2018 E-Pasaport Randevu Alma İşlemleri
2018 Pasaport için randevu alma işlemi internet üzerinden ve çağrı merkezi aranarak yapılmaktadır. Pasaportlar, 2018 yılı itibariyle Nüfus Müdürlüklerinden alınmaya başlanmıştır. Böylelikle pasaport işlemleri tek kurum üzerinden yapılacaktır.
E-Pasaport Nedir?
E-pasaport; çipli pasaport, biyometrik pasaport, elektronik pasaport olarak da bilinmektedir. Makinede okunabilen pasaportlar arasındadır. Üst düzey güvenlik önlemleri ile korunmakta ve güvenlik katmanlarına sahiptir. Çipler, pasaportun kimlik sayfasının içerisinde ya da pasaportun arka kapağında bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen elektronik pasaportun çipi arka kapakta bulunmaktadır. Birçok ülkede de çip, pasaportun arka kapağına eklenmektedir.
E-Pasaportta Çipin İçerisinde Hangi Bilgiler Bulunur?
Elektronik pasaportların arka kapağında bulunan çip içerisinde bazı kişisel bilgiler yer almaktadır. Kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra parmak izi gibi bilgiler bulunur. Bu bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Pasaport numarası,
- Ad,
- Soyad,
- Uyruk,
- Doğum tarihi,
- Kimlik numarası,
- Düzenleyen makam,
- Düzenleme tarihi,
- Geçerlilik tarihi,
- Fotoğraf,
- Parmak izi,
- İmza bulunmaktadır.
Elektronik Pasaportun Normal Pasaporttan Farkı Nedir?
Elektronik pasaportta eski pasaportlara göre güvenlik önemleri artmıştır. Güvenlik önlemlerinin artması ise bazı güncellemeleri gerektirmiştir. Buna göre elektronik ve normal pasaport arasında farkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- En önemli farkı, kimlik ve pasaport bilgilerinize herkesin ulaşamayacak olmasıdır. Normal pasaportta bulunan pasaport bilgilerinin yer aldığı sayfa herkese açık konumdadır. Pasaportunuz birinin eline geçerse bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilecektir. Fakat elektronik pasaportlarda bütün bilgileriniz yonga içerisinde gizli olduğu için bu durum güvenlik açısından önem kazanmaktadır.
- Bilgileriniz özel cihazlar ile okunabilir hale gelmektedir. Sınır kapılarında, havaalanlarında, gümrüklerde bir ülkeye giriş – çıkış yaparken görevliler tarafından hızlıca pasaport kontrolü yapılmasını sağlamaktadır.
- Pasaport boyutları ICAO ile uyumlu bir hale getirilmiştir. 88 x 125 milimetre olarak boyutlar güncellenmiştir.
- Sayfalarda kullanılan kâğıtlar için de güvenlik önlemleri alınmıştır. Pasaporta özel kâğıtlar kullanılmaya başlanmıştır.
Elektronik Pasaport Sayfa Sayılarını Değiştirdi
Elektronik pasaport ile birçok değişime gidilmiştir. Bir diğer güncelleme ise sayfa sayılarında yapılmıştır.
- Hususi pasaport 52 sayfadan 25 sayfaya,
- Hizmet pasaportunun 52 sayfadan 25 sayfaya,
- Umuma mahsus pasaportların sayfası 60 sayfadan 57 sayfaya,
- Diplomatik pasaportların sayfa sayısı ise 25 olarak güncellenmiştir.
Normal pasaportlardaki sayfa sayıları hâlâ aynıdır. Sadece elektronik pasaport sayfa sayılarında güncelleme yapılmıştır.
Pasaport Türleri Nelerdir ve Kimlere Verilmektedir?
4 adet pasaport tipi bulunmaktadır. Bu pasaportların verildiği kişiler ve vize serbestliği gibi ayırıcı özellikleri bulunmaktadır.
- Bordo Pasaport: Seyahat çeşitliliği en az ve sınırı en fazla olan pasaport türüdür. Fakat vizesiz ülkelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır bu da vize sıkıntısına çözüm oluşturmaktadır.
- Yeşil Pasaport: Yeşil pasaport 1, 2, ya da 3. Kadro derecesine sahip devlet memurlarına; eski bürokratlara verilmektedir. Doktor ve öğretmenler de yeşil pasaport alabiliyorlar. Fakat kadro dereceleri 1, 2 ya da 3 olmak zorunda. Avrupa dahil olmak üzere birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahipler.
- Gri Pasaport: Resmî bir kurum tarafından görev için yurt dışına çıkması gereken kişilere verilmektedir. Aynı zamanda bordo pasaport sahibi de olabilirsiniz.
- Diplomatik Pasaport: Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine, bakanlara, orgenerallere, büyükşehir belediye başkanlarına ve valilere verilmektedir. Devlette en üst düzeyde görev alan kişiler alabilirler. Sadece görevde bulundukları süre boyunca geçerli bir pasaport türüdür.
Bu pasaport türleri E-Pasaportlar için de geçerlidir.
Pasaport Harçları ve Defter Bedelleri 2018
Pasaport ücretleri 2018, pasaportların sürelerine göre değişmektedir. 2018 yılı güncel harç ve defter bedeli listesi aşağıdaki gibidir;
- 6 aylık pasaport için; 137,40 Türk Lirası pasaport harcı, 108,00 Türk Lirası defter ücretidir. 6 aylık pasaport için toplam 245,40 Türk Lirası ödenmektedir.
- 1 yıllık pasaport için; 200,80 Türk Lirası pasaport harcı, 108,00 Türk Lirası defter ücretidir. Toplam 308,80 Türk Lirası ödenmektedir.
- 2 yıllık pasaport için; 327,80 Türk Lirası pasaport harcıdır. 108,00 Türk Lirası defter ücreti olup toplam 435,80 Türk Lirası ödenmektedir.
- 3 yıllık pasaport için; 465,50 Türk Lirası pasaport harç bedeli olarak belirlenmiştir. 108,00 Türk Lirası defter ücreti olup toplam 573,50 Türk Lirası ödeme yapılacaktır.
- 4 ve 10 yıllık pasaportlar için; 656,00 Türk Lirası pasaport bedelidir. 108,00 Türk Lirası pasaport defter ücreti olup toplam 764,00 Türk Lirası ödenecektir.
Pasaport fiyatları Maliye Bakanlığı tarafından düzenli aralıklar ile güncellenmektedir. Pasaport harçlarına 2018 yılında 14 TL zam gelmiştir. Çipli pasaport ücretleri için de bu fiyatlar geçerlidir.
Bordo Pasaport Çıkartmak İçin Gerekli Belgeler (Umuma Mahsus Pasaport)
Pasaport türleri için farklı evraklar bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları alabilmektedir. Bordo pasaport için gerekli evraklar aşağıdaki gibi listelenebilir;
- Kimlik belgesi (çipli kimlik kartı ve geçici kimlik belgesi de kabul edilmektedir.)
- Pasaport harç makbuzu,
- Pasaport cüzdan bedeli makbuzu,
- 2 tane biyometrik fotoğraf,
- Harçsız pasaport alacak öğrenciler için öğrenci belgesi,
- Daha önceden pasaportunuz var ise eski pasaportunuz,
- 18 yaş altında olan kişiler veya engelli bireyler için noter onaylı muvafakat belgesi istenmektedir.
Gri Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar (Hizmet Damgalı Pasaport)
Gri pasaportları belirlenen merkezler vermektedir. İstenen evraklar şu şekildedir;
- Kimlik belgesi (çipli kimlik kartı ve geçici kimlik belgesi de kabul edilmektedir.)
- Pasaport defter bedelinin ödendiğini kanıtlayan dekont veya makbuz,
- Görev onayı,
- Talep formu,
- Öğrenci olanlar için öğrenci belgesi,
- 18 yaş altında olan kişiler veya engelli bireyler için muvafakat belgesi,
- Eski pasaport,
- Engelli olan çocuklar için sağlık raporu,
- 2 tane biyometrik fotoğraf istenmektedir.
Yeşil Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar (Hususi Damgalı Pasaport)
Yeşil pasaport başvurusu, gri pasaportta olduğu gibi belirli merkezler üzerinden yapılmaktadır.
- Kimlik belgesi,
- Pasaport defter bedelinin ödendiğini kanıtlayan dekont,
- Hususi damgalı pasaport talep formu (emekli veya çekilme nedeniyle başvuru yapan bireylerin bir defalık olmak üzere bağlı bulunulan kurum tarafından düzenlenmiş unvan ve kadro derecesinin yazdığı belge istenmektedir.)
- Öğrenimine devam eden kişiler için öğrenci belgesi,
- 18 yaş altında olanlar için muvafakat belgesi,
- Kısıtlı bireyler için muvafakat belgesi,
- Engelli olan çocuklar için sağlık raporu,
- 2 tane biyometrik fotoğraf,
- Eski pasaport var ise o da istenmektedir.
İlk Defa Pasaport Alacaklar Kişilerin Yapması Gereken İşlemler
Bağlı bulunulan Nüfus Müdürlüğü üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurular şahsen yapılmalıdır. Vekalet ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Gerekli belgeler ile birlikte randevu gününde Nüfus Müdürlüğünde bulunmaları yeterlidir. E-Devlet pasaport randevu alma hizmeti vermemektedir. Başvurularınızı tek bir site üzerinden yapabilirsiniz.
İnternetten E-Pasaport Randevusu Alma
İnternetten e-pasaport randevu işlemi tek bir sayfa üzerinden yapılmaktadır. 2018 e-Pasaport randevu Nüfus Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden alınabilmektedir. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün randevu sistemi sitesinden randevu alabilirsiniz. Randevu işlemleri sırasıyla şu şekildedir;
-
Randevu Almak İçin TIKLAYINIZ
- C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Sistemine girdikten sonra randevu al yazısını seçmeniz gerekmektedir.
- Randevu al yazısını seçtikten sonra size üç seçenek daha sunacak. T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport. Pasaportu seçmeniz lazım.
- Pasaportu seçtikten sonra 3 seçenek çıkacak. Bu seçeneklerde pasaport türleri yer alıyor. Pasaport türünüzü seçtikten onay yazısı çıkacak.
- Onay yazısını onaylayıp, başvuruyu Türkiye’den mi yapacaksınız sorunu cevaplamanız gerekmektedir. Bu aşamada cevabınıza göre ilerleme kaydedeceksiniz.