POLİSLİK

Polislik Sağlık Kurulu Raporu

Polis olmak isteyen adaylar, polis okullarına geçici kayıt yaptırdıktan sonra, intibak eğitimi görürken aynı zamanda sağlık kurulu raporu da alırlar. Sağlık kurulu raporu, adayın polislik görevini yerine getirip getiremeyeceğine yönelik emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği baz alınarak yapılan tetkit ve tahlileri içermektedir. POMEM, PAEM, PMYO ve PÖH farketmeksizin, adayların hepsi sağlık kurulu raporu almak zorundadır. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan ve sağlık kurulu raporu sonucu olumlu olan adaylar, eğitim gördükleri okula kesin kayıt yaptırma hakkı kazanırlar.

Sağlık Kurulu Raporu Yasal Dayanakları

Polis adaylarından istenilen sağlık kurulu raporu, okulların yönetmeliklerinde yer almaktadır. POMEM giriş yönetmeliğinin 22. maddesi, PAEM giriş yönetmeliğinin 21. maddesi, PÖH  yönetmeliğimin 16. maddesi ve PMYO giriş yönetmeliğinin 17. maddesi, sağlık kurulu raporu aldırmanın temelini oluşturan maddelerdir.

Geçici kayıtları yapılan adaylar, sağlık kurulu raporu almaları için hastaneye yönlendirilirler.  Rapor, muayene, bulgu ve sonuçları ile radyolojik inceleme ve laboratuar tetkiklerinin sonuçlarını kapsar. Bu işlemler, grup grup ve intibak sürecinin 2. veya 3. günü yapılmaya başlanılır. Öğrencilerin sağlık kuruluşlarına götürülmeleri, muayeneleri ve işlemleri okul tarafından görevlendirilen eğitmenler eşliğinde, okul araçları ile ve tamamen ücretsiz, planlı ve düzenli bir şekilde yapılır. Sağlık kurulu raporu, okulun bulunduğu ilin devlet hastanesinden alınmaktadır. Bazen, ilgili hekimler bu süreç için okul kampüsüne de gelebilir. Bu süreç, yaklaşık 3 ile 7 gün arası sürmektedir. Tam teşekküllü hastanelerden alınan sağlık kurulu raporunun düzenlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulur.

  1. Aday, mevcut sağlık durumu ile değerlendirilir.
  2. Teşhis ve bulgular ile verilen karar arasında çelişki olmamalıdır.
  3. Boş hane bulunmamalı, tarih ve sayı yazılmalıdır.
  4. A sağlık diliminde olmadığı anlaşılan adayın hangi sağlık diliminde olduğu belirtilir.
  5. Karar hanesine “öğrenci olur” ya da “öğrenci olamaz” kararı yazılır.

Öğrenci adaylarına ait sağlık kurulu raporları, öncelikle eğitim öğretim kurumlarındaki hekimlik veya il emniyet müdürlüğü hekimlerince incelenir. Bu birimlerde hekim bulunmadığı takdirde il sağlık müdürlüğünden geçici görevli hekim talep edilir. Adayların geçirmiş bulunduğu hastalık veya ameliyatlarına dair raporlar, daha önce öğrenci adaylığına başvurarak işlemlerini yarıda bırakanlar ve sağlıktan elenenlere ait tüm belgeler birleştirilir, eğitim öğretim kurumları ve il emniyet müdürlüğünce ön incelemesi tamamlanan bu belge ve sağlık kurulu raporları Daire Başkanlığına gönderilir. Hastanelerce düzenlenmiş sağlık kurulu raporları incelenir, uygun olması halinde aday hakkında “Öğrenci Olur” şeklinde kesin karar verilir. Hakkında öğrenci olamaz şeklinde karar verilmiş adaylar  Ankara merkezli hakem statüsünde olan başka bir tam teşekküllü hastaneye teşhis veya bulgu ile ilgili sağlık kurulu raporu aldırmak üzere sevk edilir. Sevk edilen hastaneden alınan sağlık kurulu raporundaki bulgu ve teşhise göre öğrenci olup olamayacağına karar verilir. Komisyon kararları oy birliği ile alınır ve alınan kararlar kesindir. Komisyon kararlarına itiraz kabul edilmez.  Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca, adayın bağlı olduğu okula göre “…… ÖĞRENCİSİ OLAMAZ” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve öğrencinin okuluna gereği yapılmak üzere bildirilir. Noktalı yerlere, adayın okul türü yazılır. Bu durumdaki öğrenciler, okuldan uzaklaştırıldıkları için tazminat ödemezler.

Sağlık Kurulu Raporu İçin Hastanede Yapılacak Muayeneler

  1. DAHİLİYE: Kardiyoloji, endokrinoloji, nefroloji, hematoloji, gastroenteroloji, romatoloji ve enfeksiyon hastalıklarını kapsar.
  2. GENEL CERRAHİ
  3. SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI
  4. KULAK, BURUN, BOĞAZ HASTALIKLARI
  5. AĞIZ VE DİŞ HASTALIKLARI
  6. GÖZ HASTALIKLARI
  7. ÜROGENİTAL SİSTEM HASTALIKLARI
  8. KADIN HASTALIKLARI
  9. KAS VE İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI
  10. SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
  11. RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
  12. CİLT HASTALIKLARI
  13. (Ek:RG-27/10/2010-27742) VEREM SAVAŞ DİSPANSERİNDEN (PPD, PA Akciğer grafisi yapılarak) AKTİF TBC VARDIR YA DA YOKTUR ŞEKLİNDE RAPOR DÜZENLENMELİDİR.

Rapor alma sürecinde adayların boy ve kiloları ölçülebilir. Boy-kilo endeksini sağlayıp sağlamadıkları kontrol edilebilir.(DETAY) Kardiyoloji bölümünde kalp delikleri, kapakçık sorunları, ritim bozuklukları vb. yönelik detaylı incelemeler yapılır. Daha önce yaşanmış, kırık, çıkış ve ameliyat geçmişleri incelenir. Menisküs, göz dereceleri, omurga eğriliği, çene bozuklukları, görme oranı, renk körlüğü, elde titreme oranı, vücutta iz-ben-dövme-yara kontrolü gibi ilgili yönetmelik baz alınarak kontroller yapılır. İşitme testi uygulanır. Diş eksikliği kontrol edilir.(Dolgu, implant diş eksikliği sayılmaz.) Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, psikoloji kaynaklı ilaç geçmişi incelenir.

Hastanede Yapılacak Tetkikler

Aşağıdaki tetkikler sağlık şartları yönetmeliğinde yer almaktadır. Her adaya kesin yapılacak diye bir husus yok. İlgili uzman doktorların isteği ve talebi ile hepsi yapılabilir. Genelde okulda, hastaneye götürülmeden birkaç gün önce idrar ve kan örnekleri alınır ve adayın rapor alacağı gün sonuçlar ilgili doktorların önünde hazır bulunur. Doktor, dilerse tekrar tetkik isteyebilir ya da detaylı muayene edebilir. Tamamen doktorun insiyatifinde konulardır.

  • Tam kan sayımı
  • Sedimantasyon
  • Tam İdrar Tetkiki
  • Serum Biyokimyası
  • AKŞ
  • TKŞ
  • HgA1c
  • ALT
  • AST
  • Üre
  • Cre
  • 5)Seroloji
  • VDRL (veya RPR)
  • HbsAg (pozitif olanlarda HBV DNA bakılacaktır.)
  • Anti HIV I-II
  • Anti HCV
  • HCV RNA (Anti HCV (+) pozitif olanlarda)
  • EKG
  • Akciğer Grafisi

Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde detaylı olarak hangi durumların polisliğe engel olacağı ve olmayacağı açıklanmaktadır. Konu hakkında sorusu olan ziyaretçilerimiz yorum bölümü ve soru-cevap kısmından bize iletebilirler.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

2.311 Yorum

  1. Ayak baş parmağımın tendonu kopması sonucu ameliyat oldum ve düzeldi. ancak ayak üstünde 5.5 cmlik ameliyat izi var polislik alımına engel olur mu?(teşekkürler)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu