Güncel Bilgiler

Odyologlar Ne İş Yapar ve Ne Kadar Maaş Alırlar?

Odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Öncelikle Odyolojinin ne olduğundan bahsetmek çok doğru olacaktır. Bir bilim dalı olan Odyoloji işitme duyusunu fiziksel ve nörolojik açıdan incelemektedir. Ayrıca çalışmaları ile işitme kayıplarının sebeplerini tespit ederek gereken rehabiliteyi sağlamaktadır. Bu noktada mesleği aktif olarak yapan kişilere de odyolog denilmektedir. Odyolog olmak isteyen kişilerin üniversitelerin ilgili bölümlerinden 4 yıllık lisans düzeyinde diploma sahibi olmaları gerekmektedir.

Odyoloji bölümü okuyan kişilerin mezun olmaları sonrasında aldıkları odyolog unvanları ile mesleki yaşamlarına başlamaları mümkün olmaktadır. Gelecek vadeden meslekler arasında olan odyoloji 2030’lu yıllara kadar fazlası ile talep edilecek alanlar arasında yer almaktadır. Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon işitme engelli vatandaşın bulunduğu dikkate alındığında ihtiyacın ne kadar fazla olduğu da açıkça görülmektedir.

2018 yılı Güncel Odyolog Maaşları Ne Kadardır?

Sağlık alanında görev yapan ve geleceğin meslekleri arasında başlarda yer alan odyoloji alanında meslek icra edecek olan odyologlar kamu ya da özel sektörde çalışma alanı bulmaktadır. Hastanelerde, özel sağlık kliniklerinde ya da polikliniklerde çalışabilecek olan bu grup yanı sıra işitme cihazı üretimi yapan satış merkezlerinde de muayene hizmetlerini yürütebilmektedir. Odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Sorusuna gelince yeni yıl için belirlenen fiyat listesi şu şekildedir:

D/K-Unvan Çalıştığı Yıl Eğitim Seviyesi Net Maaşı
8/1 Yeni Başlayan Lisans 3.123 TL
7/1 3 yıl Lisans 3.183 TL
6/1 6 yıl Lisans 3.202 TL
5/1 9 yıl Lisans 3.215 TL
4/1 12 yıl Lisans 3.365 TL
3/1 15 yıl Lisans 3.380 TL
1/4 25 yıl ve üzeri Lisans 3.617 TL

Belirtilen tabloda maaş hesaplamaları gerçekleştirilirken yeni işe başlayan ve evli olmayan bireyler dikkate alınmıştır. Maaş hesaplamalarına aidatlar, nöbet ücretleri ve fazla mesai gibi ek gelir kalemleri yansıtılmamıştır. Özel sektörde odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Konusu farklı şekilde cevaplandırılabilmektedir. Çünkü kriterleri, çalışma süreleri, uzmanlık seviyeleri farklılık gösterebileceği için özel sektörde çalışan kişiler ortalama 3 bin ile 7 bin TL aralığında maaş almaktadır.

Odyologların İşe Yerleşme Durumları Nasıldır?

2010 yılından sonra ülkemizde açılmış olan bölüm ülke için yeni bir meslek grubu olarak belirtilmektedir. İhtiyacın oldukça fazla olduğu alana duyulan ilgi de bir hayli fazla olmaktadır. Peki odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Odyologlar mezun olmalarının ardından kamu ya da özel sektörlerde rahatlıkla işe yerleştirilebilmektedir. İşitme kaybının oldukça çok olduğu ülkemizde ihtiyaç duyulan meslek kolu için alım talepleri bulunmaktadır. Hastaneler, işitme cihazı üretim merkezleri gibi yerlerde de işe başlamaları mümkündür. Bu alana hitap eden odyologlar yanı sıra formasyon almaları sureti ile işitme engellileri öğretmeni olarak görev alabilmektedir. Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans yapmak isteyen kişiler için farklı iş fırsatları da bulunmaktadır. Bunlar:

  • Klinik ve rehabilitasyon odyoluğu,
  • pediatrik odyolog,
  • eğitim odyoloğu şeklinde belirtilebilmektedir.

Yanı sıra uzman unvanına sahip olan odyologlar ne kadar maaş alıyor? Konusunda bilgi vermek gerekirse hizmet yılına bağlı olarak 3000-7000 TL arasında değişiklik gösterdiği belirtilebilmektedir.

Odyologların Görevleri Nelerdir?

Odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Odyologların görevleri nelerdir? gibi konular sıklıkla merak edilmektedir. Öncelikle odyolog mesleğini icra eden kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen görev ve sorumlulukları şu şekilde belirtilebilmektedir:

  • Uzman doktor tarafından yönlendirilen işitme engelli bireylerin hastalık tespitleri sonrasında yönlendirdikleri odyologlar cihazları belirleyerek programlamaların yapılmasını sağlamaktadır.
  • İşitme sağlığını korumak ve kaybın önlenmesini sağlamak amacı ile birtakım çalışmalar gerçekleştirmektedir.
  • İşitme taraması testlerini hazırlayarak uygulama işlemleri gerçekleştirmektedir.
  • Gürültü ölçüm işlemleri gerçekleştirerek işitme korunması hususunda çalışmalar gerçekleştirmektedir.
  • İşitme cerrahisi operasyonu sırasında gürültü ölçümü yaparak gerekli durumlarda monitörizasyonu sağlamaktadır.
  • Kulağa yerleştirilmiş olan işitme cihazının ayarlarını yapmaktadır.
  • İşitme duyusunun algı değerlendirmesini ve rehabilitesini gerçekleştirmektedir.
  • İşitme duyusu ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasına yardımcı olmaktadır.

Odyoloji İş İmkanları Nelerdir?

Gelişen teknoloji ve artan farklı iş sahaları birçok kişi için değişik alternatifleri seçebilme şansını da beraberinde getirmiştir. Son dönemlerin popüler mesleği olan odyologluk işitme sorunu yaşayan kişiler için geliştirilmiş bir alan olarak karşılanmaktadır. Az sayıda mezun veren bölüm gereken ihtiyacı karşılama noktasında alımlarını arttırmaktadır. Ülkede ortalama 3 milyon kişinin işitme kaybı yaşadığı düşünüldüğünde meslek dalının son derece elverişli imkanlarının olduğu anlaşılmaktadır. Gelecek yıllarda odyolog mesleğini icra eden kişi sayısında da artışlar yaşanması muhtemel olacaktır. Özellikle kariyer sitelerinde de ilanlara rastlanması mümkün olacaktır. Büyük şehirlerde; Ankara, İstanbul, İzmir gibi özel ya da devlet kurumlarında çalışma imkanı olacaktır. Peki odyologlar ne kadar maaş alıyorlar? Konusu merak edilen başka bir detay olarak karşılanmaktadır. Uzmanlıklarına ve hizmet yıllarına bağlı olarak ortalama 3 bin ile 7 bin arasında maaş alabilecekleri bilinmektedir.

Odyologlar ne kadar maaş alıyor? konusunun dışında nerelerde çalışabilecekleri de merak konusudur. Mezunların kbb, dil terapistleri, özel eğitim uzmanları ve işitme engellileri öğretmenleri ve fizyoterapistler ile birlikte çalışmaları mümkün olmaktadır.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu