kişiler öncelikle komisyona kimliği ile gelerek kendini tanıtmaktadır. Daha sonra ise parkurun başlangıç noktasında yer alan kameraya dönerek kendisini bir kere daha tanıtmaktadır. Bunun farklı nedenleri bulunsa da bu sayede görüntülerdeki kişinin kim olduğu anlaşılmaktadır. Böylelikle de olası durumlarda bu kayıtlardan tespitler yapılabilmektedir.

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan ve İstasyonlar

POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan farklı bölümlerden oluşmaktadır. Öncelikle başla komutu verilmekte ve adaylar başlangıç çizgisini bu komut ile birlikte geçince süre başlamaktadır.

  • Öncelikle adayların jimnastik tahtası üzerinde bazı hareketleri sıra ile yapması gerekmektedir. Sıçrama ve denge gibi özellikler ölçülmekte olup adayların bu tip egzersizlerle hazırlanarak buraya gelmesi ciddi bir avantaj oluşturacaktır. Bu istasyonu belirtilen kurallara göre yapamayan kişiler diskalifiye edilmektedir. Bu istasyondan sonra ise lastik geçme etabı bulunmaktadır.
  • Adaylar bu etapta 6 lastiğin içine basarak farklı hareketleri yapmaları gerekmektedir. Söz konusu etabın ardından ise ağırlık taşıma etabı gelmektedir. Buna mutlaka hazırlanılarak gelinmesi gerekmektedir.
  • Erkekler bu bölümde 30 kg ile bayanlar ise 20 kg ile yarışmaktadır. Bundan dolayı da oldukça zorlu bir bölümdür ve hazırlıksız gelen kişiler burada çok zorlanmaktadır. Ağırlıkların nasıl taşınacağı ile ilgili bilgiler ilgili kılavuzda detaylı olarak yer almaktadır.
  • POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan üzerindeki diğer bölüm ise sağlık topuna dokunma olarak adlandırılmaktadır. Adaylar söz konusu bölümde birden fazla top bulunmakta ve adaylar söz konusu toplar arasında belirlenen şekilde koşmak durumundadır.
  • Sağlık topunun ardından ise adaylar takla etabına geçilmektedir. Burada adından da anlaşılacağı üzere takla atılmaktadır. Taklanın nasıl atılacağı ve atmak için nasıl gelineceği tam olarak anlatılmaktadır. Buna göre takla atılması gerekmektedir.
  • Slalom koşu etabı adayları oldukça zorlamaktadır. Adaylardan bazıları burada ciddi zaman kaybetmektedir.
  • POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan üzerinde yer alan bir diğer bölüm ise engel etabı olup adaylar bu etapta engellerin üstünden ve altından geçerek bölümü tamamlamaktadır.

Bitiş çizgisine gelindiği zaman kronometre durmakta ve adayların parkuru ne kadar sürede tamamladıkları belli olmaktadır. Bu esnada sistemde bir hata olması durumunda kamera kayıtlarından adayın parkuru ne kadar sürede tamamladığı hesaplanmaktadır. Dolayısıyla da bir hata durumu oldukça zordur. POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan içerisinde geçerli bazı kurallar bulunmaktadır. Söz konusu kuralların net olarak bilinmesi adaylara ciddi kolaylıklar sağladığı gibi elenmelerini de engelleyecektir. Söz konusu kurallardan bazıları şunlardır:

  • Parkur içerisinde yer alan bütün istasyonların tamamlanması gerekmektedir. Bir ya da daha fazla istasyonu tamamlamayan aday elenir.
  • Adayların süreleri hesaplanırken saniyeler dikkate alınmakta fakat saliseler dikkate alınmamaktadır.
  • Parkurda meydana gelecek herhangi bir sorun komisyon tarafından karara bağlanmaktadır.

Fiziki yeterlilik parkuru genel hatları ile bu şekildedir. Yayınlanan kılavuz içerisinde bu parkura ait kroki bulunmaktadır. Adaylar buradan inceleme yapmak suretiyle parkura daha iyi hazırlanabilmektedir. Burada adayların birçok özelliği test edilmektedir. Polislik bilindiği gibi beden kuvveti de kullanılarak yapılan bir meslek olduğu için bu parkur son derece önemlidir. POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru Bay/Bayan adayların bir kısmının elenmesine neden olmaktadır. Erkek adayların 48 bayan adayların ise 51 saniyede parkuru tamamlamaları gerekmektedir. Alınacak süre ve verilecek puanlar yine kılavuzda yer almaktadır. Adaylardan 60 puanın altında alanlar başarısız kabul edilmekte ve elenmektedir.

Askerdeyken POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Askerdeyken POMEM Kazananlara Önemli Duyuru

POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Admin bilindiği üzere önce spor mülakatı saha sonra sözlü mülakat yapılıyor. Spor mülakatı için sakalı kesip gitmek şart mı ?

  2. Benim kuzenim fetöcü çıktı ama Onu hayatımda hiç görmedim tanımıyorum bile polis olmama engel mi bu

  3. PARKURU 41 SANİYEDE BİTİRDİM KPSS 61 SİZCE OLABİLİRMİ MÜLAKATDA GÜZEL GEÇERSE TABİ

  4. Admin ablam feto okullarinda ogretmenlik yapiyor (yurt disinda) bir sorun olurmu .Tessekurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu