POMEM

POMEM Eğitimi Hakkında Merak Edilenler

Polis  Meslek Eğitim Merkezi (POMEM)  eğitimleri devam ediyor. Ülkemiz emniyet personeli ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan bu okullar hakkında oldukça fazla konu merak edilmekte. Önlisans mezunlarına POMEM okuyarak polis olma imkanı tanınması ile bu okullara olan ilgi de oldukça artmış durumda.

Bu yazımızda, 20. dönem eğitimi gören bir polis adayının, POMEM eğitimleri konusunda merak edilen sorulara  verdiği cevapları sizlerle paylaşacağız.

POMEM okullarında kameralı ve akıllı telefon kullanmak yasak mı?

Yasak.

Kadın ve erkek öğrenciler, aynı fiziki eğitimi mi alıyor?

Evet.

Okulda  hangi malzeme ve ekipmanları veriyorlar?

Bir başlarken bir de ortalarında iki defa istihkak veriyorlar. Eşofman spor ayakkabı palaska havlu terlik mont parka çevik kıyafetleri valiz tişört şapka bere kışlık bot çorabına kadar veriyor. Okulun bitimine doğru da kadrocuların giydiği mavi gömlekler, mezuniyet kıyafetleri, kadro pantolunu ayakkkabı falan ne varsa veriliyor.

Eğitim zorluğu nedeniyle bırakan oluyor mu?

Evet, birçok aday okulu farklı gerekçelerle yarıda bırakıyor.

20. dönem POMEM mezuniyeti ne zaman?

7 Aralık.

20. dönem erken mezuniyet konusu dolaşıyor internette. Aslı var mı?

Okulda bize o konuda bir bilgi iletilmedi. Eğitim süresi zaten kısa…

POMEM öğrenci koğuşları kaç kişilik oluyor?

10-20 kişilik oluyor.

Burs olarak aylık ne kadar para alıyorsunuz? Geri ödemeli kredi mi, burs mu?

300 TL civarı alıyoruz. Burs alıyoruz.

Okullarda sigara satılıyor mu kantinlerde? Aralarda içebiliyor mu tiryakiler?

Okullarda sigara satışı yok. Sigara içebiliyorsunuz aralarda, boş zamanlarda. İzin zamanı dışarıdan bolca getiriyor tiryakiler.

Çevik kuvvet forması ile mi eğitim alıyorsunuz?

Evet.

İzin gerektiğinde, bunaldın vs, kolaylık sağlıyorlar mı yoksa izin konusu katı mı?

Bunaldın diye bi izin vermezler kardeşim. Ama mazeret iznin var 10 gün. Acil izne çıkman gereken bir durum olursa 10 günlük halkından kullanırsın. Onu da tamamen vermezler. 2 3 gün en fazla. Bitirme mülakatında da sorarlar. Mazeret izninin tamamını kullanırsan “Neden bu kadar izin kullandın?”  diye.

Hafta sonları nöbet oluyor mu ? Oluyorsa, ne kadar zamanda  bir denk geliyor ?

Okul okul farkeder. Yozgat POMEM de devriye, kule ve yatakhane nöbeti tutturuyorlar erkeklere. 2 günde 1 nöbet geliyordu mutlaka. Evci çıkabilirsen hafta sonu ve nöbeti gelirse, onu değiştirirler. Hafta içine gelince tutarsın. Sadece senin yerine de evciye çıkmayan biri tutar.

Evci izninin sınırı var mı?

İzinler açık olduğu sürece çıkarsın. İzinler kapanırsa çıkamazsın. Tek sınır bu.

Koğuş ve devriye nöbetinde ne yapıyorsunuz kısaca?

Devriye nöbetinde belli bir yer veriyorlar. 2 saat boyunca orda volta atıyorsun. Dışardan bir tehlike falan gelirse telsizden anons geçiyorsun ama genelde olmaz öyle birşey. Yatakhane nöbetinde de 2 saat oturup bekliyosun mesela. 11-1 nöbetçisi isen yat saati 11 se 11 30 gibi odalara girip kendi katının yoklamasını alıyorsun. 5-7 nöbetçisi isen sabah 6 da spor varsa katındaki herkes kalkmış mı diye kontrol ediyorsun. Gitmeyen bir uyanık görürsen onu komiserlere bildiriyorsun. Yozgata gideceklere 3 kat içlik ve kayak eldiveni şapka ısıtıcı ne varsa öneriyorum. : )

Güvenlik soruşturması tam olarak ne zaman bitiyor?

Okulun son günleri bitirme mülakatında komisyonun önüne geliyor.

Okul döneminde bitmeyebilir. Bitmezse de herkesle birlikte atamanız yapılmıyor. Her 1.5 ayda bir Ankara Akademi bitirme mülakatı yapıyor. Sizin soruşturma ne zaman biterse en yakın bitirme mülakatı için Ankara’ya çağırıp orada yapılıyor mülakatlar.

Beden eğitimi ile alakalı eğitimler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Beden eğitimi dersinde  okula girişteki gibi parkurlar koyuyorlar. Sınavları o şekilde yaptılar bize. Ayrıca her sabah sporu deriz de spor değil o ısınma yapıyorsun. Şınav çektiriyorlar sürekli, artıyor onun sayısı eğitim süresince. Amaç kolunun kuvvetlenmesi işte. Normalde bir ceza verildiğinde de şınav veriliyor. Okula girince işin gücün sınav çekmek oluyor.

POMEM adaylarına neleri tavsiye edersiniz? Okula gelmeden şunu şunu yapın, şunlara hazır olun vb…?

Önce detaylı şekilde hastahanede muayene olun. Özellikle tam kan sayımı yaptırın. Bilmediğiniz hastalıklar çıkabiliyor eleniyorsunuz. Boştan yere. Detaylı muayene olun. Spor yapın. Kondisyonunuzu artırın. Az uyumaya alışın. 11 de yatıp her gün 5 30 da kalkacaksınız. Sabırlı olmayı tavsiye ediyorum en çok.

Polis okulunda da sonrasında da anlam veremediğiniz o kadar çok şey yaşayacaksınız ki…. O yüzden şimdiden sabır diliyorum hepinize.

POMEM sonu tayinleri nasıl yapıyorlar? Derece yapanlar istediği ile mi gidiyor yoksa, önündeki belli il olan listeden mi tercih yapıyor? Dereceye girmek demek kaçıncı olmak demek?

Kura yok herkes seçiyor. İlk 10 kişi genelde polis okullarına gidiyor istediği yere. Geriye kalan herkes de sıralamaya giriyor. mesela 18. Dönemde 62 il açıldı orda mesela atıyorum Trabzon 5 kişilik kontenjan var 11. sıradaki adam Trabzon diyorsa Trabzonun kontenjanı 4 kalıyor. Mesela 5 kişinin 5 ı de seçti o il kapanıyor bu şekilde sıra sana gelene kadar. Herkes önünde kontenjan olan ilerden istediğini seçiyor, en sona kalanlarda artık nerede kontenjan kalırsa oraya gider.

Bunun haricinde de okula cbk bbk tem kom istihbarat gibi şubelerden mülakata geliyorlar. Aradıkları kriterler sende varsa, seni kabul ederlerse, nokta atama yapılıyor. Okul bitince direk o birime gidip başlıyorsun ve nokta atama yapılan kişi kuraya girmiyor.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

243 Yorum

  1. Merhabalar. Sosyal hizmet mezunuyum ve kadın polis alımına başvuracağım. Mezun olduğum bölümle alakakı çocuk şube’de çalışma isteğimi belirtsem faydası olur mu ? Bu arada kendi mesleğimi çocuk şube’de yapabilir miyim ?

  2. Merhabalar. Bundan yaklaşık 4 yıl önce omuz çıkığı ameliyatı geçirdim. Başvuru için herhangi bir problem oluşturur mu ? Şimdiden cevabınız için teşekkürler

      1. Merhaba iyi günler mezun olduğum bölümle alakalı. Aşçılık ta calisma isteğimi belirtsem bi faydasi olur mu ?

  3. Merhabalar ben pomem e başvuru yapmak istiyorum bi rahatsızlığım yok fakat elim de ayağımda ara ara ani titremeler oluyor ya da bana mı öyle geliyor bilmiyorum fark edilirse sıkıntı yaratır mı okulda

  4. Merhaba, yunus birimininde olmak istiyorum mesela geldiler beni seçtiler. Nokta atama neye göre nasıl yapılıyor? Polis okukundaki şehire mi yoksa biz tercih yapabiliyor muyuz ili nasıl oluyor nokta ataması?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu