Güncel Bilgiler

Öğretmenlere Yüksek Lisans Zorunluluğu Var Mı?

Öğretmenlik mesleği birçok kişinin hayali olduğu gibi bazı önemli gereksinimleri de beraberinde getirmektedir. Öğretmenlik hayatınız boyunca emekli olana dek bir sürü çocukla uğraşmak sabır işidir. Öğretmen olacak kişilerin hem çocukları sevmesi hem de sabırlı olması gerekir. Dolayısı ile öğretmen olmadan önce etraflıca bir düşünmeniz gerekir. Mesleğe başladıktan sonra değiştireceğiniz karar hayatınızdan büyük zaman kaybı yaşatabilir. Öğretmenleri ilgilendirecek bir konu olan öğretmenlere yüksek lisans zorunluluğu var mı hakkında Ziya Selçuk bir açıklamada bulundu. Eğer daha tercih aşamasında iseniz bu yararlı bilgiyi okumak sizin için iyi olacaktır.

Nasıl Öğretmen Olunur?

Öğretmen olmak isteyen adaylar bu kararına yönelik ilk eylemi lise çağında yaparlar. İlgi duyduğunuz 3 adet alan bulunabilir. Bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlıktır. Sayısal alanını seçtiğinizde öğretmenlik için kimya öğretmeni, fizik öğretmeni, biyoloji öğretmeni gibi alanlarda ilerleyebilirsiniz. Üniversite sınavı için lisede okuyacak olduğunuz bölüm size kolaylık sağlar. Sözel bölümü okuyup fizik öğretmenliği için yeterli puanı yapmak oldukça zordur. Nedeni ise lise hayatı boyunca sayısal dersleri görmemenizdir. Dolayısı ile fizik öğretmenliği için gerekli olan puan türünü almak için de çıkacak olan soruları yapamazsınız.

Lisede alan seçimini tamamlayan kişiler bu aşamadan sonra üniversiteye en iyi şekilde hazırlanmalıdır. Üniversitelerde bulunan 4 yıllık öğretmenlik bölümlerini okuyarak öğretmen olabilirsiniz. Lise bitiminde gireceğiniz sınavda ilgilendiğiniz öğretmenlik ile alakalı puan türünü öğrenip tercihlerinizi ona göre yapabilirsiniz. Üniversitede öğretmenlik bölümü okuyan kişiler 4 yıl öğrenim süresi içerisinde formasyon alımı da gerçekleştirir. Böylece öğretmen olmak için ekstra yıl eğitime devam etmesi gerekmez. Fakat üniversite öğretmenlik okumayanlar için aynı durum söz konusu değildir.

Üniversitede Öğretmenlik Bölümü Okumayanlar Öğretmen Olabilir Mi?

Bu sorunun cevabı bölümünüz ile alakalıdır. Günümüzde üniversitelerde bulunan bölümlerin birçoğunun öğretmenlik için uygun olduğu düşünülür. Bölümünüzü YÖK aracılığı ile araştırarak formasyon almayı destekleyip desteklemediğini öğrenebilirsiniz. Eğer bölümünüz formasyon almaya uygun ise öğretmenlik görevini yapmaya bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Tercihe göre 1 veya 2 yıl formasyon eğitimi alarak KPSS için öğretmenlik alanında tercih hakkı kazanırsınız. Örneği fizik öğretmenliği yerine fizik bölümünü okuyan kişiler ek olarak formasyon eğitimi alarak öğretmen olabilirler. Öğretmen olmak için yüksek lisans gerekli mi konusuna en alt başlığımızdan ulaşabilirsiniz.

Öğretmen Olabilmek İçin KPSS Şart

KPSS yani “Kamu Personeli Seçme Sınavı” aracılığı ile bir okula atamanız yapılır. Yukarıdaki başlıklarda belirttiğimiz görevleri yerine getirdiğiniz takdirde KPSS için başvuruda bulunmanız gerekir. Burada yapacağınız puan ile tercihlerinize göre atanma yapılır. Eğer çok fazla tercih edilen bir bölgeyi seçerseniz atanma şansınız o kadar düşük olacaktır. Fakat puanı yüksek olan kişiler ilk atanacak olanlar olduğu için puanına güvenenler korkusuz bir şekilde yazabilirler.  Öğretmenlere yüksek lisans zorunluluğu var mı konusunda ise Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk tarafından açıklama getirildi.

Öğretmen Olmak İçin Yüksek Lisans Gerekecek

Dr. Ziya Selçuk yaptığı açıklamalarda öğretmenler için aldıkları 4 yıl eğitimin yetersiz olduğunu savundu. Karşı tarafa bilgi aktarmak için çok daha fazla emek harcamalarını, bunun eğitim kalitesinin de arttıracağını söyledi. Öncelikle yüksek lisans yapanlar yüksek maaş alacak olup, 4 yıl içerisinde de öğretmenlik için yüksek lisans koşulu getirileceğini söyledi. Öğretmenlere yüksek lisans zorunluluğu var mı sorusuna yanıt olarak henüz yok diyebiliriz. Ziya Selçuk’un açıklamalarına bakacak olursak sıkı bir çalışma yürütüldüğünü görüyoruz. Eğer bakan değişimi olmaz ise 4 yıl içerisinde tüm öğretmenlerin yüksek lisans yapması gerekebilir.

Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu – 2019
Pedagojik Formasyon Nedir, Pedagojik Formasyon Eğitimi Nasıl Alınır?
Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu