Polis Akademisi Başkanlığı Lisansüstü Öğrenci Alımı 2018
Polis Akademisi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu duyuruda Güvenlik Bilimleri Enstitüsü bünyesinde çeşitli programlara Lisansüstü öğrencisi alımı yapacağını açıklamıştı.Peki Güvenlik Bilimleri Enstitüsü nedir ? Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğrencisi nasıl olunur ? Başvuru şartları nelerdir ? Gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.
Polis Akademisi Başkanlığı-Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
Polis Akademisi Başkanlığı bünyesinde bulunan Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü 2001 yılından itibaren lisansüstü eğitim vermektedir. Enstitüye sivil kaynaklı başvuru alındığı gibi Polis Memurları arasından da alım yapılmaktadır. Güvenlik Bilimleri Enstitüsü içerisinde 9 tezli yüksek lisans programı, 1 tezsiz yüksek lisans programı ve 2 Doktora programı bulunmaktadır.
Bunlar ;
- Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi
- İstihbarat Araştırmaları
- İstihbarat Araştırmaları (İngilizce)
- Suç Araştırmaları
- Ceza Adaleti
- Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi
- Uluslararası Güvenlik (ingilizce)
- Uluslararası Güvenlik
Enstitünün en önemli ve temel kurulma amacı olarak PAEM ( Polis Amirleri Eğitim Merkezi ) Müdürlüğüne ÖĞRETİM ÜYESİ yetiştirmek ve yerleştirmektir. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası platforma akademik katkı yapmak amaçlanmaktadır.Bunların haricinde Güvenlik Bilimleri Enstitüsü güvenlik üzerine yapmış olduğu bilimsel çalışmalar , araştırmalar vs. sonucunda elde ettiği verileri ilgili kurumlarla paylaşmaktadır.
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğrencisi Olmak
Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsüne öğrenci alırken bazı nitelik ve koşullara dikkat etmektedir. Bu nitelik ve koşullar programlar arası farklılık gösterebilir . Gereken şartları ve nitelikleri taşıyan adaylar Güvenlik Bilimleri Enstitüsüne başvurur ve gerekli aşamaları geçtikten sonra Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde yükseklisans eğitimine başlarlar.Lisansüstü programlarda dersler, asgari iki yarıyıl olarak planlanır.Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde öğretim planları; Enstitülerin anabilim dallarında açılan zorunlu ve seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmalardan oluşur.Derslerden ve diğer sınavlardan başarılı olan öğrenciler yükseklisans diplomasını alır , mezun olurlar.
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Giriş Koşulları
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü giriş koşulları Enstitünün bünyesindeki programlara göre değişkenlik gösterebiliyor.Ancak temel olarak bir kaç koşul var ki her programın şartları arasında yer alıyor. Bunlardan ilki hangi programa başvurursanız başvurun başvuru ücreti olarak 50 tl başvuru ücretinin yatırılmasıdır ve tabiki bir lisans diplomanızın olması. Lisans diplomamızı alıp, başvuru ücretini yatırıp ,dekontu bir kenera koyduktan sonra en önemli iki koşul olarak bir YDS ( Yabancı Dil Sınavı) puanı ve bir de ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ) puanınızın olmasıdır. Yukarıda bahsettiğimiz Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü giriş koşulları Enstitünün bünyesindeki programlara göre değişkenlik gösterebiliyor konusuna gelecek olursak örneğin ,Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi programına başvurmak isteyen bir adaydan YDS puanı 40 ALES (EA/SÖZ) puanı 55 istenirken , İstihbarat Araştırmaları (İngilizce) programına başvurmak isteyen bir adaydan ise YDS puanı 75 ALES (EA/SÖZ) puanı 55 istenmektedir.Bunların yanı sıra Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü sizden bazı belgeler de istemektedir bunlar kısaca,
- Müracaat formu, (Enstitü Müdürlüğünde doldurulacaktır.)
- Akademik referans mektubu, 1 adet, (Öğretim Üyelerinin aday hakkında vereceği tavsiye mektubu kapalı zarf içerisinde görevlilere teslim edilecektir.
- Niyet mektubu; Program öncesi çalışmalar, programda yapılması planlanan çalışmalar, programdan beklentiler ve amaç belirtilecektir.
- ALES ve YDS puanlarını gösterir belge
- Yüksek Lisans adayları için Lisans, doktora adayları için Tezli Yüksek Lisans diploması veya mezuniyet belgesinin aslı veya noter/okul onaylı örneği ve fotokopisi,
- Yurtdışından alınan diplomalar için YÖK’ten alınan denklik belgesi,
- Lisans ve Yüksek Lisans öğrenimine ait Not Döküm Belgesinin aslı ve fotokopisi,
- Askerlik Durum Belgesi
- Emniyet Hizmetleri Sınıfı için biriminden alacağı görev belgesi,
- 50 TL Başvuru Ücretinin yatırıldığına dair dekont
- Bir (1) adet kırmızı yarım kapaklı dosya ve bir (1) adet şeffaf dosya,
Polis Akademisi Lisansüstü Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Polis Akademisi Lisansüstü Eğitimi Başvurusu şahsen yapılacaktır . İnternet üzerinden online başvuru alınmayacaktır. Başvuru yapmaya karar verdiğiniz takdirde lütfen bunu göz önünde bulundurarak zamanlamanızı iyi yapmanızı tavsiye ederiz . Yukarıda saymış olduğumuz belgeleri aldığımız kırmızı yarım kapaklı dosya içersine düzenli bir biçimde yerleştirdikten sonra başvuru adresine giderek son başvuru tarihinden önce başvurunuzu yapabilirsiniz .
Polis Akademisi Başkanlığı Lisansüstü Öğrenci Alımı 2018 ile İlgili Diğer Önemli Bilgiler
Başvuru Tarihleri : 06-17 Ağustos 2018
Başvuru Yeri : Güvenlik Bilimleri Enstitüsü/ ANITTEPE
Mülakat Sınav Tarihleri : 03-07 Eylül 2018
Kesin Kayıt : 17 -21 Eylül 2018
Ders Seçimleri : 17 -21 Eylül 2018
Kayıt Yenileme : 17-21 Eylül ve 24-28 Eylül 2018
Güz Yarıyılı Başlangıcı : 01 Ekim 2018