PAEM

Nasıl Komiser Olunur? Komiser Olma Şartları Nelerdir?

Polislik gibi özel bir mesleğe sahip olan kişiler, bu meslekte nasıl yükseleceklerini merak etmektedir. Polislikte yükselme olur mu? Nasıl komiser olunur? Hangi sınavlara girilmesi gerekir? Komiser olmak için hangi okula girilmelidir? Tarzındaki çok sayıda soruya polisler yanıt aramaktadır.

Polis Memurları Komiser Olabilir Mi?

Polis olabilmek için lise ya da lisans eğitimlerini tamamlayan adaylar bir takım sınavlara girmektedir. Yapılan alımlara bağlı olarak farklı sınavlar yapılırken adaylar PMYO, PAEM ve POMEM gibi kurumlardan bir tanesine giriş yapar ve buradaki eğitimleri de başarı ile tamamlarsa Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev yapmaya başlayabilir.

Adayların girdikleri kurumlar PMYO ve POMEM’den bir tanesi ise bu kişiler, mesleğe polis memuru olarak başlarlar. Fakat PAEM’e giriş yapan adaylar, eğitimlerini başarı ile tamamlarsa mesleğe komiser yardımcısı olarak başlar.

Komiser yardımcısı olarak göreve başlayan adaylar bir süre sonra gerekli şartlar oluştuğunda terfi alırlar ve komiser olurlar. Bundan dolayı nasıl komiser olunur sorusu bu kişiler tarafından değil polis memuru olarak görev yapan kişiler tarafından sorulmaktadır.

Komiser Olma Şartları Nelerdir?

Komiser olmak isteyen adayların izlemesi gereken bir takım aşamalar vardır ve bunların ilk adımı PAEM’dir. Komiser yardımcısı yetiştiren Polis Amirleri Eğitim Merkezi, belli şartlara sahip kişileri kabul etmektedir. Dolayısıyla da komiser olmak isteyen adayların öncelikle bu şartları tam olarak bilmesi gerekmektedir.

Komiser olma şartları nelerdir konusuna giriş yapmadan önce PAEM’in dışarıdan da aday aldığını belirtmek gerekiyor. Yani bu kuruma girmek için illaki polis olmaya gerek yoktur. İstenilen şartların sağlanması durumunda polis olmayan kişiler de bu kuruma girerek komiser yardımcısı olabilir. PAEM’den mezun olan kişiler komiser yardımcısı olarak göreve başlar ve aldıkları terfilerle komiser olabilirler.

PAEM için başvuru şartları şunlardır:

  • C. vatandaşı olmak.
  • Lisan mezunu olmak.
  • KPSS’ye girerek P3 puan türünden en az 70 almak. (Buradaki puan barajının değiştirilme ihtimali vardır bundan dolayı adayların yayınlanacak olan kılavuzdan bunu kontrol etmeleri gerekir.)
  • Bu mesleği yapmak için gerekli sağlık şartlarına sahip olmak.
  • Fiziksel yapının uygun olması.

Bunların dışında da farklı şartlar vardır fakat o şartlar daha geneldir. Kılavuz yayınlandığında oradan ayrıntılı olarak şartların incelenmesi ve tamamı sağlanıyorsa başvuru yapılması gerekir. Komiser olma şartları nelerdir sorusunun cevabını tam olarak bilmeyen kişiler, daha sonraki aşamalarda bazı şartları sağlayamadıkları için hayal kırıklığına uğrayabilirler.

Komiser Olabilmek İçin Gerekli Olan Fiziki Yapı

Komiser olmak isteyenlerin fiziki yapılarının buna uygun olması çok önemlidir. PAEM’e giriş yapılacak sınavlarda önce ön sağlık kontrolü yapılmakta ve adayların fiziki yapıları burada kontrol edilmektedir.

Bayan adayların boylarının en az 162 cm olması gerekirken erkek adaylarda bu rakam 167 cm olarak belirlenmiş durumdadır. Ayrıca boy ile kilo uyumunu gösteren vücut kitle endekisinin de 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olması gibi bir şart vardır. Bu endeksin hesabının nasıl yapıldığı her alımdan önce yayınlanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır. Komiser olma şartları nelerdir konusu içerisinde fiziki yapı önemli bir yer tutar.

Boy ve kilo haricinde adayların genel yapılarında da sorun olmaması gerekir. Özellikle vücutlarının görünen yerlerinde çok belirgin yara ya da ameliyat izi olan adayların komiser olmasına mümkün değildir. Bu adaylar ön sağlık kontrolünde elenmektedir. Fakat çok fazla belirgin olmayan, 3-5 metre mesafeden dikkat çekmeyen izler sorun teşkil etmemektedir.

Fiziki Yeterlilik Testi ve Sözlü Sınav

Komiser olma şartları nelerdir sorusunun bir başka yanıtı ise yapılacak sınavlardan başarılı olunmasıdır. Komiser olmak isteyen adayların öncelikle PAEM’e girerek buradan komiser yardımcısı olarak mezun olarak gerekiyor. PAEM’e giriş için ise yapılacak sınavlardan başarılı olma şartı vardır.

Sağlık kontrolünün ardından adaylar öncelikle fiziki yeterlilik sınavına girmek durumundadır. Bu sınav zorlu bir parkurda yapılır ve her aday tek başına bu parkura girer. Farklı istasyonlardan oluşan bu parkurda adayların bir takım fiziki yeterlilikler ölçülür.

Parkurun tamamlanma süresine bağlı olarak adaylara 100 üzerinden notlar verilir ve bu notların süreye bağlı olarak nasıl verileceği yayınlanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer alır. Dolayısıyla da son derece objektif bir sınavdır. Adayların en az 70 alması gerekirken daha düşük alan adaylar direkt olarak elenirler.

Nasıl komiser olunur konusundaki bir diğer sınav ise mülakattır. Mülakatta adaylara cevaplaması için bir takım sorular yöneltilir ve adayların verecekleri cevaplara göre bir takım becerileri ölçülür. Duyduğunu kavrama, kendisini ifade etme, özgüven ve bilgi birikimi gibi özellikler bu şekilde ölçülür. Bu sınavda 100 üzerinden değerlendirilir ve adayların en az 70 alması gerekir.

Komiser Yardımcısı Nasıl Terfi Eder?

Bu aşamaya kadar komiser yardımcılığı için gerekli olan şartlar anlatıldı. Komiser yardımcısı olarak görev yapan kişiler nasıl komiser olunur sorusunun yanıtını merak etmektedir. Bunun için ilgili yönetmeliğin bilinmesi çok önemlidir. Çünkü orada bununla ilgili gerekli olan şartlar ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Terfi edebilmek için öncelikle yönetmelikte belirlenen süre kadar çalışılması gerekir ki bu süre şuanda 4 yıldır. Bunun dışında yapılacak hizmet eğitimler ve sınavlardan başarılı olma şartı da vardır. Dolayısıyla da adayların komiser olmak için yine bir takım aşamaları başarı ile tamamlamaları gerekir.

Emniyet Amiri Nasıl Olunur ?

Nasıl Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur ?

Paem Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

43 Yorum

  1. Admin geçmişte yazılmış ama alınmamış ve kullanılmamış düşük doz antidepresan sorun yaratır mı

  2. Merhabalar, başvuru esnasında E-Devlet mezuniyet belgesi kabul ediliyor mu ? Bilginiz varmı acaba ? Diplomamı henüz alamadım.

  3. 2017 kpss’den 70 üzerinde almıştım. bu sene 69 küsur puan aldım. geçen yılki puanımı kullanarak paem’e başvurabilir miyim?

  4. Merhabalar!
    Eylül 89 doğumluyum acaba 2018 komiser yardımcısı olma şansım var mı? Yaş sınırına takılır miyım?

  5. Polis akedemisinden mezun olan ile lisans mezunu paem den mezun olan kisi arasinda fark nedir ?

  6. 1 sene önce uyku problemi dolayısıyla bir defaya mahsus psikiyatri servisine gitmiştim. Bu bir sorun teşkil eder mi PAEM alımında

  7. Ne zamana kadar dışardan paem alımı olacak 2020ye kadar dite duymuştum tahmini 2019 da da alım kesin olacak o zaman

  8. İyi günler 3 yıldır bakayayım bedelliye başvuracağım celp dönemini şubattan sonraya mı istemem gerekiyor yoksa ocağa kadar askere mi gitmem gerekiyor teşekkürler cvp için

  9. Merhabalar 2019 lisansa hazirlaniyorum sinavdan sonra alim olur mu bide paem kaldırılacak mı

  10. Selamün aleyküm admin mart 1990 doğumluyum emekli başkomiser oğluyum ve meslek lisesinden mezunum komiser yardımçısı olabilirmiyim olursa nasıl bi yol izlemem gerekir.

  11. Lisans mezunları için yardımcı komiserlik deniyor acaba belli bir zaman sonra sınav veya süre dahilinde başkomiserliğe terfi etme şansı varmıdır ?

  12. Admin ben liseden yeni mezun olucam seneye inşallah seneye paem e başvuru yapabilirmiyim nerelere başvuru yapabilirim tyt ayt üzerinden alim yapılıyor mu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu