İtfaiye Eri Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?
2018 İtfaiye Eri Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?
Polislik, askerlik, avukatlık vs. kariyeri kabul görmüş bu meslekler haricinde de insanların araştırdığı ve olmak istediği başka ilginç ve çekici gelen meslekler de vardır. İtfaiyecilik te bu meslek guruplarından bir tanesidir. Gerek bazı Hollywood filmlerinden olsun gerekse çevresel faktörler (Aile ve sosyal çevre) olsun insanlar bazı meslek guruplarından etkilenmekte ve bu meslek gurubu yolunda ciddi adımlar atmak istemektedirler. İtfaiyecilikte bunlardan bir tanesidir. Bu yazımızda merak edilen meslek gurubu yani itfaiyecilik konusu altında İtfaiye Eri Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir? hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
İtfaiye Eri Ne İş Yapar, Çalışma Şartları Nelerdir?
İtfaiye kelimesi Arapça kökenli olup anlamı söndürmek olan itfa etmek sözcüğünden gelmiştir. İtfaiye erleri herkesin bildiği gibi yangın söndürme, yangınlara önceden önlem almak ve doğal afetler gibi olaylarda arama ve kurtarma işlerini ifa ederler. İtfaiyecilerin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir;
- 1. Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar,
- 2. Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur,
- 3. Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar,
- 4. Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilk yardım müdahalesinde bulunur,
- 5. Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar,
- 6. Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur,
- 7. Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar,
- 8. İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
İtfaiyeciler belediyelere bağlı ve ya farklı kurum ve kuruluşlarda çalışmaktadırlar. Aslında olay neredeyse itfaiyeciler oradadır demek yanlış olmaz. Direkt yangının olduğu sıcak noktada ve ya arama kurtarma faaliyetleri sırasında sert iklim şartlarına karşı doğanın tam içerisinde bulunabilirler.
2018 İtfaiye Eri Nasıl Olunur?
İtfaiye eri olmak için birkaç yol vardır. Okulunu okuyup itfaiye eri olunabilir ya da en az lise mezunu olunup da itfaiye eri olunabilir. Bu tamamen nereye itfaiye eri olarak başvuracağınıza bağlıdır. İtfaiye eri başvurusu alan kurum ve ya kuruluşlar adaylardan farklı şartlar isteyebilmektedirler. Bazı kurumlar lisans mezunu isterken bazıları ise en az lise mezunu isteyebilmektedir. Bunların haricinde itfaiyecilik bölümü mezunu isteyen kurum ve kuruluşlar da vardır. Ancak genelde belediyeler itfaiye eri alımında revaçtadır.
2018 Belediyelerde İtfaiye Eri Olma Şartları Nelerdir?
Belediyelerde itfaiye eri olmak için genelde aşağıdaki şartlar istenmektedir;
- 1. Türk vatandaşı olmak
- 2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
- 3. Türk ceza kanununun 53,üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,-zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
- 4. Adaylar için askerlik durumu itibariyle; askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik Çağına gelmemiş bulunmak ya da askerlik çağına gelmişse muvazzaf askerlik hizmetini yapmış Yahut ertelenmiş veya Yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
- 5. Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel engeli bulunmamak,
- 6. Yaptırılacak güvenlik soruşturması sonucunda göreve başlamasında bir sakınca bulunmamak,
Bu şartların haricinde adaylardan bazı özel şartlar istenmektedir.
Bunlar;
- 1. İstenilen mezuniyet derecesine göre belirlenmiş olan KPSS puanını almış olmak. ( İstenilen bu puan genelde 50-70 aralığındadır. Lise mezunları için KPSS P94, ön lisans mezunları için KPSS P93, lisans mezunları KPSS P3 puanları istenir )
- 2. Erkeklerde boy en az 1.67 cm kadınlarda boy en az 1.60 cm olmalıdır. Boy ve kilo orantısı olarak ideal kiloya sahip olmak.
- 3. Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmak.
- 4. Sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve Yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olmak.
ortaokul mezunuyum ıtfaye erı olabılırmıyım cabuk cevap verırsenız sevınırım saygılar tesekkurler