POLİSLİK

Polislikte Mesai Saatleri

Yukarıdaki haber görseli, bu konuda aslında çok şeyler anlatıyor. Kelimelere gerek var mı bilemiyorum… Ama yine de yazmak istedim : )

Polisler, ülkemizde en yoğun çalışan meslek gruplarının başında geliyorlar. Birçok genç, polis olmayı hayal ediyor fakat çalışma saatleri ve mesaileri hakkında hiçbir fikre sahip değiller. Biz de bu yazımızda polislerin mesai saatleri konusuna açıklık getirmeye, sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Polis adayları, bir şekilde polis olduklarında ya da polislerin çalışma şartlarını duyduklarında resmen “şok” geçiriyorlar. Evet arkadaşlar, polislik oldukça yıpratıcı ve zor şartlarda yapılan bir meslektir.

Polislerin çalışma sistemi nedir?

Arkadaşlar, ülkemizde her il neredeyse kendine göre bir sistemle çalışır. Bir birliktelik veya standart, merkezi bir durum pek yoktur. Bir polis olarak, amirleriniz tarafından nerede nasıl ne kadar çalışmanız gerektiği düşünülüyorsa o kadar çalışmanız istenir.

Normalde DMK’ya göre haftada 40 saat çalışmanız gerekir. Tabiki, haftalık 40 saat çalışma, çoğu polis memuru için hayal bir durumdur. Ortalama olarak bir polis, haftada 50 saat çalışır. Bazı polis arkadaşların, olağan üstü durumlarda, haftada 75 saat çalıştıkları bile olur.

Fazla çalışırım daha fazla ücret alırım diye düşünen naif görüşlü polis adaylarına üzücü bir haberim var; bu fazla çalıştığınız zamanla ilgili ek ücret veya idari izin hakkı  alırım diye düşünüyorsanız, düşünmeyin : ).

Çalışma saati olarak, büroda çalışan polisler daha düzenli bir programa sahiptirler. Genelde haftada 40 saat çalışırlar.

Merkez teşkilatları, emniyet müdürleri vb. normal memur gibi çalışırlar. 8-5 ve hafta sonu tatil yaparlar.

Ülkemizde polislerin uyguladıkları en genel çalışma modelleri ise şu şekildedir:

12/24 çalışma modeli: 12 saat çalışır, 24 saat dinlenirsiniz. Ülkemizde polislerin yaklaşık %26’sı bu şekilde çalışmaktadır.

8/24 çalışma modeli:  8 saat çalışır, 24 saat dinlenirsiniz. Ülkemizdeki polislerin yaklaşık %4’ü böyle çalışmaktadır.

12/66 çalışma modeli: 12 saat çalışır, 26 saat dinlenirsiniz.  Polislerin yaklaşık %14’ü böyle çalışmaktadır.

8-5 çalışma modeli: Günde 8 saat çalışırsınız. Polislerin yaklaşık %34’ü bu şekilde çalışmaktadır.

Geri kanal polisler ise oldukça karışık ve farklı çalışma planlamasına sahiptirler. Amirlerin iki dudağı arasında ve insiyatifinde bir çalışma sistemine tabi olursunuz.

Dünyada polislerin ortalama çalışma süreleri haftada 40 saattir. Ülkemizde ise ortalama bir polisin çalışma süresi 48 saattir. Bu görünen yüzde olan saattir. Bu sürelerde EK GÖREVLER hariç tutulmuştur. Ek görevlerle birlikte ne kadar çalışacağınızın hayalini sizlere bırakıyorum.

“Yeterki işim olsun, çalışırım!” diye düşünen arkadaşlar, haklısınız. Umarız işiniz olur. Polis olursunuz. Bizim amacımız, polis olunca nasıl çalışacağınızı sizlere hatırlatmak.. En azından bilerek gelin, sonradan görüp dumur olmayın. Ona göre düşünün, karar verin, hayatınız bu şekilde geçecek, ona göre gelecek planlayın.

Hafta sonu tatili polislerde nasıl oluyor merak edenler BURADAKİ yazımıza bakabilirler.

Yazan: Bir polis kardeşiniz.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

19 Yorum

    1. Amirim ben profosyonel sporcuyum polis olmak istiyorum hem işi hem sporu aynı anda götürebilir miyim

  1. En uygun 8/24 gibi Dünya standartına bakarsanız bir güvenlik gücünün bu kadar çalıştırılması iyi değil polislerin şartları iyileştirilmeli.

  2. Yine guldurdun bizi egm olan seyi ayni sekilde yaz zorunlu haller de. Bu zorunlu halleri bi açikla mac zorunlu mu konser zorunlu mu yada bir siyasinin gelmesi mi bunlarin hepsinde izinler yaniyo 12 12 oluyo bi duzenleme yapilmis gibi gosterip hicbir duzenleme yapmiyonuz sonra basina bunlari sunuyorsunux sanki birsey yapilmis gibi

  3. Peki Polis Özel Harekat’ların çalışma saatleri,haftasonu izinleri bayram izinleri felan nedir.Evet biliyorum Özel Harekat sonuçta ne belirli çalışma saattinden bahsediyorsun diyebilirsiniz ama merak ettim düzgünce cevap verirmisiniz şimdiden teşekkürler

  4. lisans mezunuyum. çocuklugumdan berı hayalım ya polis ya da asker olmaktı. basarabilir miyim bilmıyorum. lisans mezunları kpss den bellirli bir puan alıp , paem e girebiliyorlarmış. buradan mezun olununca nasıl birimlere dagıtılıyor onu merak ettım. üniversiteden mezun oldugunuz bolum ile ilgili, brans yada birim dagılımı yapılıyor. bu arada bilgisayar mühendisiyim.şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.

  5. Merhabalar pymo başvurularında askerlik şartı aranıyor mu 2019 da başvuru yapacağım ve 24 yaşında olacağım askerliğimi daha yapmadım bir sorun olur mu bu konuda

  6. komiser yardımcığı için de mi böyle saatler? haftasonu 2 gün tatili yok mu? paem den dereceyle mezun olursak istediğimiz yeri ya da bölümü seçebiliyor muyuz? onlar ihitiyaç durumuna göre atadılar diyelim görev değişikliği isteyebilir miyiz?
    şimdiden teşekkürler..

  7. Ben bilgisayar mühendisliğinden bu sene mezun olucam ve de amacim paem e baş vurup okulu bitirdikten sonra siber suçlar ile mücadele de yer almak istiyorum. Paem den sonra bu mümkün mü yoksa belli başlı yollardan geçmek mi gerekir. Cevaplarsan çok mutlu olurum.:)

      1. YKS ortalamamamız 210 olsa yerleştirmeye 272,5 olursa PMYO ya girebilirmiyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu