Asker Alımları

Pilot Nasıl Olunur?

İnsanlar küçüklükten itibaren ileride yapacakları işleri hayal etmekte ve bu hayallerini gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Hayal edilen meslekler içerisinde öğretmenlik, doktorlu, mühendislik genellikle daha fazla yer tutmaktadır. Bunların dışında ise daha farklı ve ilgi çekici meslekler de bulunmaktadır. Bunlar arasında pilotluk da bulunmaktadır. Göklerde olma fikri insanlara heyecan vermekte ve ilgilerini çekmektedir. Bundan dolayı pilotluğu düşünen kişi oldukça fazladır. Fakat bir noktadan sonra insanlar bu hayallerinden vazgeçmekte ya da vazgeçmek zorunda kalmaktadır. İnsanların birçoğu nasıl pilot olunacağı konusunda tam bir bilgi sahibi değildir. Bu da insanların hayallerinden vazgeçmelerini tetikleyebilmektedir. Bundan dolayı pilot nasıl olunur sorusunun cevabı çok önemlidir. İnsanlar nasıl pilot olabileceklerini bildiğinde hayallerinin peşinden gitme ihtimalleri çok daha fazladır.

Pilot nasıl olunur konusunda ilk şart eğitimdir. Pilot olmak isteyen kişilerin liseyi bitirmesi çok önemlidir çünkü pilotluk eğitimi için lise diploması istenmektedir. Bu noktadan sonra ise üniversite eğitimi almak gerekmektedir. Burada pilot olmak isteyen ve bu konuda ciddiyetle ilerleyen kişilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir husus bulunmaktadır. Pilotlukta yabancı dil çok büyük bir öneme sahip ve büyük avantaj sağlamaktadır. Bundan dolayı yabancı dil öğrenmeye ilk fırsatta başlamak gerekmektedir. Böylece ilerleyen zamanlarda avantajlı duruma geçilmiş olacaktır. Pilotluk eğitimi içinde yabancı dil şart koşulabilmektedir. Yabancı dil haricindeki bir diğer husus ise pilotluk yapmaya uygun bir vücuttur. Yani pilotluk yapmak isteyen kişilerin sağlıklı olması gerekmektedir ve bunun JAR-FCL denilen bir sağlık raporu ile belgelendirilmesi gerekmektedir. Sağlık raporu alabilmek için akciğer grafisi, EKG, EEG, göz muayenesi, psikoloji muayenesi gibi birçok muayene yapılmaktadır. Kısaca kapsamlı bir sağlık taraması yapılmakta ve ona göre sağlık raporu verilmektedir. Pilot nasıl olunur konusu için bu sağlık raporu çok önemlidir.

Pilot Nasıl Olunur ve Sahip Olunması Gereken Lisanslar

Pilot nasıl olunur konusundaki en hususlardan birisi maliyettir. Pilot olmak ciddi bir maliyet gerektirmektedir. Özel uçuş kurslarına ya da üniversitelerdeki havacılık bölümüne gitmek gibi iki seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerin ikisi de maliyetlidir fakat özel üniversitelerde bu maliyet çok daha yüksektir. Pilot olabilmek için öncelikle PPL (Private Pilot License) almak gerekmektedir. Bu lisans pilotluğun ilk basamağı olup diğer aşamalara geçebilmek için mutlaka bu lisansın alınması gerekmektedir. PPL alabilmek için yaklaşık bir aylık bir eğitim alınmakta olup eğitimin toplam süresi ise 165 saattir. Bu eğitimden sonra ise 40 saat uçuş yapılmaktadır. Bu eğitimi alabilmek için yaklaşık 70 bin liranın gözden çıkarılması gerekmektedir. Bu eğitimi alanlar kontrol uçuşu adı verilen bir sınava girmektedir. Bu sınavı başarıyla geçenler Cessena denilen küçük uçakları uçurma hakkını elde etmektedir. Bununla birlikte bu sınavı geçenler bir sonraki aşama olan ATPL lisansını alabilmek için sınava girme hakkı elde etmektedir.

Pilot nasıl olunur konusundaki ikinci aşamada ilk aşama gibi oldukça maliyetlidir. ATPL lisansı için toplam 823 saat yer dersi verilmektedir. Bunun birlikte 160 saatte uçuş yapılmaktadır. Bu eğitim toplam maliyeti ise yaklaşık olarak 200 bin lirayı bulmaktadır. PPL lisansını aldıktan sonra bu eğitimler alınmakta ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen 14 adet dersin sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir. Başarı oranında en az %75 olması gerekmektedir. Bu derslerle ilgili yaklaşık 14 bin soru bulunmaktadır. Pilot adayları bu soruları ve cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Bu dersleri geçmek için pilot adaylarına toplamda dört hak verilmektedir. Bu hakların tamamında da başarısız olan pilot adayları en baştan başlamak zorunda kalmaktadır. Bu derslerden başarılı olunması halinde ise ATPL-Frozen lisansı alınmaya hak kazanılmaktadır.

Simülatör Eğitimi ile Pilot Nasıl Olunur?

Pilot nasıl olunur konusunda bir sonraki aşama ise daha önemlidir. Pilot adayları sırasıyla PPL ve ATPL lisanslarını aldıktan sonra hangi uçağı kullanacaklarını seçmeleri gerekmektedir. Bu seçim TİP intibak şeklinde isimlendirilmektedir. Pilot adayları Boeing ya da Airbus firmalarına ait uçaklardan birisini seçmekte ve seçilen uçağa ait uçuş eğitimleri başlamaktadır. Bu eğitimler ise özel simülatörde yapılmakta olup pilotluğun her evresi gibi burada da ciddi bir maliyet ile karşı karşıya kalınmaktadır. TİP intibak eğitimi içinde yaklaşık olarak 135 bin lira ödenmesi gerekmektedir. Oldukça yüksek bir rakam olmasına rağmen Pilot nasıl olunur konusundaki son maliyetler arasında bulunmasından dolayı farklı şekilde ödenebilmektedir. Pilot adaylarının önceki eğitimleri de dikkate alınarak bazı havayolu şirketleri pilotlar bu eğitim almadan onları işe almakta ve bu eğitimin ücretini ödemektedirler. Daha sonra ise bu ücret pilotların maaşlarından kesilmektedir. Böylece hem pilot adayları simülatör eğitimi için ekstra ödeme yapmak zorunda kalmamakta hem de iş bulmaktadır. Buradaki en önemli husus daha önceki eğitimlerdir. Havayolu bu ödemeleri sadece iyi eğitimli adaylara yapmaktadır.

Pilot nasıl olunur konusundaki bu aşamalardan sonra kokpite girme hakkı kazanılmaktadır. Burada 100 saat boyunca 3. pilot olarak gözlem yapılması gerekmektedir. Bu süreden sonra yardımcı pilot olunabilmektedir. Ayrıca ATPL-Frozen lisansı 1500 saat uçuştan sonra normal ATPL lisansına dönüşmektedir. Yardımcı pilot olarak 5 bin saat uçan yardımcı pilotlar kaptan pilot olmaya hak kazanmaktadır. Pilot olmayla ilgili prosedür genel hatlarıyla bu şekilde olup ücret konusunda verilen rakamlar ortalamadır ve değişkenlik gösterebilmektedir.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu