Güncel Bilgiler

Nasıl Katip Olunur?

Nasıl katip olunur sorusu günümüzde Adliyede çalışmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Adliyelerde görev alan katipler çeşitli görevleri üstlenmektedirler. Sınav sistemi ile alım yapılan mesleğe adım atmadan önce şartlarını ve yapılacak işleri detaylı araştırmak her zaman için sizin faydanıza olacaktır. Hukuk ve ceza mahkemelerinde yazı işleri müdürlüklerinin verdikleri görevleri yerine getirmekle görevli olan katiplik hakkında bu yazımızda detaylı bilgiler öğreneceksiniz. Devlet memuru olarak görev yapan katipler belli başlı şartları sağladıklarında başvuru yapabilmektedir. Devlet memuru olabilmek için bu durum her memurluk alanında geçerlidir.

Katip Ne İş Yapar?

En çok merak edilen konulardan birisi de katiplerin ne iş yaptığıdır. Devlet memuru statüsünde bulunan katiplerin bir görevinden sizlere yukarda bahsetmiştik. Onun dışında; mahkemelerde yazışmaları yapmak, dava dosyalarını düzen ve tertip içerisinde tutmak görevleri arasında sayılmaktadır. Nasıl katip olunur sorusundan önce katipliğin görevlerini alt kısımdan inceleyebilirsiniz.

  • Duruşmalarda hakimin emri altında tutanağı kaydetmek.
  • Mahkeme dışında hakimin yanında hazır bekleyerek yapılacak işlerde yardımcı olmak.
  • Cevaplanmayan müzekkereleri takip etmek.
  • Deftere sayfa numarası vermek, mührü basmak ve hakime imzalatmak.
  • Açılan her bir dava için ayrı dosya tutmak.
  • Tebligat işlemlerini yapmak.
  • Tutuklu kişiye duruşmanın yapılacağı gün ve saati tebliği için ceza evi müdürlüğüne yazı iletmek.
  • Duruşma gün ve saat listesi hazırlamak.
  • Verilen arar kararların faaliyete geçmesini sağlamak.
  • İşi biten dosyaları arşive kaldırmak.
  • Otopsi, duruşma, yer gösterme gibi alanlarda hazır bulunmak, tutanakları imzalamak.

Katip Olmak İçin Gerekli Bölüm ve Fakülteler

Nasıl katip olunur sorusunun bir diğer yanıtı da mezun olunan okullardadır. Katip olabilmek için bilgisayar bölümü olan fakülte veya yüksek okul mezunu olmak, adalet MYO mezunu olmak şartlar arasındadır. Ayrıca M.Y.O adalet ön lisans mezunları da katip olabilmektedir. Adalet meslek lisesi, denk okullardan bilgisayar veya ticaret bölümünden mezun olmak eğitim şartları arasındadır. Katip olmak isteyen kişiler yukarıda adı geçen fakülte/okullardan ilgili bölümlerden mezun olmalıdır.

Katiplik Sınavı Nasıl Olur?

Katiplik sınavı için adayların KPSS’ye girmesi gerekmektedir. Bildiğiniz üzere devlette memur olarak çalışabilmeniz için KPSS puanına sahip olmanız gerekmektedir. Katiplik için son KPSS sınavına girmek olmak gerekir. Lisans mezunları için P3, ön lisans mezunları için P93, lise mezunları için P94 puan türünden en az 70.00 puan almak zorunludur. KPSS dışında adaylara sözlü ve uygulamalı olarak farklı sınav türleri uygulanır. Sözlü sınav aşamasında farklı puanlama türleri bulunur. Atanacağınız meslek ile ilgili sorulan sorulardan 40 puan alabilirken kendinizi ifade edebilmeniz, konuyu kavramanız konusunda da sizlere 20 puan verilebilir. Genel kültür, 20 Atatürk ilke ve inkılapları konusu ise 20 puan olacak şekilde dağılım yapılır. Uygulama sınavında ise kişiler klavyelerden verilen metinleri hızlı bir şekilde uygulamalı olarak yazarlar. Kişiler bu sınava kendi F tipi veya Q tipi klavyelerini getirebilirler.

Katip Başvuru Şartları

Katip başvuru şartları genel olarak her yıl aynı ilerlemektedir. Yeni alımlarda değişebilecek maddeler olabileceğinden dolayı sizlere genel şartları maddeler halinde alt kısımda paylaşıyoruz. İlgili şartlar 2018 başvuruları içindir. Aşağıdaki maddelerde başvuru tarihi ve KPSS yılı değişiklik gösterecektir. Aynı zamanda yaş konusunda da güncel olanlar eklenecektir.

  • Türk vatandaşı olmak,
  • İlk defa atanacaklar için yapılacak sınavın son başvuru günü olan 11 Haziran 2018 tarihinde 657 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınavın (lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için KPSS-2016) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak,(lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için 1 Ocak 1981 ve sonra doğumlu olanlar)
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
  • 657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,
  • 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

Katip Başvurusu Nasıl Yapılır?

Katip başvuru nasıl yapılır konusunda da başvurular adalet komisyonu başkanlığına yapılması gerekmektedir. Hiçbir şekilde online başvuru şimdiye kadar olmamıştır. Başvurular için genel olarak adaylara 3 haftalık bir süre tanınır. Bu süre içerisinde ilgili birimlere başvurunuzu yapabilirsiniz. Yayınlanacak olan kılavuzda gerekli belgeleri eksiksiz götürmeniz gerekmektedir. Katiplik başvurularını polisnoktasi.com site adresimiz üzerinden takip edebilir, başvuru zamanlarında kolayca haberdar olabilirsiniz.

Milli İstihbarat MİT Başvurusu Nasıl Yapılır?
İtfaiye Eri Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?
Nasıl Pilot Olunur? Pilot Olma Şartları Nelerdir?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar, Adalet Bakanlığı’nda çalışan bir personel polislik mülakat aşamalarını geçip kazandıktan sonra ve eğitime girdiğinde eğitim zorluklarına dayanamayıp bırakırsa tekrardan istifa ettiği kuruma dönebilir mi ?

  2. Kolay gelsin lisans ve ön llisans mezunuyum katiblik istiyorum ama fransiz dili ve edebiyatindan mezunum tercümanlük veya katiblik istiyorum aslinda acaba öalabilirmi üniversite bölümü çök farkedermi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu