Güncel Bilgiler

Plaka ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hasar kaydı sorgulama internetten gerçekleştirebildiğimiz işlemlerden biridir. Bilindiği gibi gelişen teknoloji sayesinde artık sosyal hayattaki işlerimizin yanında, resmi işlemlerimizin de büyük bir bölümünü internet aracılığıyla gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede hem yoğun bürokrasi ve kırtasiyecilikten kurtuluyoruz hem de vaktimizi daha değerli ve kontrollü kullanabiliyoruz. Peki, çoğu vatandaşın merak ettiği, plaka ile araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır, hangi adımlar izlenir? Gibi sorular artık cevapsız kalmıyor. Türkiye’de hızlıca kullanımı yaygınlaşmaya başlayan elektronik devlet kısaca e- devlet tabanlı hizmetler, vatandaşların ihtiyaçlarına kolayca cevap vermektedir. Bu sisteme ek olarak türetilen birçok yeni dönem sistemlerde mevcuttur.

Eğer sahip olmak istediğiniz aracın ya da kendi aracınızın; ağır hasarı olup olmadığı, kaza bilgileri ve sigorta bilgilerine ulaşmak istiyorsanız artık çok kolay. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sayesinde; kısa adıyla Tramer; herhangi bir araçla ilgili her türlü; hasar, kaza raporu ve sigorta bilgilerini öğrenmek için Tramer’i yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sistemini kullanabilirsiniz. Aracınızın sigorta ve sigorta poliçelerine kolayca ulaşabileceğiniz bu sistem, tüm araç sahiplerinin ya da araç sahibi olmak isteyenlere büyük kolaylık sağlamaktadır.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (Tramer) Nedir?

Türkiye’de uzun süredir hizmet veren Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kısa adıyla Tramer, vatandaşlara büyük kolaylık sağlamaktadır. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu tarafından sağlanan bu hizmet sayesinde herhangi bir aracın sigorta bilgileri ve hasar kaydına ulaşabilmek mümkündür. Bu sistem ülke genelinde bütün araçların sigorta bilgilerinin kaydedildiği bir veri tabanıdır. Araç sahipleri bu sistem sayesinde, araçlarının sigorta poliçelerini kolayca görüntüleyerek, bilgi sahibi olabiliyorlar. 16 Aralık 2003 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle birlikte Resmi Gazete’de yayımlanarak hizmet vermeye başlamıştır. 3 Kasım 2011 tarihinde yapılan değişiklikle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi unvanıyla vatandaşlara hizmet sunmaktadır. Merkezi İstanbul’da bulunan tüzel kişiliğe sahip bu kuruma, ilgili alanlarda ruhsatlı sigorta şirketleri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin doğal üyesi olarak kabul edilmektedir. Bu merkez hizmetlerini yürütürken tüm faaliyetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Tramer Sistemi Nasıl Kullanılır

Özellikle 2.el bir araç almak isteyen kişiler için oldukça önemli bir hizmet sunan Tramer’den herhangi bir araç ile ilgili sorgulamaların nasıl yapıldığı birçok vatandaşın kafasında soru işaretleri bırakmaktadır. 2.el bir araç almak isteyen kişi Tramer (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) ile kolayca araç hakkında; sigorta bilgileri, sigorta poliçesi, kaza kaydı, ağır hasar kaydı vb. bilgilere ulaşabilmektedir. Bu sitem sayesinde herhangi bir aracın geçmişine dair birçok kritik bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Tramer’de sorgulayabileceğiniz bazı bilgiler kısaca şu şekildedir;

  • Araç Trafik, Kasko vb. Sigorta Poliçeleri
  • Hasar Kaydı
  • Mağdur Bilgisi
  • Kaza Sonrası Kusur Oran Raporları
  • Taşımacılık Poliçe Sorgusu
  • Eksper Raporu
  • Ferdi Kaza Poliçe Raporu

En sık sorgulama yapılan hizmetleri bu şekilde sıralamak mümkündür. Peki, Tramer sorgu nasıl yapılır? Derseniz bunu iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • SMS ile Araç Tramer Sorgulaması
  • İnternet Üzerinden Araç Tramer Sorgulaması

İki şekilde de kolayca herhangi bir aracın hasar kaydı ve sigorta bilgilerini kontrol ederek, araç geçmişi hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

İnternet Üzerinden Tramer Sorgusu Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin resmi internet sitesine girerek dilediğiniz sorgulamayı yapabilirsiniz. İnternet üzerinden oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilen bu işlem için sizden araçla ilgili bazı bilgiler istenebilir. İstenen bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde girdiğiniz takdirde araç hakkında detaylı bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sizden istenebilecek bazı bilgileri kısaca şöyle özetlemek mümkündür;

  • Araç plakası
  • Aracın Şasi Numarısı
  • Motor Numarası
  • Vergi Kimlik Numarası vb.

Tramer sistemini internet üzerinden kullanmak isteyen vatandaşlar, istenen bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girdiğinde araçla ilgili sisteme kayıtlı tüm bilgiler görülebilecektir. Yapılacak işlemin türüne göre işlemi gerçekleştirecek olan Sigorta şirketi, acenta numarası ve poliçe numarasının doğru yazıldığından emin olun.

SMS Yoluyla Tramer Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin sağladığı bir diğer kolaylık ise, Tramer sorgulama işlemini cep telefonunuzdan Kısa mesaj yoluyla da öğrenebilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gereken sadece; Aracın şasi numarası ve plakasının doğru şekilde yazılıp 5664’e kısa mesaj olarak göndermeniz yeterli olacaktır. Gereken diğer bilgiler ise size yine kısa mesaj bilgisi olarak iletilecektir. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde şayet aracın plakası değişmiş olsa dahi size aracın hasar geçmişini gösterecektir. Sms yoluyla sorgulayabileceğiniz bazı konuları kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Eksper Raporu İçin Plaka Sorgusu: Kaza sonrası değişen parçalar için sırasıyla; PARCA – Plaka – Hasar Tarihi yazarak 5664’e kısa mesaj olarak gönderin. Yazıların arasında birer boşluk bırakmayı da unutmayınız.
  • Şasi Numarası İle Sorgulama: Yine yukarıda ki yöntemin bir benzeri olarak sırasıyla; HASAR – Aracın şasi numarası yazarak yine 5664’e mesaj göndererek öğrenebilirsiniz. Bilgelerin arasında bir adet boşluk bulundurmayı unutmayınız.

Bütün telefon operatörleri ile kolayca gerçekleştirebileceğiniz bu yöntem ile araçla ilgili öğrenebileceğiniz başlıca konular şunlardır;

  • Araçta Plaka Değişimi
  • Araç Türü Değişimi
  • Tescil Kaydı
  • Güncel Kasko Durumu
  • Trafiğe Çıkış Tarihi
  • Aracın Marka ve Modeli

Kolayca telefonunuz yardımıyla bu bilgilerin hepsine ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Araç Hasar Kaydı Sorgulamanın Faydaları

Yeni bir ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar için tüm işlemlerin başında aracın geçmişi hakkında detaylı bilgi almak gelmektedir. Özellikle kurumsal bir firmadan alınmayan araçlarda daha önceden gerçekleşmiş olan hasar kaydı, araç bilgileri, sigorta durumu vb. gibi konuların detaylıca bilinmesi aracı yeni alacak olan kişi için büyük ölçüde önem arz etmektedir. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulan Sigorto Bilgi ve Denetim Merkezi’nin sunduğu Tramer ( Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) sistemi sayesinde vatandaşlar büyük bir dertten kurtulmuş oluyorlar. Bu sistem sayesinde, online Tramer sorgulama veya sms yolunu kullanarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde hasarı gizlenen araçlar ya da eksik sigortalı araçların tüm kayıtlarına ulaşarak ikinci el araç almanın doğurduğu riskleri bertaraf edebiliyorsunuz. Hasar kaydının yanında bir de araçlarla alakalı olarak vatandaşların çokça merak ettiği konularından biri de plakaya ait herhangi bir trafik cezasının olup olmadığının nasıl öğrenileceğidir.

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Aracınıza ait herhangi bir trafik cezası olup olmadığını internet üzerinden oldukça kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Trafik cezası sorgulama işlemlerini vatandaşlar artık e-devlet üzerinden öğrenebilirler. E- devletin yanı sıra aracınıza ait trafik cezası olup olmadığını Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden trafik sorgu sayfasına ulaşarak da rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça kolay. Araç sahipleri dilerse e-devlet kapısı üzerinden dilerse Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet adresinden trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler bunun için; TC kimlik numarası ve araç plakası doğru ve eksiksiz olarak yazılmalıdır. Bu adımları takip ettiğiniz takdirde kolayca plakadan trafik ceza sorgusu yapabilirsiniz.

Trafik Randevu Alma İşlemleri

KOSGEB Faizsiz Kredi Nasıl Alırım? Şartları Nelerdir?

KOSGEB Kredi Şartları Nelerdir ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün