KOSGEB’e Nasıl Başvurulur Konusu Hakkında Genel Bilgiler

Ülkemizde ekonomiyi destekleyen pek çok kurum ya da kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlardan bir tanesi de KOSGEB’dir. KOSGEB girişimcileri destekleyen en önemli kurumların başında gelmektedir. Bu kurum girişimcilere ya da farklı meslekten olan kişilere farklı destekler sağlamakta ve adeta onlara can suyu olmaktadır. Girişimciler ve diğer kişiler bankalardan alamayacakları kadar iyi şartlarda çok önemli desteklemeler almaktadır. KOSGEB iş kurmak isteyen girişimcilerden esnaflara varıncaya kadar çok fazla kişiye destek sağlamaktadır. Desteklediği alanlar ise yine çok çeşitlidir. İnşaattan ticarete kadar farklı alanlarda farklı miktar ve şartta destek sağlamaktadır. Bu destekler sayesinde kimi işletmeler batmaktan kurtulurken kimi işletmeler ise işlerini daha da büyütmektedir. Bunların dışında bazı kişiler ise işletme sahibi olmaktadır. Bundan dolayı pek çok insan KOSGEB’e nasıl başvurulur sorusunun cevabını merak etmektedir.
KOSGEB’e Nasıl Başvurulur ve Başvuru Aşamaları
KOSGEB’e nasıl başvurulur konusunda birbirinden farklı aşamalar bulunmakta ve bu aşamaların belli bir sırayla yapılması gerekmektedir. KOSGEB tarafından belirlenen şartların dışındaki başvuruları kabul etmemektedir. KOSGEB’e başvurmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak Girişimcilik Sertifikasının alınması
- KOSGEB ilk kayıt işleminin yapılması
- Gerekli evrakların toplanılması ve istenilen yerlere iletilmesi
- İşletmenin kurulması ve destek başvurusunun yapılması
Bu aşamalardan ilki olan Girişimcilik Sertifikası için mutlaka ilgili eğitime katılmak gerekmektedir. Bu eğitim sonunda verilecek sertifika olmadan KOSGEB tarafından sağlanan desteklemelerin büyük bölümünden yararlanılamamaktadır. Bu eğitim ülkemizin her yerinde verilmektedir. Fakat bu eğitim net bir zamanı bulunmamakta ve KOSGEB bunun farklı aralıklarla düzenlemektedir. KOSGEB’e nasıl başvurulur sorusunun önemli bir bölümünü oluşturan bu eğitime katılmak için KOSGEB’in sitesi takip edilmeli ve oradan yapılacak duyurudaki bilgilere göre başvuru yapılması gerekmektedir.
KOSGEB’e nasıl başvurulur konusundaki en önemli bölümlerinden bir tanesi olan Girişimcilik Sertifikasının alınması için yapılacak olan kursa katıldıktan sonra verilen eğitimlerin alınması önemlidir. Girişimcilik Kursu toplam 32 saatten oluşmaktadır. Girişimcilerin bu derslerin en az %80’ine katılması gerekmektedir. Daha az sayıdaki derse katılan kişiler başarısız sayılmakta ve KOSGEB tarafından verilen belgeyi alamamaktadır. Bu kurslar için KOSGEB tarafından herhangi bir ücret talep edilmezken, kurslar için yapılan açıklamaların dikkatli bir şekilde okunması ve kursa ona göre katılmak daha doğru olmaktadır. Çünkü bazı kurslarda İŞKUR gibi diğer devlet kurumları ile iş birliği yapılmakta ve böylece alınan sertifika sadece İŞKUR üzerinden kullanılabilmektedir. Bu gibi hususlar hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka KOSGEB ile görüşülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde alınan kurs, istenilen amaç için kullanılamayabilir.
KOSGEB’e nasıl başvurulur sorusunun en önemli kısımlarında birisi olan sertifika halledildikten sonra KOSGEB tarafından verilen desteklerden yararlanmak için öncelikle başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılmadan önce ise verilen destekle ilgili bütün bilgilerin net olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü insanları KOSGEB’e başvuru yaparken normal banka kredisi gibi düşünebilmektedir. KOSGEB sadece girişimcileri ve işletmeleri desteklemek amacıyla kredi vermektedir. Bunun haricinde kredi verme durumu söz konusu değildir. Bundan dolayı başvuru yaparken hangi alanda destekleme talep edileceğinin net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bunun dışında KOSGEB kredi verirken özellikle bazı destekleme kredilerinde öncelikle girişimci tarafından bazı yatırımların yapılmasını daha sonrasında ise bu yatırımlara ait miktarları gösteren faturaların kendisine sunulmasını istemektedir. Böylece bu faturalara göre girişimcilere kredi vermektedir.
KOSGEB’e Nasıl Başvurulur ve Diğer Hususlar
KOSGEB’e nasıl başvurulur konusundaki bir başka husus ise KOSGEB’e kayıt olunmasıdır. Bu kayıt Girişimcilik Kursu sırasında yapılabilmektedir. Burada yaptıramayanlar daha sonra KOSGEB müdürlüklerine giderek bu konu hakkında bilgi almalı ve kayıtlarını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Bu kayıttan sonra destekleme başvurusu yapılabilmektedir. KOSGEB tarafından verilen krediler için yine KOSGEB’in internet sitesinden başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuruya ait istenen belgeler de istenilen süre içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. KOSGEB’e nasıl başvurulur sorusunun önemli bir bölümü de projelerdir. KOSGEB bazı kredilerinde girişimcilerden ya da işletme sahiplerinden proje istemektedir. Bu proje olmadan desteklemeden yararlanmak imkansızdır. Girişimcilerin bu projede bütün detayları anlatması gerekmektedir. Ayrıca girişimcilerin bu proje konusuna ciddi bir özen göstermesi önemlidir çünkü KOSGEB sunulan projeye göre kredi talebini değerlendirmektedir. Projelerde yapılacak olan harcamalar ve bu harcamalar karşılığında istenilen krediler de yer almaktadır. Bundan dolayı girişimcilerin bu bölümdeki miktarları hesaplarken doğru bir şekilde projeye aktarması gerekmektedir. Burada yer alan miktarlar daha sonra KOSGEB’de bulunan ilgili kurullar tarafından tekrar incelenmektedir. Burada belirtilen değerlerin anlamsız olduğu anlaşılırsa proje ciddi bulunmamakta ve kredi başvurusu reddedilmektedir.
KOSGEB’e nasıl başvurulur sorusunun cevabı genel hatlarıyla bu şekildedir. Bu kredilerden yararlanmak isteyen kişilerin bu adımları sırasıyla gerçekleştirmesi ve her adıma ciddi bir özen göstermesi gerekmektedir. Yapılan başvurunun sonuçları yine KOSGEB tarafından kendi internet sitesinde duyurulmaktadır. Kredi başvurusunda bulunan kişiler buradan sonuçları takip edebilmektedir. KOSGEB farklı alanlarda her yıl on binlerce kişiye kredi sağlayan bir kurumdur. Bu kurumun ekonomiye katkıları çok büyüktür. KOSGEB sayesinde ev hanımlarından emeklilere kadar çok kişi kendi işinin patronu olabilmektedir. Bu sayede çok farklı kişileri ekonomiye kazandırmakta ve böylece istihdam sağlamaktadır. Bu da bir anlamda işsizliğin aşağı seviyelere gelmesini desteklemektedir.