Güncel Bilgiler

2023 Ne Zaman Emekli Olabilirim?

2023 Emeklilik hesaplama ne zaman emekli olacağını tam anlamıyla bilmek isteyen milyonlar tarafından oldukça sık yapılan bir işlem olmakla birlikte, son dönemlerde e-devlet üzerinden gerekli bilgilerin girilebilmesi sonucu emeklilik tarihinin hesaplanabilmesi mümkün hale gelmiş durumdadır. Emeklilik sorgulama son yıllarda yapılan farklı düzenlemeler sayesinde bir bakıma belli bir standart içermemekle birlikte, 4A, 4B ve 4C hesaplamalarında da farklılıklara neden olabilmektedir. Son 20 yıllık süreç göz önüne alındığında emeklilik şartlarının, prim ödeme gün sayılarının ve yaş sınırının defalarca değiştiği görülmekle birlikte, teknolojinin gelişmesi internet üzerinden çeşitli sorgulama motorları vasıtasıyla emeklilik hesaplama yapılmasının da yolunu açmış durumdadır.

SGK 4A, 4B Ve 4C Emeklilik Hesaplama

4A, 4B ve 4C tanımlamaları bir bakıma eskide kalmış olsa da emeklilik hesaplamaları için ayrı ayrı yapılan düzenlemelerle birlikte tanımlamaların kullanımları devam etmektedir. 4A olarak adlandırılan statü eski adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu’na tabi olan sigortalıları, 4B olarak adlandırılan statü BAĞKUR’a tabi olan sigortalıları, 4C olarak adlandırılan statü de Emekli Sandığı’na tabi olan sigortalıları ifade ederken, bu tanımlalar SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) adıyla tek bir çatı altında birleştirilmiştir. Ne zaman emekli olurum 2023 sorgusu hesaplama motorları ve e-devlet üzerinden de kolaylıkla yapılabilirken, verilen tarih, primlerin ne kadar süre boyunca tam olarak ödendiğine; toplam sigortalı olunan yıldan erkekler için askerlik süresine kadar birçok husus emeklilik yaşının değişmesine neden olurken emekli olunduğu zaman alınacak maaş tutarının da değişmesine neden olacaktır.

Ek olarak SGK kanununda zaman zaman devlet tarafından yapılan düzenlemeler de emeklilik hesaplama konusunda değişik değerler elde edilmesine de neden olabilir. Bir çalışan için çalışma hayatında en çok merak ettiği konuların başında ne zaman emekli olacağı sorusu gelirken, çalışma nedenlerine bakıldığında tüm çalışanların zihninde bir gün emekli olacakları düşüncesinin yattığını belirtmek de yanlış olmayacaktır. Bundan hareketle, ne zaman emekli olunacağı, hangi şartlarla emekli olunacağı, emekli maaşının hesaplanma şartları, emekli maaşının hangi şartlarla arttırılacağı, emeklilik süresinin kısaltılıp kısaltılamayacağı, Türkiye’deki emeklilik şartlarının genel durumuyla ilgili dönemsel olarak araştırmalar yapılmakla birlikte özellikle ilerleyen yaşlarda konuyla ilgili ortaya çıkan her ayrıntı merakla takip edilmektedir.

2023 Emeklilik Şartları Nelerdir?

Türkiye’de Nisan 2018 verilerine göre 12 milyonun üzerinde emekli olduğu gözlemlenirken, en düşük işçi emeklisi aylığının 1402 TL, en yüksek işçi emeklisi aylığının da 2.596 TL olduğu ifade ediliyor. 12 milyonun üzerindeki emekliler ayrıntılı olarak incelendiğinde 4A’lı emekli sayısının 7 buçuk milyonun üzerinde olduğu gözlemlenirken, 4B2li sigortalı sayısının da 3 milyona yaklaştığı, 4C’li emekli sayısının da 2 milyon kişinin üzerinde olduğu vurgulandı. İl genelinde emekli sayılarının illerin toplam nüfusuna göre hesaplandığında en çok emekli sayısına Zonguldak’ın sahip olduğu görülürken, bu istatistiğin en sonunda ise Şırnak yer alıyor, İstanbul ise toplam emekli sayısı incelendiğinde 1.2 milyon rakamıyla zirvede yer alıyor. Ne zaman emekli olabilirim ne kadar maaş alabilirim diye soran kişiler için üç adet emeklilik şartının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar ücretli olarak çalışan ve sigorta primlerinin işveren tarafından ödendiği kişiler olabileceği gibi, kendi hesabına çalışıp, sigorta primlerini isteğe bağlı kendileri ödeyen kişiler için de değişkenlik göstermiyor.

  • Bu şartlardan birincisi belli bir süre sigortalı olunması gerekliliği olarak göze çarpıyor.
  • Sigortalılık süresi yanında ikinci şart emekli olunabilmesi için belli bir yaşa ulaşmış olmayı gerektiriyor.
  • Emekli olabilmek için istenen üçüncü şart da prim ödeme gün sayısının belli bir rakama ulaşması.

Bu şartlara ek olarak ne zaman emekli olunabileceğinin hesaplanması için kişinin doğum tarihi ve ilk işe giriş tarihi de oldukça önem taşıyor. Tabi prim ödeme gün sayısı da burada çok önemli. Emeklilikte belirli bir yaşa ulaşılabilmesi önemli bir veri olurken doğum tarihinin ayrıntılı olarak gün, ay ve yıl olarak belirtilmesinde de oldukça fayda bulunmakta, aynı şekilde ilk kez sigortalı olunan tarihin de eksiksiz olarak ifade edilmesi gerekiyor. Prim ödeme gün sayısı da hem emekli olabilmenin bir şartı hem de emekli olunduğunda ne kadar maaş alınacağının da anahtarı olarak göze çarpıyor.

İlk İşe Başlama Tarihi Çok Önemli

Ne zaman emekli olunacağıyla alakalı ilk işe giriş tarihi birçok değişikliğin meydana gelmesi anlamına gelirken örneğin 08.09.1976 yılından önce işe girmiş ve 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş bir erkek çalışan 5000 prim ödeme gününü tamamladığı takdirde 44 yaşında emekli olabilirken, 2018 yılında ilk kez sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayan erkek çalışan ise ancak 7200 prim gününü doldurduğu takdirde 60 yaşında emekli olabiliyor. İki örnek arasında tam 16 yıl fark bulunmakla birlikte, son sistemle alakalı itirazların ana kaynağını da bu oluşturuyor. Kadınlarda ise erkeklerde olan 25 yıllık sigortalılık süresi 20 yıl olarak belirlenirken Eylül 1999 tarihinden sonraki işe girişlerde yaş kıstası olarak erkeklerle herhangi bir fark da kalmamış oluyor.

Ne zaman emekli olabilirim hizmet dökümü sorgulamalarında da tüm işe giriş ve o ana kadar ki sigorta bilgilerine kolaylıkla ulaşabilmek de mümkün. Detaya inilecek olursa devlet tarafından Sosyal Sigortalar Kanunu çerçevesinde yakın dönemde 1999 yılında ilk yapılan değişiklik sonucu 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sigortalı olanlar için daha önce 44 olan emeklilik yaşı 58’e çıkarılırken, daha sonra 2008 yılında yapılan bir diğer değişikle 2036 yılından sonra emekli olacaklar için de emeklilik yaşı kadınlarda 65’e, erkeklerde ise 68’e çıkarıldı.

Emeklilikte Prim Ödeme Gün Sayıları Da Belirleyici

Emeklilik hesaplamalarında önemli bir yer teşkil eden prim ödeme gün sayıları da yanı yaş konusunda yapılan değişiklikler gibi TC Kimlik No ile ne zaman emekli olurum hesapla yönteminde de önemli değişikliklere neden oldu. 1999 yılından önce prim ödeme gün sayısında 5000 günü dolduranlar emekli olabiliyorken, yapılan düzenlemeyle prim ödeme gün üst sınırı 7200’e çıkarıldı.

Emeklilik Hesaplama Motoru

Tüm bu bilgiler ışığında kişilerin ne zaman emekli olabileceği hesaplanabilirken Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu internet üzerinden emeklilik hesaplamasının yapılabilmesi için oldukça kolay bir uygulama geliştirdi. Uygulamaya SGK ve TC ile ne zaman emekli olurum başlığında e-devlet üzerinden ulaşılabilirken, gelen ekrana önce kişinin cinsiyet bilgisinin girilmesi gerekmektedir. Cinsiyet bilgisinden sonra herhangi bir erken yaşlanma ya da maluliyet durumunun olup olmadığı bilgisi de sistem tarafından istenecektir.

Ardından kişinin doğum tarihi ve ilk işe giriş tarihi girildikten sonra mevcut bilgiler başlığı altında SGK prim ödeme gün sayısı ve diğer sandıklara ait prim ödeme gün sayısı (varsa), erkek çalışanlar için askerlik gün sayısı, sanatçı gün sayısı, fiili gün ve yurtdışı gün sayısı; son olarak da sigortalının 3600 gününü ne zaman doldurduğu bilgisi sisteme girildiğinde sistem otomatik olarak ne zaman emekli olunacağı bilgisini ekrana yansıtacaktır. Ek olarak kişilerin sosyal güvenlik kurumuna prim borçları varsa bu detayın da emeklilik süresi konusunda belirleyici olacağı unutulmamalıdır.

3600 Günde Emeklilik Şartları Nelerdir?

Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar Rapor Parası Alabilir mi ?

Vakıfbank Emeklilik

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tamer Hocam öncelikle Burdan cevaplayabilirseniz çok sevinirim. 23.03.1973 doğum. 14.06.1996 Polisliğe giriş. 21. 05.2001 den 18 ay askerlik. 2002 Aralık da Askerden geldim. askeriliği tamamını ödedim. 1993_1994 arası 124 gün SSK yı saydırdım. Benim için net olarak Emekli lik tarihi ni Söylerseniz Size Minnettar kalırım. Şimdiden Çok tşk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu