Lisans ve Önlisans Mezunu Polislerin Farkı Nedir
Güvenlik güçlerimizden bir tanesi olan polisler güvenliğimiz için çok önemli işlevleri yerine getirmektedir. Oldukça saygın bir meslek olan polislik gençlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Fakat polis olmak isteyen kişiler bazı soruların cevabını merak etmektedir. Bilindiği gibi polis olabilmek için lise, ön lisans ve lisans mezunu olmak gerekmektedir. Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir sorusu sıklıkla sorulmakta ve insanlara tarafından bu sorunun cevabı merak edilmektedir. Bu yazımızda lisans ve ön lisans mezunu polislerin durumu ile ilgili merak edilen bütün soruların cevabını bulabilirsiniz. Polis Meslek Yüksekokulundan mezun olan kişiler ile Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden mezun olan kişiler arasındaki farklar yazımızın içerisinde yer almaktadır.
Lisans ve Önlisans Mezunu Polislerin Farkı Nedir ve Eğitim Süreleri Farklılığı
Polis olmaya karar verdiğinizde önünüzde farklı seçenekler bulunmaktadır. Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir sorusunun nedeni de bu seçeneklerden kaynaklanmaktadır. PMYO ile POMEM arasında bulunan farklılıklar insanların polislik mesleğini tercih ederken dikkat etmesi gereken hususlar arasında bulunmaktadır. Öncelikle PMYO’ları kazanarak buraya yerleşen kişiler 2 yıl boyunca eğitim görmektedir. Eğitim esnasında da burada yatılı olarak kalınmakta ve dolayısıyla sürekli bir eğitim durumundan bahsetmek mümkün olmaktadır. Polis Meslek Yüksekokulunu kazanmanız durumunda 2 yıl boyunca eğitim alacaksınız ve okulu başarı ile tamamlamanız durumunda ön lisans mezunu olarak görüneceksiniz. Okulun adından da bu durum rahatlıkla anlaşılmaktadır. Mezuniyet sonrasında ise ülkenin her yerinde bulunan Emniyet birimlerinin farklı noktalarında görev alabilmektedir.
Ameliyat Olan Polis Olabilir mi ?
Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir konusundaki diğer husus ise Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden (POMEM) mezun olan kişilerin durumlarıyla ilgilidir. Öncelikle POMEM’i kazanan kişiler burada bir yıldan daha kısa süre eğitim görmektedir. Daha önceki süreçlerde buradaki eğitim süresi 9 ay iken yapılan son değişiklikler ile bu süre 5 aya kadar düşürülmüştür. Dolayısıyla buraya giriş yapan kişi okulu başarı ile tamamlaması durumunda 5 ay sonunda mezun olmakta ve görev alabilmektedir. Buradan mezun olan kişilerde aynı şekilde ülkenin farklı noktalarındaki birimlerde görev alabilmektedir. Dolayısıyla bu noktadaki tek fark eğitim süreleridir.
Lisans ve Önlisans Mezunu Polislerin Farkı Nedir ve Başvuru Şartları Arasındaki Farklılıklar
Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir sorusundaki bir başka husus ise başvuru şartları ile ilgilidir. Adayların başvuru yapabilmesi için belli bir eğitim kurumundan mezun olma şartı aranmaktadır. Dolayısıyla kişilerin mezuniyetleri ne ise ona uygun tercih yapılabilmektedir. Polis Meslek Yüksek Okuluna başvuru yapacak kişilerin en az lise ya da dengi okullardan mezun olması gerekmektedir. PMYO’ya başvuru yapabilmek için lise mezun olmak yeterli iken POMEM’lere yapılacak başvurular için yeterli değildir. POMEM’lere başvuru yapacak olan adayların lisans ya da ön lisans mezunu olma şartı aranmaktadır. Fakat burada Polis Özel Harekat polisi olmak isteyen kişilere bir ayrıcalık sağlanmış ve bu adayların lise mezunu olmaları yeterli görülmüştür. Bunların dışında PMYO başvurusu yapacak olan adayların 26 yaşını geçmemeleri gerekir iken POMEM başvurusu için bu sınır 30 olarak belirlenmiştir.
Lisans ve Önlisans Mezunu Polislerin Farkı Nedir ve Rütbe Atlama ile Kadro Dereceleri Arasındaki Farklılıklar
Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir sorusunun bir başka cevabı ise kadro ile ilgilidir. Adayların mezun oldukları okullara bağlı olarak farklı kadro derecelerinden başlaması söz konusudur. POMEM’lerden mezun olan polisler mesleğe başladığında kadro dereceleri 8/1 iken PMYO’dan mezun olan kişilerin göreve başlaması durumunda kadro dereceleri 9/1 olmaktadır. Buradaki önemli bir husus ise alınan maaşlar ile ilgilidir. Aynı kadro derecesine sahip olan polisler aynı maaşı almaktadır. Fakat POMEM mezunlarının kadro dereceleri biraz daha yüksek olduğundan dolayı aldıkları maaşta buna bağlı olarak bir miktar fazla olmaktadır. Buradaki durum mezuniyet ile ilgili olmayıp tamamen kadro derecesiyle ilgilidir.
İlkokul Mezunu Polis Olur mu ?
Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir konusundaki bir başka farklılık ise görevde yükselme ya da farklı bir tabirle rütbe atlamadır. Rütbe atlama yapabilmek için mutlaka komiser yardımcılığı sınavına girmek gerekmektedir. Söz konusu sınava sadece lisans mezunları girebilmekte ve bundan dolayı da PMYO’dan mezun olarak polis olan kişilerin bu sınava giriş için gereklilikleri yerine getirmediği görülmektedir. Fakat POMEM’den mezun olarak polis olan kişiler ise bu sınava girebilmekte ve rütbe atlayabilmektedir. Burada bilinmesi gereken en önemli husus söz konusu sınava girebilmek için istenen şarttır. Yani kişiler PMYO’dan mezun olarak polis olan kişiler dışarıdan lisans eğitimlerini tamamlamak suretiyle bu sınava girebilmektedir. Böylece bu konudaki farklılık bu şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.
Polis Okulunu Nerede Okurum
Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir konusu genel hatlarıyla bu şekildedir. Yazımızın farklı bölümlerinde bu farklılıklar detaylı olarak anlatılmıştır. Genel manada durumu ele alacak olursak eğitim süreleri dışında çok ciddi bir fark olmadığı görülmektedir. Lisans mezunu polislerin bazı avantajları bulunsa da bunlar bir şekilde PMYO mezunları tarafından da kazanılabilmektedir. Lisans ve önlisans mezunu polislerin farkı nedir konusuna bu şekilde bakmak daha doğru olacaktır. Bu farklılıklar dikkate alınarak tercihte bulunmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. Özellikle eğitim süreleri konusunu dikkate almanız ve bu şekilde karar vermeniz ciddi avantajlar kazanmanıza neden olacaktır.
Kadınların en çok bulunduğu şube hangi şube?Birde üniversite menzunu bir kişi polis okulunda kaç yıl eğitim görüyor yatılı mı?Teşekkürler…
Gideceğiniz okula göre eğitim değişir.
Bu haber yenimi ben pöh olmak istiyorum lise mezunu olarak pomem olurmu pöh icin
Merhaba,
Lisans mezunu olarak Pomem’deki eğitimi tamamlayıp göreve başladıktan sonra komiser yardımcılığı sınavına girebilmek için belli bir görev dolum süresi gerekiyor mu acaba?
PAEM okuması gerekiyor.
2 yıllık herhangi bir üniversite okuduktan sonra PMYO ya gidersek rütbe farkı olur mu?
Lütfen cevap verin.
önlisans mezunları pomem e başvuru yapabilir…
Msü sinavindan 200 aldim genel kac olmasi gerekiyor puanlar nasil hesaplanacak baraj 150 mi
pmyo önlisans mezunu olduktan sonra nasıl lisans mezunu olunur? DGS girmem gerek yoksa direk tyt mi
tyt
2 yillik önlisans bitirdekten sonra kpps den 70 alıp başvuru yapabilir miyim pomem’e ?
evet…
Şu noktayı anlamadım iki yıllık üniversite yani önlisans mezunu biri KPSS ile pomeme mi girmesi gerekiyor ?
pmyo ya da başvuru yapabilirsiniz…
Ben önlisans mezunuyum kpss puanım yok kpss olmadan başvuru yapamazmıyım polisliğe çok istiyorum boyum 1.71 kilom 56 ve 1994 doğumluyum ne yapmam gerekiyor yardimci olurmusunuz.
kpss şart…
merhaba. 6 yaşındayken böbrek ameliyatı oldum ve izi kaldı. 23 yaşındayım ve bu ameliyattan geriye sadece izi kaldı. Herhangi bir sağlık sorunum yok. Kalan iz polis olmama engel mi? böbreğimde izi
doktor takdirinde…
Pomem mezunu olarak göreve başlayan bir polis memuru komiser yardımcısı olabiliyormu? Yoksa illa Paem mezunu mu olmak gerekir. ( Pomem yükselme şartları nelerdir.)
paem okuması gerekir…
peki polis memuru iken paem’e girebiliyormuyuz.
lisans mezunu olmanız gerekiyor…
Pmyo okursam polis olmam garanti mı? Yani polis olarak mezun oluyor muyum??
evet…
Pomem okulunu birincilikle bitiren biri meslek içi yükselme sınavlarında ekstra bir yararı olur mu ?
merhabalar. birkaç yerden araştırmıştım. memurluktan yükselmek için pomem şart diye ve lisans olmak zorunda? önlisansdan sonra kpss’ye girmekle lisans’dan sonra kpss’ye girmenin farkı tam olarak diğer birimlere yükselmek mi? pmyo’dan sadece memur olunacağı için soruyorum. bir de, pmyo’ya girip inlisans yaptıktan sonra kpss’ye girdiğimizde sadece memur olarak kalınmıyor değil mi?
tekrar merhaba. pmyo bitirip ardından 3. ve 4. sınıfı bitirirsek 6 yıl beklemeye gerek yokmuş yükselmek için. emin olmak istiyorum bu konuda. ayrıca açıktan okuyacağımız 2 senwıçin için belirli bir kural var mıdır?