Polis Çeşitleri

18.06.2017
3.771
A+
A-
Polis Çeşitleri

Polislik mesleği, ülkemizde yerine getirilmesi en zor mesleklerin başında geliyor. Polisler, uzmanlıkları ve yaptıkları işin yapısı gereği birçok farklı özelliği barındırmak zorundalar. Polis türleri, yaptıkları işlere göre farklı sınıflara ayrılmış durumda.

Polislerden birçok farklı hizmeti, eksiksiz ve doğru şekilde yerine getirmeleri beklenmektedir. Bu yazımızda, belli başlı polis çeşitlerinden ve görevlerinden bahsedeceğiz.

Trafik Polisi:

EGM’ye bağlı olarak çalışırlar. Şehirlerde ve otoyollarda trafik düzenini sağlamak ve denetim yapmakla görevlidirler. BU yazımızda, nasıl trafik polisi olabileceğinizi anlatmıştık.

Deniz Polisi:

Deniz polisileri limanlarda, körfezlerde ve iç sularda görev yaparlar. Buralardaki adli ve idari işlerden sorumludurlar.

Motosikletli Polisler:

Motosikletli polisler Yunuslar ve Şahinler olarak ikiye ayrılırlar. Yunus polisleri asayiş olaylarına bakarlar. Şahin polisler ise trafik işleri ve düzeni ile ilgilenirler. Yunus Polisler ile ilgili makalemize BURADAN ulaşabilirsiniz.

Hava Polisi:

EGM’ye bağlı Havacılık Daire Başkanlığı’nda çalışan polislerdir. Asayiş ve kaçakçılık ile mücadele ederler. Terör operasyonlarına katılırlar. Havadan takip ve ikmal gibi görevleri yerine getirirler. Hava araçları envanterlerinde bulunur. Pilot polisler de mevcuttur.

Çocuk Polisi:

Çocuklara yönelik hizmetleri yürüten uzman polislerdir. Çocukların pedagojik gelişimleri konusunda uzmandırlar.

Turizm Polisi:

Turizm bölgelerinde hizmet veren, bisikletli, atlı ve sivil polislerdir. Alanları ve uzmanlıkları turizm üzerinedir. BURADA detaylı olarak turizm polislerini anlattık.

Terörle Mücadele Polisi:

Ülkemize karşı her türlü tehdit ve yıkıcı faaliyetlerle mücadeleyi yürütmek üzere örgütlenmiş polislik bölümüdür.  Bu polisler Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı’na bağlı görev yapmaktadır. Üstün operasyonel yetenek ve fiziki güce sahiptirler.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Polisi:

Yurt dışına ulaşan suç ağları ile mücadele eden polislerdir. İnterpol ve Europol konusunda bilgilidirler.

Çevik Kuvvet Polisleri:

Çevik kuvvet polisi bilindiği üzere toplu bir kuvvettir. Çevik kuvvet illerde şube müdürlüklerinden oluşmaktadır. Tüm illerimizde çevik kuvvet birimi bulunmaktadır. Bazı ilçelerimizde de çevik kuvvet grup amirliği olarak bulunmaktadır. Daha fazla detayı Çevik Kuvven Nasıl Olurum makalemizde bulabilirsiniz.

Park Polisi:

Park çevresinde çocuk güvenliğini sağlamak için görevli polislerdir. Ülke genelinde yaygın değiller.

Sivil Polis:

Resmi üniformalı polis ile sivil çalışan polisin herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Sivil polis nasıl olunur sorusuna gelecek olursak arkadaşlar sivil polis olmak ayrı bir kavram değildir. Emniyet teşkilatı içerisinde bazı şubeler ilgilendikleri olaylar nedeniyle sivil olarak görevlendirilirler. Daha fazla detayı BURADA bulabilirsiniz.

Polis Özel Harekat (PÖH)

Polis özel harekat bilindiği üzere emniyet teşkilatının göz bebeği olan bir operasyon birimidir. Polis özel harekat gerek şehir içi gerekse kırsal alanda bölücü ve yıkıcı tüm faaliyetlere karşı görev almaktadır.  Daha detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

Olay Yeri İnceleme Polisi

Olay yeri inceleme polisleri, teşkilatın gözüdür diyebiliriz. Yaşanan olayların detayını ve analizini yapan ekiptir. Üstün araştırma, analiz, sentez, gözlem ve merak yeteneğine sahip polisler bu alanı tercih etmektedirler.

Aklımıza gelen polis çeşitlerini sizlerle kısaca paylaştık. umarız faydalı olmuştur.

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Mert dedi ki:

    çok gelişigüzel hazırlanmış bir yazı hiçbir güçlü içerik, bilgi yok desek yeri kurbağa adamları dahi esgeçmişsiniz

  2. Yadin Burak Kaya dedi ki:

    İnşaat Emlak Birimi de varmış doğru mu açıklama olarak ekler misiniz?

    1. Sude Aydın dedi ki:

      Olay yeri inceleme olamk istiyorum 8.sınıfa gidiyorum bu sene sınava giricem onun için liselerle ilgili bilgiler verimisiniz biyoloji veya genetik bölüm okunması gerekiyomus galiba ama daha çok bilgi verimisiniz

  3. Ayhan dedi ki:

    Güzel kardeşim Emniyet’in 86 farklı kolu bulunmaktadır hepsini farklı bir makale yada başlıkta yer verirsen ve dahs iyi bilgilendirirsen sevinirim

    1. ezel dedi ki:

      aynen ya, çok az masayı demişler, örneğin ahlak masası nerede

  4. SALİH EREN dedi ki:

    hocam bu VIP polis olmak için ne gerekiiyo cevaplarsan sevinirim TEŞEKKÜRLER