Polislik Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

Polis olmak isteyen adaylar nasıl polis olabilecekleri konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Öncelikle adayların bilmesi gereken en önemli şey, polis olabilmek için Polis Akademisi bünyesinde olan polis eğitim birimlerinden birisine kaydolunmasının gerektiğidir. Elbette bu kayıt işlemi herhangi bir kursa gidip kaydoluyormuş gibi yapılamaz. Sizden istenilen ve geçilmesi beklenilen belirli yeterlilikler ve kriterler mevcuttur. Polis olmak isteyen adayların yapması gereken şey hangi polis eğitim biriminde eğitim alıp polis olmak istediğini belirlemektedir.
PAEM, POMEM VE PMYO gibi polis eğitim birimleri birbirinden farklı şekilde kendilerine has kuralları ve yeterlilik talepleri olan eğitim kurumlarıdır. Hepsi Polis Akademisi çatısı altında toplanmış olsa da eğitim süreleri, istenilen eğitim yeterlilikleri ya da istenilen puan türleri farklılık göstermektedir. Elbette çocukluktan beri polis olma hayali yaşayan insanların polis olmak için çabalaması gayet doğaldır. Ancak polislik hayaliniz doğrultusunda sizden istenilen tüm şartları yerine getiremediğiniz sürece polis olamazsınız. İlk olarak adaylar hangi eğitim biriminde eğitim almak istediklerini belirleyip ona uygun şekilde hareket etmek zorundadır.
PAEM yalnızca lisans mezunu öğrencileri bünyesine kabul ederken, POMEM hem lisans hem de ön lisans mezunu adayların başvuruda bulunabileceği polis eğitim kurumlarındandır. PMYO ise bunlardan farklı olarak lise son sınıfta okuyan ve yaş şartlarını karşılayan öğrencilerle lise mezunu olupta yaş şartlarını karşılayan öğrencilerin girebileceği polis eğitim birimidir. Sizler için detaylı olan bu üç eğitim birimine girmek için yapılması gerekenleri ve aranılan şartları birlikte inceleyelim.
Polis Adayları İçin Başvuru Şartları ve Aşamaları
Öncelikle adaylar hangi polis eğitim birimi için yeterlilikleri karşılıyorsa ona uygun şekilde hareket etmelidir. Nasıl polis olunur sorusu için detaylı şekilde adım adım bu üç polis eğitim birimine giriş için yapılması gerekenleri ve kıyaslamalarını sizlere aktaralım.
- Eğer lise son sınıf öğrencisiyseniz ya da lise mezunuysanız yalnızca PMYO için başvuruda bulunmanız mümkündür. Lisans mezunları ise PAEM ve POMEM için başvuruda bulunabilirler. Daha önce POMEM yalnızca lisans mezunu öğrenci kabul ederken, değişen kural neticesinde her yıl ön lisans mezunu adaylardan da alım yapmaya başladı. Yani PAEM sadece lisans, POMEM lisans ve ön lisans, PMYO ise lise son sınıf öğrencileri ve lise mezunu adayların girebileceği yerlerdir. Burada en önemi noktalardan biri de PAEM mezunlarının diğer ikisine oranla direkt olarak komiser yardımcısı rütbesiyle göreve başlayacağıdır. POMEM de lisans mezunu alımı yapmasına rağmen PAEM daha yüksek rütbeyle adaylarını mezun etmektedir. Ayrıca hem PAEM hem de POMEM için üniversitelerin hangi lisans bölümlerinden mezun olunduğunun ya da hangi üniversiteden mezun olunduğunun önemi yoktur. Aranılan şart geçerli bir lisans yani 4 yıllık üniversite diplomasına sahip olunmasıdır. Bununla birlikte yurtdışında üniversite okuyan insanlar da eğer okudukları üniversite YÖK tarafından denklik verilen bir üniversite ise ve diplomaları Türkiye’de geçiyorsa PAEM ve POMEM için başvuruda bulunabilirler.
- Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi lisans mezunuysanız, bundan sonra yapacağınız adım KPSS sınavında P3 puan türünden baraj puanı aşmak olmalıdır. Burada adaylar için önemli olan, PAEM alım ilanı ya da POMEM alım ilanı yayınlanmadan önceki son 2 KPSS puanının esas alındığıdır. Adaylar sadece son 2 KPSS puanına göre değerlendirmeye alınırlar. Yani 2018 yılında KPSS sınavına girecek bir aday için, 2018 PAEM alımları ve 2018 POMEM alımları için geçerli KPSS P3 puan türleri 2017 KPSS ve 2018 KPSS P3 puan türleridir. 2016 yılında alınmış olan KPSS puanı 2018 yılında PAEM ve POMEM için geçersiz olmaktadır. Bu sebeple de adayların son 2 KPSS için yüksek puan almaya çalışması gerekmektedir. Baraj puan genellikle PAEM için 70.000 ve POMEM için 60.000 olsa da her yıl bunların değişebileceğini göz önünde bulundurup resmi açıklamaları ve aday başvuru kitapçığını kontrol etmek en doğrusu olacaktır. Bunun yanında PMYO için başvuruda bulunacak adaylar TYT sınavına girip oradan istenilen baraj puanı aşmaya çalışacaklardır. Daha önce YGS sınavı olan ancak 2018 itibariyle TYT olarak değiştirilen sınav için adayların minimum 250 ile 270 arasında bir taban puanı almaları bekleniyor. Büyük ihtimalle 260 baraj puan olarak açıklanacak. Ancak bu üç eğitim birimi için de ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre girme ihtimalinizin o derece artacağını unutmayın ve sınavlardan olabildiğince yüksek puan almaya çalışın. Sınavlar bu üç polis eğitim birimi için de adayın kabul edilmesi için %25 oranında etkiye sahiptir.
- Sınavı da sorunsuz şekilde ve istenilen baraj puanı geçerek tamamladıysanız, bu aşamadan sonra gireceğiniz eğitim birimi için açıklanacak olan alım ilanını beklemelisiniz. İlanlar yayınlandıktan sonra belirtilen ön başvuru tarihleri arasında pa.edu.tr adresine girerek Polis Akademisi resmi internet sitesinden ön başvurunuzu yapabilirsiniz. Daha sonra ise ön başvuruların açıklanmasını beklemeniz gerekiyor. Ön başvurunuz uygun bulunduğu takdirde adaylar asıl başvuru için Polis Akademisi tarafından belirlenen ve kendilerine iletilen yerlere gideceklerdir. PMYO ve POMEM için eğitim birimleri farklılık gösterse de PAEM eğitimleri Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yapılmaktadır. İstenilen tüm evraklarla birlikte asıl başvuru için belirlenen yere hareket edeceksiniz. Hangi evrakların istendiğiyle ilgili tüm detayları aday kitapçıkları yayınlandıktan sonra oradan öğrenebilirsiniz.
- Ön başvuru sonrası asıl başvuru için belirlenen yerlere gittikten sonra burada sağlık mülakatı, fiziki mülakat ve sözlü mülakatlara Sağlık mülakatı adayların polis olabilmesinin önünde herhangi bir sağlık problemi olup olmadığıyla ilgili yapılan mülakattır. Fiziki mülakat birçok adayın parkur olarak bildiği ve fiziki yeterliliğinizin ölçüldüğü mülakat. Son olarak sözlü mülakat adaylara çeşitli sorular sorulup bunlara cevaplar beklenen mülakat çeşididir. Üç polis eğitim birimi için de bu mülakatların tamamı uygulanmaktadır. Burada önemli olan fiziki mülakatın % 25 , sınavların %25 ve sözlü mülakatın %50 oranında etkisi olduğudur. Yani adaylar için özellikle de sözlü mülakat son derece önemli bir mülakattır. Elbette parkur dediğimiz fiziki mülakat da önemlidir ve adayların birçoğunun takıldığı mülakattır. Ancak sözlü mülakatın %50 oranında etkisi olduğunu aklınızda bulundurmanızda fayda var.
- Fiziki olarak istenilen boy şartları ve vücut kitle endeksi oranlarını karşlıyorsanız, PMYO, POMEM ve PAEM için tüm mülakatlarınız da olumlu sonuçlanmışsa, bulunduğunuz polis eğitim birimine göre intibak eğitimine İntibak tarihleri sizlere açıklandıktan sonra 1 hafta kadar hazırlık süresi verilir ve daha sonra intibak alacağınız yere gidersiniz. Üç eğitim birimi için de 2 hafta kadar süren intibak eğitimini de başarıyla tamamlamışsanız polislik mesleğine adım atabilirsiniz. PMYO ve POMEM mezunları polis olarak göreve başlarken PAEM mezunları komiser yardımcısı olmaktadır.
- Üç eğitim birimi için de şartlar hemen hemen aynıdır. Bunlar nelerdir diye soracak olursanız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, bölüm tarafından istenilen eğitim derecesine sahip olmak, bölümler tarafından belirlenen yaş şartları içinde olmak, sizden istenilen baraj puana sahip olmak, erkek adaylar için 167 cm bayan adaylar için 162 boyunda ya da daha uzun olmak, 1 yıl ya da daha uzun süreli kasten işlenen suçlardan hapis cezası almamış olmak gerekir. Bununla terör örgütleriyle hiçbir şekilde adayların bağlantı kurmamış ya da propagandasını yapmamış olması gerekir. Adayların silah taşımak için hiçbir engeli olmaması gerekir. Ayrıca siyasi parti üyesi olanlar polis olamazlar, parti adaylığınız bulunmamalıdır. Tüm aranılan şartları aday başvuru kitapçığı yayınlandığında tüm detaylarıyla inceleyebilirsiniz.
Son iki kpss derken mesela bn ilk defa bu sene girecem sadece bu senenin puanınamı bakılır yoksa 2017 nin kpss puanıda gerekir mi
Bu seneki puanına bakılır.
Üç eğitim birimi için de 2 hafta kadar süren intibak eğitimini de başarıyla tamamlamışsanız polislik mesleğine adım atabilirsiniz. Bu 2 haftada ne tür eğitim veriliyor? Ve geçmek zor mu? Herkes geçiyor mu genelde?
Herkes geçiyor genelde.
peki fiziki parkuru kötü geçmiş biri tyt puanı iyiyse mülakatta da her soruyu cevaplarsa şansı ne olur?
Mülakattan iyi alan kazanır.
Merhabalar pomeme bu sene başvuru yapabilmek için kpss 2016 puanı ile başvuru yapabiliyor muyum yoksa kpss 2018 puanı ile mi başvuru yapmam gerekiyor?
Muhtemele 2016 artık geçerli olmayacak.
boy ve kalıp olarak gayet yeterli bir yerdeyim peki tyt puanım cok iyi olmassa şansım azalır mı mülakatlara gırebilirmiyim bu Arada (PÖH) olmak istiyorum yaşım 3 kasım da 19 olucak yapabileceğim veya onere bileceğiniz bir seyler var mı merak ediyorum 23.döneme başvuru yapıcam teşekkür ederim…
TYT olmadan PMYO giremezsin.
Baska ulkeden lise mezunu olup diploma Alan biri polis olabilcekmi? Bide baska milletten olsa ?
TC vatandaşı olmalı
Merhaba ben yillar önce ak partiye uye olmuştum Küçüğüm diye onaylamamislardi herhalde anneme ak partiyle ilgili mesaj gelirken bana gelmiyordu suan lise 2 16 yaşındayım ilerde sorun olur mu
Hayır
Hani bugün açıklama olacaktı
Gelecek sene 2018 kpss puaniyla paem’e basvuruda bulunabilir miyim? Yani 1 donemim uzamis durumda suan bu sene girdigim kpss puaniyla gelecek sene basvuruda bulunabilir miyim?
Evet
Peki pomemden yada pmyo dannasil pöh olunur
Pmyo dan yada pomemden nasil pöh olunur
Okulda seçmeler yapılıyor
Meslek lisesiyim tut puanı için ek puan PMYO da geçerli oluyor mu
Ham puan
KPSS’den kaç puan almak lazım Polisliği kazanmak için
Lisans 60 ön lisans 70
Tytpuani dusebilme olasılığı varmi
Çok zor
Admin bey.Öncelikle okul ve sivil hayatım boyunca en ufak bir uyarı cezam dahi yok. GERÇEKTEN artık çok sıkıldım.önlisans 4 defadır giriyorum en son, parkur 100 kpss 75 mülakat çok çok iyi geçmesine rağmen neden beni almıyorlar?Umudum artık kalmadı. Bir daha ki sefere bu puanları alabilir miyim? Kolay mı kpssden 75 parkurdan 100 almak ve mülakata bildiğin sorunun çıkması ve çok güzel cevaplaman… Bir dahi ki sefere 101 alıp komisyon üyelerine kafa mı atayım ne yapayım sayın admin? Bir akıl ver.
4-5 sefer deneyip sonunda kazanan var. Denemeye devam etmelisiniz
Keske orta eytimden kabul etseler polis olmak yada ozel harekat olmayi
Keske yeni omurleri artirsalar biraz 21 ve35 arasi eyer kabul etseler bede bas vuracam ozel harekata girmek istiyorum ben 30 yasindayim hayalerimi gercek lestirmek istiyorum ben cok istiyorum insallah berki hayalerim gercek olur
Buna nasil başvuru yapıyoruz işler nasil oluyor birisi anlatsin valla anlamadim ilk ne yapmamız gerekiyor nereye gidicez nasil başlicaz anlamadaim
Meraba arkadaşlar ben bu yıl yks sınavına girdimde polis olmak için verilen taban puanı çıkartamadım.
Yanı şimdi gidip normal 2 yıllık üniversite okuyup sonra polisliğe başvuru yapsam olurmu?
Bana yardımcı olabilirmisiniz.
Şimdiden teşekkürler
evet..