POLİSLİK

Kadın Polislerin Makyaj Yapması Yasak mı

Kadın Polislerin Makyaj Yapması Yasak mı?

Kadın polislerin makyaj yapması yasak mı sorusu bu görevi aktif olarak icra eden ve bu göreve gelmek isteyen pek çok kadın tarafından araştırılan bir konudur. Kamu hizmetlerinden görev yapan kişilerin ve bunlar içerisinde polislerin görünüşlerine dikkat etmeleri konusu yasal düzenlemeler ile belirlenmektedir. Güvenlik güçlerinde görev yapan ve resmi kıyafetleri ile uygun bir biçimde görevlerini yapan kadın polisler belirlenmiş kurallar çerçevesinde giyinmek zorundadır.

Ülkemizde polis teşkilatının belirlemiş olduğu kılık ve kıyafet yönetmeliğe göre kadın polislerin abartıya kaçmamak koşulluyla makyaj yapmasında herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zaman zaman gündeme gelen ve resmi kıyafet giyen kadın polislerin makyaj yapması konusu ülkemiz için herhangi bir yasağı ortaya çıkarmamaktadır.

Polis teşkilatları genellikle polis memurlarının dikkat çekici ve profesyonel bir görünüme sahip olmasını ister, bu da genellikle doğal ve hafif makyajı içerir. Aşırı veya abartılı makyajın, ciddiyetini koruması gereken bir görevde çalışan bir polis memurunun profesyonel imajını zedeleme riski bulunmaktadır.

bayan polisler makyaj yapabilir mi

Kadın Polislerin Saçı Nasıl Olmalı?

Türkiye’de görev yapan kadın polislerin saçlarının nasıl olması gerektiği konusunda belirli kurallar ve standartlar bulunmaktadır. Bu kurallar polis teşkilatının resmi olarak belirlediği kılık kıyafet yönergeleri ve disiplin kuralları çerçevesinde belirlenir. Kadın polislerin saçı nasıl olmalı sorusuna verilebilecek cevap ise birçok faktörü barındırmaktadır. Bu faktörler ise;

  • Uzunluk ve şekil: Burada kural, kadın polisin saç uzunluğunun genel olarak omuz hizasında olmasını gerektirir.
  • Renk: Genel olarak kadın polislerinin saç renklerinin doğal saç renklerine uyumlu olması istenir. Parlak ve abartı saç renkleri polislik mesleği için uygun değildir.
  • Tutamlar ve topuzlar: Kadın polisler isteklerine göre saçlarını toplayabilir veya tutum tutam şeklinde açık bırakabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta abartılı topuzlardan kaçınmaktır.
  • Aksesuarlar: Kadın polisler tarafından kullanılacak olan saç aksesuarları minimal ve sade olarak tercih edilmelidir.

Kadın polisler bu kurallar çerçevesinde saçlarını arzu ettikleri biçimde kullanabilir. Mesleğin resmiyetini ve ciddiyetini sağlayan tüm saç stilleri kadın polisler tarafından kullanılabilir. Dış görünüşleri ile emniyet teşkilatını temsil eden kadın polisler kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde saçlarını boyayabilmekte ve makyaj yapabilmektedir.

Kadın Polis Oje Sürebilir mi?

Makyajın bir parçası ve estetik bütünlüğün bir ürünü olarak devreye giren ojeler kadın polisler tarafından da büyük ilgi görmektedir. Kadın olmak zarafeti, temizliği ve hijyeni ön planda tutmak demektir. Özellikle kadın polislerin mesleğin gerektirdiği biçimde kılık ve kıyafetlerine dikkat etmeleri gerekir. Bu aşamada pek çok kadın polis tarafından araştırılan bir konu olan kadın polis oje sürebilir mi sorusuna verilebilecek cevap ise; yönetmeliklerde bu durumun kadın polisin abartıya kaçmamak koşulu ile oje sürebileceği yönündedir.

Polis teşkilatının kendi iç yönergeleri ve disiplin kuralları doğrultusunda belirlediği bu kural, net bir yasağın bulunmadığı doğrultusundadır. Kadın polislerin resmi kıyafet ve görünüş kuralları konusunda hassas davranması gerektiği yönündedir.

Oje kullanımı konusunda bir yasak olmamasına rağmen bu konuda belirli kısıtlamalar bulunmaktadır. Doğal ve nötr renk seçimlerinin yapılması ve aşırıya kaçan ve dikkat çeken renklerden uzak kalınması teşkilatın istekleri arasında yer almaktadır.

Sonuç itibariyle kadın polislerin kılık kıyafet ve dış görünüm tercihleri bu alanda belirlenen yasal düzenlemeler ve yönetmelikler ile ortaya çıkarılmaktadır. Emniyet teşkilatında görev yapan ve görevini hakkıyla yerine getiren pek çok başarılı kadın polisin duruşları ve görünüşleri ile görevlerinin gerekliliklerini yerine getirdiği bilinmektedir.

 

Kadın Polislerin Makyaj Yapması Yasak mı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yönetmeliğin Beşinci Maddesinin  “Kadın Amirler ve Çalışanların Saç ve Tırnaklarına İlişkin Yönetmelik”i içerecek şekilde değiştirildi.”Makyaj ve saçta aşırıya kaçmayın” kuralı “makyaj, saç ve renkte aşırıya kaçmayın” olarak değiştirildi. Yönetmeliğin ilgili bölümünün yeni hali aşağıdaki gibidir:”Kadın amirler ve memurlar tırnaklarını uzatmamalı, (Değişik cümle:RG-25/8/2022-31934) makyaj, saç ve renkleri abartmamalı, takı ve benzeri süs eşyaları takmamalıdır. Uzun saçlı kadınlar saçlarını bağlamak zorundadır. .saçlarınızı karışık bırakmayın. Kısa saç kullanan kadınların saç uzunlukları omuz hizasını geçmemeli ve karışık olmamalıdır. – Kadın çalışanların saç uzunluğu ne olursa olsun dağınık olmaması, dikkat çekmemesi ve resmi üniformayla uyumlu olmaması gerekmektedir.Kanunun dokuzuncu maddesinde öngörülen kurum personeli için öngörülen nişan, arma, kokart, rütbe, sınıf ve imzaların uygulama kapsamı genişletildi. Tesis daha önce özel harekât polislerinin ihtiyaçlarına hizmet ediyordu. Diğer çalışanlardan kendi ihtiyaçlarını karşılamaları istenir.

Polislere Giyim Kuşam Düzenlemesi

Polis kıyafet kurallarına ilişkin belirli dönemlerde yeni düzenlemeler olsa da genel olarak aynıdır. erkek veya kadın polis memurları; Resmi kıyafet giyemezler, sivil kıyafetle değiştiremezler, şube ve rütbe nişanlarını kaldıramazlar. Üniformanın altına sivil kıyafet giyebilirler ama üstüne giyemezler. Sakal veya bıyık bırakmak uygun görülmez. Şapka takıldığında saçlar dışarı çıkmayacak şekilde kesilmelidir. Yanıklar kulak deliği seviyesini geçmemelidir. Aynı zamanda; kolye, etiket, bilezik, küpe, madalyon, rozet vb. Takılara da izin verilmiyor. Hiçbir durumda polis üniforması giyilmemelidir. Buna kıyafetlerin aşınması ve yıpranması da dahildir.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün