Ana Sayfa / POLİSLİK / Polis Olmak İstiyorum. Nasıl Polis Memuru Olurum?

Polis Olmak İstiyorum. Nasıl Polis Memuru Olurum?

Geçtiğimiz günlerde, genç bir arkadaşımız yanıma yaklaştı ve bana şunu sorudu; “Ben polis olmak istiyorum. Nasıl polis olurum? Polis memuru olmak için ne yapmam gerekiyor?” Detaylıca kendisine konuyu anlattım. Bu konuda detaylı bir rehber hazırlamanın, birçok arkadaşa yardımcı olacağını düşündüm. Evet, Polis Noktası’nda bu konuda birçok makale var fakat derli toplu, geniş ve kapsayıcı bir polis olma rehberi yazısı yine de fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Polis olmak istiyorum. Nasıl polis olabilirim?

Ülkemizde polis memuru olmak için, Polis Akademisi bünyesindeki okullarda eğitim görmek gerekmektedir. Bu okullar;

  • POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi)
  • PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu)
  • PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi)

Her okulun belli bir öğrenci kitlesi, alım şartı ve başvuru yöntemi bulunmaktadır.

İlkokul mezunuyum. Ortaokul mezunuyum. Polis olabilir miyim?

Polis olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Polis adayları açıktan ya da örgün olarak lise eğitimini tamamlamak zorundadır.

Lise mezunuyum. Polis olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Lise mezunları, YGS puanı ile, PMYO alımlarına başvurabiliyorlar. Bu ilanlar genelde her sene nisan-mayıs aylarında yayınlanır. O seneki YGS’den belirli bir puanı alarak PMYO giriş sınavlarına katılarak polis memuru olabilirsiniz.

Önlisans mezunuyum. Polis olabilir miyim?

Evet. YGS puanı ile PMYO başvurusunda bulunabilirsiniz. PMYO alımları her sene tek sefer yapılmaktadır. Bu takip etmeniz gerekmektedir.

Yeni düzenleme(25 Ağustos 2017) : Önlisans mezunları POMEM alımlarına %20 oranında kadro ile girebileceklerdir. OKUYUNUZ.

Üniversite okuyorum. Nasıl polislik yapabilirim?

Üniversite okurken PMYO sınavlarına başvurabilirsiniz. YGS ile PMYO alımlarına başvurmalısınız.

Üniversite mezunuyum. Lisans eğitimi aldım. Polis olmak istiyorum. Ne yapacağım?

Üniversite mezunları POMEM ve PAEM alımlarına başvurabiliyorlar. KPSS puan şartı bulunmaktadır. KPSS P3 puanı ile, POMEM ve PAEM başvurusunda bulunabilirsiniz.

POMEM, PAEM nedir? Ne farkları var?

POMEM, düz polis memuru yetiştirir. PAEM ise polis amirleri eğitim merkezi olarak komiser yardımcısı yetiştirir.

Şu üniversite mezunuyum, felan bölümden mezun oldum…. Polislikte bunların bana avantajı ya da dezavantajı var mı?

Polislik alımlarında, okuduğunuz üniversitenin, okul türünün ya da bölümün herhangi bir etkisi yoktur.

Polis olmak en büyük hayalim. Yaşım önemli mi? Kaç yaşında polis olabilirim?

Polis olmak isteyen adaylara yönelik özel şartlar vardır. Her okulda bu durum farklılık göstermektedir.

PMYO Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak.

POMEM Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.

PAEM Yaş Şartı:  Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.

Yaş ile ilgili durumunuzu öğrenmek, hangi yaşta hangi yıl başvuru yapıp yapamayacağınızı sorgulamak için yaş hesaplama motorlarımızı kullanabilirsiniz. Sitemizde arama yaparak bu motorlara ulaşabilirsiniz.

Lise mezunuyum. Ön lisans mezunuyum. Lisans mezunuyum. Sınavsız polis olabilir miyim?

İstisna alımlar dışında, polis olmak için YGS ve KPSS puan şartı aranmaktadır. YGS’de genellikle 260-270 bandı, KPSS’de 60-70 puan bandı taban olarak aranmaktadır.

Kilom biraz fazla. Boyum kısa. Yine de polis olmak istiyorum. Polis olabilir miyim?

Polis olmak için boy şartı vardır. İstisna ilanlar dışında, polis adaylarından istenen en az boy şartı bayanlar için 162 cm. erkekler için 167 cm’dir. 162 ve 167 cm dahildir.

Polis olmak isteyen adayların boy-kilo oranları orantılı olmak zorundadır.  Polislik boy-kilo oranı 18-27 arasında olması gerekmektedir. Kendi oranınızı POLİSLİK BOY KİLO ORANI yazımızda ölçebilirsiniz.

Ben amir olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

PAEM okuyarak ilk polislik kariyer basamağından başlayabilirsiniz. Normal polis memurları da PAEM okuyabilirler. Bunun için hizmet içi alımlar yapılmaktadır.

Trafik polisi olmak en büyük hayalim. Nasıl trafik polisi olabilirim?

Polis olduktan sonra, hizmet içindeki farklı alanlarda hizmet verebilirsiniz. Her birinin özel bir eğitim süreci olabiliyor. Sivil polis, asayiş, turizm polisi, PÖH vb..

Polis Özel Harekat(PÖH) olmak istiyorum. Nasıl olurum?

PÖH alımları her sene yapılmaktadır. POMEM bünyesinde alım olmaktadır. Bu ilanlara başvurabilirsiniz. Ya da polislik okurken-mesleği yaparken başvuru ile PÖH olabilirsiniz.

Polis olmak istiyorum ama aklımdaki sorunun cevabını bulamadım. Ne yapmalıyım?

Aşağıdaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.


Bu makalede tam 315 SORU-CEVAP yer almaktadır. Okumak ve yeni soru sormak için aşağıya bakınız.

315 Soru Var

  1. Aİlede sabıka kaydı olanlar var polis olmama engelmi (dayılarımın var)

  2. Iyi gunler polis olmak istiyorum ama burnumda bir kırık var polis olmama engelmi ne yapmalıyım

  3. Merhaba. Polis olmak istiyorum şuan lise okuyorum başvurular ne zaman ve mülakatlar ne zaman yapılacak?

  4. kaşımın ustunde dıkıs ızı var 1 2 cm sıkıntımı

  5. Merabalar ben klipsli ets ameliyatı olmayı düşünüyorum fakat bu ameliyatın polis olmamda bi engeli olurmu?

  6. mrb polıs olmak ıstıyrum ama kucukken kaza gecirdim ve sol ayagımın sondan 3. ve 4. parmagımın tırnakarı kesık ama kosarken filan hic bi sorun yok acımıyo acaba polıs olmama engel olur mu?

  7. Merhabalar ben polis olmak istiyorum ama kolumda 3.4 tane çizik var ve bakınca gözüküyor polis olmama engel olur mu ? Şimdiden teşekkürler yardımcı olduğunuz için.

  8. Astigmat polis olmaya engelmidir.lazer olsak sorun olurmu. Bacağımda platin var uyluk kemiğinde sıkımtı olurmu.

  9. küçükken tüberkiloz geçirmiş bi kişi ve etsiki geçmiş olup polis olabilirmi?
    astımı olan biri polis olabilir mi ?

  10. Tyt yada ayt nin ikisinden birindemi 270 almak gerekiyo yoksa sadece tytdenmi 270 almak gerekiyor?

  11. Boy kilo nasıl hesaplanıyor ben 63 kg boy 1.85 polislik için uygunmu

  12. Bende kalp romatizması var ayda 1 vurulduğum iğne var polisliğe engel olurmu? Veya söylemesem sonradan sıkıntı olurmu

  13. Öncelikle kolay gelsin, insanları aydınlattığınız için sizlere teşekkür ederiz.
    Benim sorum biraz karmaşık bir durumum var onu öğrenmek istiyorum. Ben şuan lisans mezunuyum ama mezun olmadan önce önlisanstan kpss ye girmiştim 2016 kpss in de, ama mezun olduktan sonra 2017 de lisans kpss ine başvuru yapmama rağmen sınava katılamadım. Şimdi bu seneki pomem alımlarına ben önlisanstan başvuru yapabilir miyim? Bunu öğrenmek istiyorum.

  14. Ben açık öğretim lise mezunuyum illa ygs ve kişiye katılmakmı lazım

  15. Kolay gelsin ben ön lisans son sınıftayım polis olmak istoyorum ne yapmam gerekıyor. Veya bu sene okulu bıteremezsem lıse mezunu olarak nasıl polıs olabılırım yardımcı olurmusunuz ön lisans da dıplomayı aldıktan sonrakı kpss puanımı gecerlı tesekkurler

  16. Hayırlı Aksamlar admin. Ben önlisans ilk ve acil yardm bölûmû mezunuyum. Polislige basvurdugum zaman egerki kazanamazsam mulakatlari falan. Sonrasinda ya da ayni zamnda kpss puanimla kendi bolumumde tercih yapabilirmiyim atama icin. Kpss puanim yanmaz degilmi bi etkisi olmaz. Bide kapalı bayanlar sorun yasıyormu parkurda, meslek hayatinda.Son olarakta kız erkek berabermi ayrımı giriyor parkurda.

  17. Göz çizdirince aliyolar mi

  18. Benim iki gozum toplam 2.50 de cizdirsem olur mu

  19. Benim babam polis bana bi yararı olurmu polis olmam da

  20. Sağ tetik parmagimin orda 10 dikiş var parmağımda sıkıntı yok polis olabilirmi?

  21. Merhaba ben KPSS ön lisans ile pomem e girmeyi düşünüyorum ama dönemim uzadı ocak ta mezun olucak 2019 sınav kasım da sıkıntı olur mu

  22. mrb bnmde sol kolumda dövme var engelmi pki

  23. Ben 2013 lise mezunuyum hala polis olmak istiyorum başvuru yapsam kabul edilir mi

  24. Ben bu yıl mezun olucam üniversite okumam lazımı

  25. Merhab Ben şimdi 11 ci sınıfa gidiyorum 24.11.2001 doğumluyum sınava girebilirmiyim

  26. Merhaba ben 12 ci sınıfa gidiyorum 2000.11.24 doğumluyum sınava girebilirmiyim

  27. ben 12 ci sinifa gidiyorum 2000.09.15 doğumluyum ve kilom 50 sinava girebilirmiyim

  28. merhaba ben beyzanur bende konuşurken hafif bir takılma oluyor bu sorun olur mu ? teşekkürler 🙂

  29. Askerlikten muaf oldum kafamin arkasindan 8 cm bir kemik alindi . 2017 saglik mezunuyum bi sıkıntı cikarami boy 182 kile 63

  30. Merhaba lise mezunu pöh alımı olacak mi bu yil,

  31. Merhaba ben 26 yaşındayım dısarıdan liseyi bitirsem polis olabilirmiiyim

  32. Kartal Gökhan haşhaş

    30 yaş üstündeyim ilköğretim mezunuyum şansım nedir

  33. şuan önlisans son sınıf ogrencisiyim. 28 eylül 1989 dogumluyum. bu sene mezun olacam uniden. polis olma şansım varmı ?

  34. merhabalar önlisan öğrencisiyim bu sene biticek inşallah kpss ile pomem katılmayı dusunuyorum gereklı arastırmaları yaptım ancak yınede aklımda bır kac soru var ben pomem bıtırdeıkten sonra yukselme dururmum nasıl olucak önlısans mezunu olucam için 2 yıl hızmet sonra dgs ile 2 yıl okul okuduktan sonra paem e başvurabılıyorum herhalde dogrumudur degıl ıse nasıl olur , şimdiden teşekkur ederim.

  35. merhabalar a ve b grubu polıs memurlukları oldugunu bılıyorum ben önlisans mezunuyum a grubu polıs memuru olabılme sansım varmıdır ? varsa hangı adımları ızlemem gerekır , tesekkur ederım .

  36. merhabalar lısasn tamamladıktan sonra paem me basvurdum diyelım , terfı durumuna göre en fazla komıser mı olabılıyorum tesekkurler

  37. Merhabalar ben 2019 da giricem fiziki ve sözlü mülakatlar ne zaman oluyor ve polisliğin tyt den ayrı bir sınavı var mı?

  38. Göz numaram 1.25 ama gözlük kullanmıyorum sadece yazıları okumakta bazen sıkıntı cekiyorum bu durum da gözlerimi çizdirmek mi gerekiyo

  39. Meraba iyi gunler bn önlisans mezunuyum pmyo sinavlarina basvuru yapmak istiyorum fakat bu yilki üniversite sinavina girmedim ama önceki yildaki üniversite puanimla girebilir miyim yada bunun icin yapabilecegim birsey var mi yardimci olursaniz sevinirim

  40. merhaba bende polis olmak istiyorum ama burnumda pirsing var sorun olurmu ?

  41. iyi günler. ben polis olmak istiyorum boyum 1.57 ama boy kilo oranı 19.06 uyuyor yinede bi sorun olur mu?

  42. Merhabalar ben polis olmak istiyorum lise mevzunuyum ilk okul orta okul dahil benim yaşım 20 boyum 1.85 kilom 78 ama ben özel kuvvet olmak istiyorum komser olmak yaşımdan dolayı bir sorun olurmu

  43. selam öncelikle kolay gelsin ben sema benim alnımda bir morartı var ver gözüme kadar da ilerliyor bu 15 günlükken amcamın kızı burnuma şampuan kutusunu düşürdü leke kaldı acaba bu burnumun üstünde, alnım da ve gözüm de olan morartı(leke) sorun olur mu

  44. selam öncelikle kolay gelsin ben sema benim alnımda bir morartı var ver gözüme kadar da ilerliyor bu 15 günlükken amcamın kızı burnuma şampuan kutusunu düşürdü leke kaldı acaba bu burnumun üstünde, alnım da ve gözüm de olan morartı(leke) sorun olur mu

  45. bir de doktorlar çaresine bakamadılar

  46. Askerliği bitmesine 4 ay kalanın başvurusu kabul olur mu

  47. merhaba ben şimdi 10.sınıf olacam polis olmak istiyorum sayısal sözel eşit ağırlık fark edermi hangisini seçmeliyim bide küçükken kolum kırıldı engel olur mu

  48. ben nisan ayında tercih yapmadım tyt sınavından sonra tercih yapamazmıyım

  49. Sol kolumun iç tarafında orta kısımlarında 4 cm e yakın bir kesik var sorun olur mu

  50. Ayağımda düz taban var. Bu bir sıkıntı teşkil eder mi?

  51. İyi Günler Admin Bey Kolum küçükken 2 defa kırıldı yanlış kaynatıldığı için biraz yamuk duruyor bi sıkıntı olurmu ?

  52. Ben üniversite mezunuyum yaşım ve diğer şartlar tutuyor Tyt sınavına girdim pmyo basvurabilir miyim? Yoksa sadece ponem mi?

  53. Daha önce pomemde 2 ay kadar eğitim görüp babam hasta olduğu için bırakmak zorunda kaldım. Önümüzdeki pomem alımlarında başvursam bu durum engel olur mu? 2015 pomem giriş Yönetmeliğinde 21.madde de çıkma veya çıkarılma başlığı altında, pomemden çıkarılan adaylar başvuramaz yazıyor. Bu okuldan atılanları mı kapsıyor. Yani benim durumuma engel mi?

  54. merhaba ben nesrin. polis olmaya tyt sınavı olduktan sonra karar verdim polis olmak için bir şey kaçırdım mı bu sene için ve boyum 156 kilom 60 sağlıklıyım bir engelim yok polis olabilirmiyim olursamda şimdi ne yapmalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler.

  55. merhaba ben nesrin. polis olmaya tyt sınavı olduktan sonra karar verdim polis olmak için bir şey kaçırdım mı bu sene için ve boyum 156 kilom 60 sağlıklıyım bir polis olabilirmiyim olursamda şimdi ne yapmalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler.

  56. Merhaba benim gözümun biri yüzde 40 görüyor doğuştan diğerinde sorun yok engel olur mu

  57. Boyum 1 67 kilom 64 pöh olabilirmiyim

  58. Yasım 16 yasima uygun polis okulu veya polis e yetiştirme okulu varmı

  59. ben açık liseden yeni mezun oldum yaş 30.09.1994 tyt ye girdim ama gereken puanı alabilicemi düşünmüyorum kötü geçti seneye polis yada pöh olmak için şansımı deniyebilirmiyim yaşım sorun olur mu ve askerliyi yapmadım yoklama kaçagı durumundayım erteleticem pmyo başvurusunda sorun olur mu şimdiden tesekkurler

  60. Kist ameliyatı oldum 12 dikiş var 2015 te oldum bi sıkıntı Yok şuanda 175 boy 60 kilo alınırmıyım bide yelekli polisler varya onlara nasıl başvururuz

  61. Merhaba ben lisans mezunuyum polislik için istenilen fiziki şartlara uyuyorum sicil kaydım temiz aktif olarak spor yapıyorum ancak bir sorunum var benim sol el orta parmağım bir iş kazası dolayısıyla tırnağımın hemen altından kesildi dikkat edilmeyince fark edilmeyecek gibi elimi kullanmamda herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor yalnızca estetik açıdan ufak bir sıkıntı teşkil ediyor ve kullandığım elim değil sağ elimi kullanıyorum. Sizce başvurmalımıyım yoksa hiç ümit etmeme gerek yok mu? Teşekkür ederim

  62. İyi akşamlar ben lisans mezunuyum polislik için istenilen fiziki şartlara uyuyorum sicil kaydım temiz aktif olarak spor yapıyorum ancak bir sorunum var benim sol el orta parmağım bir iş kazası dolayısıyla tırnağımın hemen altından kesildi dikkat edilmeyince fark edilmeyecek gibi elimi kullanmamda herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor yalnızca estetik açıdan ufak bir sıkıntı teşkil ediyor ve kullandığım elim değil sağ elimi kullanıyorum. Sizce başvurmalımıyım yoksa hiç ümit etmeme gerek yok mu? Teşekkür ederim

  63. Bu sene lise 12. Sınıfa geçtim 2000.01.06 (yıl, ay,gün) doğumluyum polis olabilirmiyim

  64. merhaba bu sene 2 yıllık üniversite mezunu oldum polisliğe başvursam olur mu? 20 yasındayım ne yapmam lazım?

  65. Merhaba ben Eda yurtdisinda yasiyorum ve Turkiye de polis olmak istiyorum ne yapmaliyim?

  66. Polislik boy kilo endeksinde boyum tutuyor ama boyuma göre zayıf çıkıyor olmam mülakatta çok önemli bi ayrıntı mi?

  67. Merhaba ben inşaat teknolojisi 2 yıllık okudum önlisans mezunuyum polislik istiyorum pomem için kpss sınavına gireceğim fakat kpss önlisans sınavı kasımda pomem’e başvurular ise daha erken bitiyor bu nasıl oluyor kasımdan sonra tekrar başvuru açacaklar mı ? Veya okuduğum bölümden dolayı sıkıntı çıkar mı ? Cevap verirseniz çok sevinirim.

  68. Boy kilo endeksinde boyum tutuyor ama boyuma göre zayıf çıkıyor olmam mülakatta elemelerine sebep mi?

  69. ADMİN soruma cevap verırsen sevinirim. YGS sistemine göre pmyo baraj puanı ygs1-2-3-4-5-6 puan türlerinden herhangi birinden belirlenen baraj puanını almak gerekiyordu ama bu bi kolyalıktı adamın sözeli iyiydi yüksek alıp pmyo barajını geçebliyiyordu ve bundan dolayı baraj 260-280 arasında değişkenlik gösteriyordu. YENİ YKS sistemine göre tek bir puan türü var ve bunda tüm ders dallarından hesaplanacağı için yüksek almak zor gözüküyor bundan dolayı 2018 pmyo baraj puanlarında bir düşüş bekliyorum ben. Başvuru kılavuzu tyt sonucundan sonra açıklanacak ve tyt de alınan puanlara göre bir baraj puanı açıklanacak puanlar düşük olacağından dolayı ben baraj puanın düşük olmasını bekliyorum. NOT: YGS BARAJ PUANI 180’Dİ TYT BARAJ PUANI İSE 150 bunlara bakınca bile pmyo baraj puanın önceki senelere göre düşük olması gerekiyor.

  70. Meraba ben 20.05.2001 doğumluyum 12 ye yeni geçtim tyt de gerekli puanı alıp başvuru yapabilirmiyim

  71. Meraba burnumda kırık var ve kafa küçüklugu polislige engel olurmu

  72. Meraba lise mezunuyum tyt ye girdim polis olmak icin kac puan olmasi gerekiyor birde nereye basvuru yapmam lazim tesekkurler

  73. Kızım Teyet eden 251 puan aldı polislik için uygun mudur

  74. Rixper 1 ve 2 mg ilaç kullandım 2 sene boyunca (psikolojik ilaçlar) 6 aydır kullanmıyorum.. sağlık kontrolünde sorun olur mu yada pmyo alımında?

Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir