Polisliğe Engel Hastalıklar Neler ?
NASIL POLİS OLUNUR ? POLİSLİK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELER ? POLİSLİĞE ENGEL OLAN SAĞLIK SORUNLARI NELER ?
Ülkemizde her yıl onlarca gencin hayali konumunda olan polis olmak özellikle lise mezunu bireylerin ilgi çektiği alanlardan biri olarak gösterilmektedir. Polis olmak için en az lise mezunu olma şartı bulunuyor. Peki nasıl polis olunur ? Lise mezunları nasıl polis olur ? Tüm bu soruların cevabını ve fazlasını haberin detaylarından öğrenebilirsiniz.
Polis olmak isteyen adaylar lise mezunuysa izleyeceği yol farklı, üniversite mezunuysa yine izleyeceği yol farklıdır. Lise mezunu olan adaylar üniversite geçiş sınavına girmeli ve Polis Akademisi tarafından belirlenen baraj puanı altında kalmamalıdır. Aksi taktirde polis olmak gibi bir hakları bulunmaz. Üniversite mezunu adaylar için ise bu durum farklıdır. Üniversite mezunu adaylar POMEM okuyarak veya KPSS ‘den yeterli puanı alıp mülakata girerek polis olabilirler.
Nasıl polis olunur ? sorusunun cevabına gelecek olursak gerekli şartları genel olarak ele aldığımızda ;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ,
- Sabıka kaydı olmaması,
- Herhangi bir şekilde okuldan atılmamak ,
- Türkçeyi kusursuz konuşmak ,
- Erkekler en az 167 cm , bayanlar 162 cm olmalı,
- Herhangi bir suçtan dolayı hakkında soruşturma bulunmamak,
- Tüberküloz ve düz taban olmamak ,
- Duyu organlarından herhangi birinde problem olmaması,
- Sınavların uygulanacağı dönemde 22 yaşından gün almamış olmak,
- Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görüntüsünün düzgün olması gerekmektedir.
POLİSLİĞE ENGEL HASTALIKLAR NELER ?
Polis olmak isteyen adayların sağlıklı bir birey olmaları gerekmektedir. Polisliğe engel hastalıkları ele aldığımızda pek çok neden karşımıza çıkar. Bu nedenlere birlikte kısaca bir göz atalım…
Sağlık kontrolleri ele alındığında adayın, hematoloji, gastroenteroloji ,kardiyoloji, nefroloji, endokrinoloji, romatoloji ve enfeksiyon hastalıkları yönünden , mevcut haliyle organ ve sistem fonksiyonlarını bozmayan , tıbbı tedavi ihtiyacı olmayan, herhangi bir operasyon geçirmemiş olgular öğrenciliğe kabul edilir. Bu sistemlere ait konjenital anomalisi bulunan adaylar kabul edilmez. Sistemik olarak değerlendirilecek olursak ;
- Solunum Sistemi , mevcut haliyle organ ve sistemlerini bozmayan , tıbbi tedavi gerektirmeyen, herhangi bir operasyon geçirmeyenler kabul edilir.
- Kulak ,Burun, Boğaz, Ağız ve Diş Hastalıkları, bu sistemlere ait konjenital bozukluk , kronik ve ilerleyici hastalık bulunmamalıdır. İşlevsel konuşma bozukluğu bulunmamalıdır.
- Göz Hastalıkları, kronik, ilerleyici hastalığı, renk körlüğü, göz ve göz eklerine ait eşkal belirleyici sekel bulunmamalıdır. (Lazer ameliyatı olanlar için engel değildir.)
- Ürogenital Sistem ve Kadın Hastalıkları , ilerleyici ve konjenital bir hastalık bulunmamalıdır. Gebelik , öğrenciliğe engel bir durumdur .
- Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları, bu sisteme ait noksan, anomali, kronik ve ilerleyici hastalık, hareket kısıtlığı ve geçirilmiş bir ameliyat olmamalıdır.
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ,ruhsal yönden tam ve sağlam olunmalıdır. Ayrıca tırnak yeme , saç , kirpik , kaş yolma gibi durumların daha ayrıntılı değerlendirilmelidir.
- Cilt Hastalıkları , Yeni yönetmeliğe göre dövme veya lekeler vücudun görünmeyen bir noktasında ise elenme sebebi olmuyor.
Ankilozan spondilit hastaları polis olmaya engel mi ? Tanıyı aldığı anda B dilimine mi giriyor ?
fmf hastasıyım ama e nabızda gözükmüyo polis olabilir miyim