Polis Olmanın En kısa Yolu Nedir ?
Polis olmak isteyen milyonlarca aday olduğu gibi bu adayların çok sınırlı bir kısmı polislik mesleğini yapabilmek için eğitim veren polis eğitim birimlerine kabul edilebilmektedir. Hem eğitim kontenjanının kısıtlı olması, hem de yıllık polis ihtiyacının belirli sayılarda olması gibi sebeplerden dolayı başvuruların tamamının polis olması mümkün olmamaktadır. Polislik için ayrılan kontenjan çok yüksek olsa bile adayların karşılaması gereken bazı şartlar olduğundan dolayı yine de polis olmaları mümkün olmayacak çok fazla sayıda aday vardır. Örneğin boy sınırı erkeklerde 167 cm bayanlarda 162 cm olan polislik mesleği için 155 boyundaki bir erkeğin başvurması mümkün değildir. Ya da kasten işlenmiş suçlardan ötürü 1 yıl ya da daha uzun süreli ceza alan adayların da başvurması mümkün olmaz.
Her yıl PMYO, PAEM ve POMEM gibi polis eğitim birimlerinde yetiştirilmek ve eğitim görmek üzere binlerce aday kabul edilir. Bu eğitim birimlerinin temel amacı polislik mesleğini icra edecek vatandaşlar yetiştirmek olsa da birbirilerine göre rütbe, eğitim süresi, kabul şartları gibi bazı farklılıkları da bulunur. Temel olarak tüm polis eğitim birimlerinin kabul şartları benzerlik gösterir. Bu şartlar hemen hemen diğer memuriyet şartlarıyla aynıdır. Ancak örneğin PAEM eğitimi alan öğrenciler rütbesiz polis olarak değil komiser yardımcısı olarak mezun olurlar. Bunun yanında PAEM ve PMYO mezunu olan adaylar rütbesiz polis olarak mezun olurlar. Ya da PMYO lise mezunlarını kabul ederken, PAEM ve POMEM üniversite mezunlarını kabul eder. Bunun gibi birtakım farklılıklar tüm polis eğitim birimlerinde vardır.
Polis Akademisi çatısı altında çalışmalarını sürdüren PAEM, POMEM ve PMYO arasında benzer şartlar olduğundan da bahsetmiştik. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması ya da siyasi parti üyesi olmamak gibi şartlar da bu üç polis eğitim birimi arasındaki benzer kabul edilme şartlarındandır. Polis olmak isteyen adaylar bunu en kolay nasıl yapacağı hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Elbette her meslekte olduğu gibi polislik mesleğinde de emek verilmeden ve çaba sarfedilmeden başarılı olunması mümkün değildir. Yani hiçbir çaba göstermeden polis olamazsınız. Öncelikle polis olmak için istenilen şartları yerine getirmeniz gerektiğini ve polislik eğitimi boyunca da derslerinizde başarılı olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.
Polis Olmak İçin Hangi Aşamaları Geçmek Gerekiyor ?
Polis olmak isteyen adayların, her meslekte olduğu gibi polislik mesleğinde de bazı aşamaları geçmeleri gerekiyor. Polislik hem zihinsel hem de fiziki olarak zinde olunmasını gerektiren bir meslek olduğu için adaylar için birtakım şartlar belirlenmiştir. Adaylar bu şartların bir ya da birkaçına değil tamamına eksiksiz olarak uymaları durumunda polis olabilmek için eğitim veren PAEM, POMEM ve PMYO gibi polis eğitim birimlerine kabul edilebilirler. Şimdi Sizlere polis olabilmek için geçmeniz gereken aşamaları ve polislik mesleğini icra edecek adaylarda aranan bazı şartları aktaralım.
- Polis olmak isteyen adaylar minimum lise mezunu ya da lise son sınıf öğrencisi olmak zorundadır. Daha doğrusu PMYO için başvuruda bulunacak adaylardan istenen şart budur. PAEM ve POMEM zaten en az üniversite mezunu olunmasını istemektedir. PMYO için başvuracak adaylar eğer lise son sınıfta okuyorlarsa 18 yaşından büyük olmaları gerekir. Ayrıca polislik için başvuracakları sırada diplomalarının alınmış olması gereklidir. Yani polislik için başvuruda bulunacaksanız ve PMYO başvuru tarihleri netleşmişse o tarihe kadar diplomanızı elinize alabiliyor olmak zorundasınız. Ayrıca 18 yaşından küçük olmamanız gerekir. Bu lise adaylarının PMYO için girişlerinde yapacakları şeydi. Lise mezunu adaylar da 26 yaşından gün almadıkları taktirde PMYO için başvuru yapabilirler. Yine lise mezunu adayların da diplomalarıyla birlikte başvurması gerekir.
- Kısa zaman önce hem PAEM hem de POMEM lisans mezunu yani 4 yıllık üniversite mezunu adaylardan alım yapmaktaydı. Ancak değiştirilen kurallar ile birlikte 2 yıllık üniversite mezunlarının yani ön lisans mezunlarının da POMEM için başvuruda bulunabilmesi sağlandı. Elbette kontenjan olarak hala lisans mezunu adaylara ayrılan kontenjan ön lisans mezunu adaylara ayrılan kontenjana oranla hala sınırlı. PAEM için ise sadece lisans mezunları başvuru yapabilir. PAEM ‘in diğer 2 polis eğitim biriminden farkı mezun ettiği adayların direkt olarak komiser yardımcısı rütbesiyle göreve başlıyor olmasıdır. Yani üçü arasında en yüksek rütbeyle mezun veren polis eğitim birimi POMEM’dir.
- Üç farklı polis eğitim biriminin de eğitim süreleri birbirlerinden farklıdır. PAEM aralarında ortalı süreli uzunlukta eğitim veren birimdir. PAEM eğitimleri yaklaşık 11 ay civarında sürmektedir. PAEM eğitimleri genellikle Ekim ayında başlayıp diğer yılın Ağustos ayında sona ermektedir. POMEM için eğitim süresi ise geçtiğimiz yıl düşürülerek 4 aylık bir eğitim verilmeye başlandı. Daha önceki kanunda POMEM eğitiminin en az 6 ay süreceği bilgisi verilirken artık en az 4 ay eğitim verilecektir bilgisi yer alıyor. PMYO ise eğitim süresi bakımından diğer 2 polis eğitim birimine göre hayli uzun bir zamanı kapsar. 2 yıl boyunca PMYO adayları eğitim görerek polis olabilirler. Bu açıdan bakacak olursak POMEM en hızlı şekilde adaylarını mezun eden kurumdur. Ancak PAEM 11 aylık eğitim verse de mezun ettiği adaylarının komiser yardımcısı olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır. PMYO ise lise son sınıf öğrencilerinin de başvuracağı polis eğitim birimi olması sebebiyle tercih edilebilir.
- Üç eğitim birimi için de benzer bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar tüm polis eğitim birimlerinde erkek adayların minimum 167 cm bayan adayların minimum 162 cm olması ve Türkiye Cumhuriyeti olunması gibi çeşitli şartlardır. Detaylı şartlar için aday başvuru kitapçıklarına göz atabilirsiniz.
Merhaba benim sol gözüm de yüzde 60 görme kaybı var göz tembelliği sağ gözüm yüzde 100 bir sorun yok polis olamam değil mi? 🙁
Sorun yaşarsınız.
Merhaba
Bn AOL (Açık öğretim lisesin)den bu sene mezun olacagim fakat diploma almak 3 bilemedin 4 ay sürüyor.
Diploma yerine mezun kağıdı gibi bişey veriyorlar diploma gelene kadar. Bu kağıt diplomanın yerini tutarmi?
hayır..
Admin orda yanlışmı yazdınYani üçü arasında en yüksek rütbeyle mezun veren polis eğitim birimi PAEM degilmi??
ünv okuyorum fakat daha mezun olamadm lise mezunu olarak gozukurum baş vuru yaptığım da ünv sınavına girmek mecbur mu acaba? ayrıca gözüm de hem miyop hemde astigmat var 2.50 olarak sıkıntı oluyor mu?
mezun olmanız gerekiyor..
07.09.2001 dogumlu oglum cok polis olmak istiyor bu ssene lise sonda okuyor .PMYO sinavina girmesinde bir sorun teskil edermi acaba bizi yonlendirirseniz cok memnun oluruz saygilar hayirli aksamlar
10.11.2001 liyim başvuru yapabilirmiyim
2019 yılında lise mezunları arasından kadın ve erkek olmak üzere PMYO ‘lara 2500 polis alımı yapılacak.15 Haziran 2019 tarihinde TYT yapılacak. 18 Temmuz 2019 tarihinde sonuçların açıklanmasının ardından Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) polis alımı için başvurular alınacak.
Yaş kurtarmaz olmaz..
universte okuyorum baş vuru yapabilirmiyiz
pmyo ya başvuru yapabilirsiniz..
Lise mezunlarında yaş sınırı 26 mı acaba 28 diye okumuştum daha önce ama bu konuda aydınlatırmısınız beni çünkü seneye bitecek okulum dışardan okuyorum
26 dan gün almamış olmak..
Onlisans mezunuyum ama 2018de kpss ve ygs girmedim. 2019 pomem basvurma sansim yok mu?
başvuru sayısı yetersiz olursa 2019 kabul edilir..
merhaba ben açıköğretim okuyorum 03/06/2001 doğumluyum şu an mezun olmak için 5 zorunlu dersim var bu dersleri
verince pmyo ya baş vurabilirmiyim teşekkürler
bu yıl için alım yapılırsa başvuru yapabilirsiniz..
Merhaba ben 11. Sınıf öğrencisiyim ayağımda hafif bir yara izi var gelecek sene polislik içi baş vurmaya engel olabilir mi acaba
komisyon değerlendirmesinde…
ben lise iki öğrencisiyim ve hedefim polis olmak polis okullarına lisedemi üniversitedemi giderim bilmiyorum yardım cı olurssanız sevinirim
lise mezunları pmyo ya başvuru yapabilir…sitemizde pmyo sayfamıza girip şartlarına bakabilirsiniz…
Şimdi tyt sınavından kaç almamız lazım başvurabilmek için
260 puan…
Tyt den 260 dan dusuk puan alsam polis olmama engel mi teşekkürler
evet…
2019 başvurusu ne zaman ve en kolay hangi siteden kayıt yapabilirim
e-devlet üzerinden..
E devletten nasil aratacam
E DEVLET ÜZERİNDEN ARAMA MOTORUNA NE YAZMAMIZ GEREKİYOR BAKTIM AMA BULAMADIM.
Merabalar benim sol elimin üs tarfında küçük bi yanık izi var. Ama pek belli etmiyor. .bi sıkıntı olur mu acaba ???
sağlık komisyonu takdirinde..
178 boyum 110 kiloyum kilo problemi olurmu basvuru icin ve 2 yillik universite okuyorum alttan 2 dersim kaldi mezuniyet icin yasim 22
kilo sorun olabilir…
01.10.2001 doğumluyum. Başvuru yapabilirmiyim?
hayır…
Mrb ben 89 doğumluyum üni terkim benı kabul ederler mi
hayır…
Merhaba. 26 yaşımdan gün aldım ve Mesleki Açık lise öğrencisiyim 2. Sınıftayım. Polis olmak için ne yapmam gerekiyor?
lise için yaşınız uygun değil…
Önlisans puanı 65 olurmu
hayır…
Lisans mezunuyum, nereden nasıl başvuru yapabilirim.
pomem e başvuru yapabilirsiniz…
03.01.2000 doğumluyum ebe yardımcılığı mezunuyum. polisliğin herhangi birine girmek istiyorum ama kpss mi YKS mi hiç bişey anlayamıyorum. bu sene ne yapmalıyım?
tyt sınavına girip 260 puan alırsanız pmyo ya başvuru yapabilirsiniz..
tyt gecen sene ham puan 206.. onun dısında fızıkı ve dıger sartlara uyuyorum. Puanla alakalı sıkıntı olurmu??
Merhabalar ben 12. Sınıfım deli gibi polis olmak istiyorum ben bu seneki tyt sınavı ile polis olabilirmiyim 10.10.2002liyim
şimdi ben 12/08/2002 doğumluyum anladığım kadarıyla bu sene sınavdan sonra polis olamayacağım yaşımdan dolayı bu sene tytden geçerli puanımı aldım diyelim sonra ki sene olan tyt sınavına girmeyip geçen seneki eğer geçerli bir puan alırsam o da o puanı o yıl kullanabilir miyim yani o sene olan başvurumda geçen seneki tyt puanımı kullanabilir miyim?
Benim babam ceza evinde bir sorn yaratrmı bu konu
SUÇ ŞAHSİDİR SİZ BAŞVURUNUZU YAPINIZ..