Polislik Görevindeyken Üniversite Okumak
Polislik Görevindeyken Üniversite Okumak
Milyonlarca gencin hayallerinde polis olmak bulunur. Bunun için liseyi bitiren öğrenciler gibi aynı zamanda halen üniversitede okuyan öğrenciler de açılan sınavlara başvuru yapmaktadırlar. PMYO’da okuyarak polis olmak ilgi çekici gelse de daha sonra 2. bir üniversite okuyabilir miyim pek çok polis adayının merak ettiği konular arasında yer alır. Polislik görevindeyken üniversite okumak mümkün mü sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca bu konuda neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
PMYO açılımı Polis Meslek Yüksek Okuludur. Bu okulda eğitim gören kişiler daha sonra polis olarak atanır ve emniyet hizmetleri biriminde görev alırlar. Polislik görevine başlayan kişiler ise daha sonra başka bir bölümde eğitim görmek amacıyla tekrar üniversite okumayı isteyebilmektedirler. Polis adayları gelecekte bu şekilde ikinci bir üniversite okuyabilir mi konusu oldukça fazla araştırılmaktadır.
Polislik Üniversite Okumaya Engel mi?
Eğitim görmek ve üniversitede okumak her insanın anayasal hakları arasında yer alır. Devlet memurlarının, polis ve askerlerin bu haklarını kullanmaları konusunda yasalarda bir düzenleme bulunmaz. Bunun yanında polislik üniversite okumaya engel mi sorusunun hayır olarak cevaplanması mümkün olur. Bunun yanında polislik yüksek aktivite gerektiren yorucu meslekler arasında yer alır.
Ayrıca mesai saatleri de oldukça fazladır. Bundan dolayı polislik görevini yapan kişilerin ikinci bir üniversiteyi okuması zorlayıcı olabilir. Bu zorluğu göze alan ve üniversite sınavına girerek başarılı olan polisler üniversitede okuyabilirler. Polis olarak görev yapan bir kişinin üniversite okumak istediğinde şu noktalara dikkat etmesi gerekir:
- Üniversitenin bulunduğu şehirde görev yapıyor olmalı ya da o şehre tayin hakkı bulunmalıdır
- Üniversiteye kaydolması durumunda bunu üstlerine bildirmelidir
- Mesai saatleri ve nöbetlerinin uygun olarak düzenlenmesi için amirlerinden destek almalıdır
- İzinlerini sınav dönemlerinde kullanmalı bu şekilde sınavlara hazırlanmak ve katılmak için yeterli zamana sahip olabilmelidir
Bu sayılan noktalara dikkat edilmesi halinde polis olarak görev yapan kişilerin üniversiteyi başarı ile bitirmeleri mümkün olabilir. Farklı bir bölümde eğitim gören polisler eğitim aldıkları meslekle ilgili olan kuruma atanmayı isteyebilir ve kariyerlerine farklı bir alanda devam edebilirler. Ya da emniyet hizmetleri içinde bitirdikleri bölümle ilgili olan birimde görev alabilirler.
PMYO Okurken Başka Üniversitede Okunur mu?
Polis olmak isteyen kişilerin TYT sınavına girmeleri ve yeterli puanı aldıktan sonra ise PMYO’ya girmek için açılan sınava girerek başarılı olmaları gerekir. Sınavda başarılı olan öğrenciler PMYO’da eğitim görmeye başlarlar. Polislik sınavına lise mezunları gibi halen üniversitede eğitim gören öğrenciler de girebiliyorlar. Sınavı kazanan öğrencilerin merak ettiği konular arasında ise iki bölümü aynı anda okuyabilir miyim bulunuyor.
PMYO okurken başka üniversitede okunur mu sorusuna maalesef hayır cevabı verilmektedir. Çünkü Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri yatılı olarak eğitim alırlar. Son derece disiplinli olan bu okulda ayrıca oldukça da zorlu bir eğitim süreci bulunur. Öğrencilerin başka bir üniversiteye gitmek için okuldan ayrılmaları mümkün olmaz. Polislik için açılan sınavı kazanan kişilerin eğer okudukları başka bir bölüm varsa oradaki kayıtlarını dondurmaları gerekir. Böylece polis olarak atanmalarının ardından üniversite eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilirler.
Polislik Kaç Yıl Üniversite Okumak Gerektirir?
Lise ve dengi okullardan mezun olan ve polis olmak isteyen kişilerin PMYO’da okuması gerekir. Polis Meslek Yüksek Okulu iki senelik bir eğitim verir. Bu okulu kazanan öğrenciler iki yıllık eğitim döneminin ardından polis olarak görev alabilirler. Elbette açılan sınavı kazanmak tek başına yeterli değildir. Ayrıca okulda verilen eğitimlerde başarılı olmak da gerekir. Polis olmak isteyen kişiler için açılan sınava 18 ile 26 yaş arasında olan kişilerin katılması mümkün olur. Bunun yanında polis olmak isteyen kişilerde aranan bazı şartlar bulunur.
Polislik görevini yerine getirmek isteyen kişilerin belirlenen şartları yerine getirmiş olmaları gerekir. Polis olmak pek çok gencin hayali olmakla birlikte adaylar için son derece zorlayıcı bir süreç bulunduğunu belirtmek gerekir. Toplumun can ve mal güvenliğini sağlayacak polislerin görevlerini tam anlamıyla yapabilmeleri için dikkatli ve üst düzey bir eğitim verilir. Yazılı sınavlarda olduğu gibi fiziksel aktivitelerin olduğu sınavlarda da öğrencilerin başarılı olması gerekir.
Üniversitede Okumak mı Polislik mi?
Son yıllarda işsizlik oranlarının artması ve üniversiteyi bitiren kişilerin iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntılar gençlerin polislik mesleğine yönelmesini sağlamıştır. PMYO’nu bitiren öğrencilerin iş arama sorunu olmaz. Okulun başarı ile bitmesinin ardından direkt polis olarak görevlendirmeleri yapılır. PMYO’nun sunduğu bu avantaj gençlerin aklında üniversitede okumak mı polislik mi sorusunun oluşmasına neden olabilir. Geleceğini garanti altına almak isteyen pek çok gencin ikinci seçeneği tercih ettiği görülüyor.
PMYO için açılan sınava her yıl milyonlarca genç başvuruyor. Alınan öğrenci sayısının kısıtlı olması gençlerin bir sonraki yıl tekrar şanslarını denemeleri gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu arada başka bir bölümde eğitim almaya başlayan kişiler daha sonra sınavı kazandıkları takdirde okullarını yarım bırakabiliyorlar. Polislik görevindeyken üniversite okumak bu durumda üniversite eğitimini yarım bırakmış kişiler için önem kazanıyor. Göreve başladıktan sonra eğitimlerini tamamlama şansını bulabiliyorlar. Aynı zamanda tekrar üniversite sınavına girerek farklı bir bölüm kazanmak da mümkün olabiliyor. Zorlayıcı bir süreç olsa da polisler ikinci bir üniversite okuma şansını bulabiliyorlar.