Heyet Raporu Nasıl Alınır, Rapor Ücreti Ne Kadardır?
Heyet raporunun nasıl alınabileceğini merak ediyorsanız; heyet raporu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ve tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Heyet raporu birçok sebep için istenebilmektedir. Özellikle askere gidecek erkeklerden heyet raporu istenmektedir. Yeni bir işe başlarken ya da evlat edinme gibi işlemlerde de heyet raporu istenebilir. Heyet raporu tam teşekküllü olan hastaneler aracılığı ile alınmaktadır ve kişinin sağlam olduğunu gösteren bir belge niteliği taşımaktadır. Birçok polikliniğe giderek tedavi olunmasının ardından heyet raporu alınabilmektedir. Toplamda 6 – 7 adet polikliniğe tedavi olunmaktadır.
Heyet Raporu Nedir?
Heyet raporu nedir; kişinin sağlam olduğunu gösteren bir rapor türüdür. Bunun için kişi birçok polikliniğe giderek tedavi olur. Her poliklinikten bir doktorun imzası alınması gerekmektedir. Askerlikten muaf olma durumu içinde heyet raporu istenmektedir. Heyet raporu kişilerin gerekli olan her sağlık biriminden imzalı rapor alması ile ortaya çıkan ve onaylanan bir rapordur. Birçok durum için heyet raporu istenebilmektedir. Özellikle askerlik ve hamilelik durumları için heyet raporu sıklıkla alınmaktadır. Heyet raporunun bir diğer adı ise sağlık kurulu raporu olarak belirlenmiştir. Sağlık kurulu raporu almak için kişinin tam teşekküllü hastanelerde tedavi olması gerekmektedir.
Heyet Raporu İçin Tedavi Olunan Bölümler
Heyet raporu almak için birçok bölümde tedavi olunması gerekmektedir. Heyet raporu bir diğer adı ile sağlık kurulu raporunu almak için tam teşekküllü bir hastaneye gidilmesi gerekiyor. Tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu için şu bölümlerde tedavi olunma şartı bulunmaktadır;
- Genel cerrahi
- İç hastalıklar
- Kulak burun boğaz
- Nöroloji
- Ruh sağlığı
- Göz birimlerine giderek tedavi olunması ve her doktordan imzalı rapor alınması gerekmektedir.
Heyet Raporunu Veren Kurul Kimlerden Oluşur?
Heyet raporunu veren kurul birçok kişiden oluşmaktadır. En az 3 ayrı kişi olmak üzere bu sayı artabilir ancak üçten az kişinin olması kabul edilmemektedir. Rapor heyetinin en az 3 kişi olup her kişinin bir alanda uzman olması gerekmektedir. Uzmanlara ek olarak tam teşekküllü hastanenin başhekiminin de raporu görmesi ve onaylaması gerekmektedir. Başhekim tarafından imzalanan rapora heyet raporu denilmektedir. Heyet denilen grup, her hastanede bulunan sağlık kuruluna dahil olmuş doktorlardır. Heyet içinde bulunan doktorların branşları birbirlerinden farklı olmak zorundadır.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet raporu tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Sağlık kurulu raporu almak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir;
- Heyet raporu alınacak olan tam teşekküllü hastaneye gidilerek heyet raporu istendiğinin bildirilmesi gerekmektedir. Bildiriyi hastanenin danışma bölümüne yapılmaktadır.
- Danışmada heyet raporu için bir form verilecek ve bu formun doldurulması ya da direkt olarak dilekçe yazılması gerekecektir. Dilekçede raporun hangi amaçla alınacağı kesin ve net olarak belirtilmek zorundadır.
- Heyet raporunu aldıktan sonra hangi kuruma verileceğinin de dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Eğer talep formu dolduracak iseniz bu formda yer alan bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalısınız.
- Danışmaya teslim edeceğiniz form ya da dilekçeniz, danışma personelleri tarafından sağlık kurulu birimine ulaştırılacaktır.
- Sağlık kurulu birimi başvurunuzu aldıktan sonra, başvurunuza uygun olarak bir kayıt açarlar ve hangi işlemlerin yapılacağını size bildirirler.
- Sağlık kurulu birimi başvuru sahibinin kaydını yaparken, başvuru sahibinin de heyet raporu parasını ödemesi gerekmektedir.
- Heyet raporu parası, hastanenin muhasebe birimine ödenmektedir. Bazı durumlarda çıkış işlemlerinin yapıldığı bankolara da rapor parası ödemesi yapılabilmektedir.
Heyet Raporuna Başvuru Yapıldıktan Sonrası
Heyet raporuna başvuru yapıldıktan sonra ödeme işlemi yapılır ve sağlık kurulu birimi tarafından hasta adına kayıt açılır. Açılan kayıt ile birlikte hastanın tedavi süreci de başlamış olur. Heyet raporu başvurusundan sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Sağlık kurulu personelleri tarafından hastaya hangi işlemlerden geçileceği anlatılır ve tedavisi başlatılır.
- Heyet raporu başvurusu yapan kişi, verilen bilgiler doğrultusunda sırası ile istenen birimleri dolaşarak tedavi olur.
- Tedavi bittikten ve sonuçlar alındıktan sonra bu sonuçların bir kopyası başvuru yapan kişiye verilir. Özgün belge ve raporlar ise sağlık kurulunda kalır.
- Sağlık kurulu yapılan tahlillerin ve tedavilerin sonucunu değerlendirerek bir rapor hazırlarlar.
- Hazırladıkları bu rapora heyet raporu denilmektedir. Heyet raporunun hastanenin başhekimi ya da başhekim yardımcısı tarafından imzalanması gerekmektedir.
- Muayene olunan doktorlar tarafından da imzalanan heyet raporu, hastaya teslim edilir.
Heyet Raporu İçin İstenen Evraklar Nedir?
Heyet raporu almak için bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler ile tam teşekküllü hastanelere başvuru yapılabilmektedir. Heyet raporu için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Heyet raporunun ne için istendiğine dair dilekçe
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi (pasaport da kabul edilmektedir)
- Vesikalık fotoğraf (3 adet)
Bu belgeler ile heyet raporu başvuru yapılmaktadır. Kimlik fotokopisi hastanelerde çekilmektedir ancak hazırlıklı gitmenizde fayda var.
Heyet Raporu Kaç Günde Çıkar?
Heyet raporu hastanenin yoğunluğuna ve sizin tedavinize bağlı olarak 2 gün ile 15 gün arasında değişmektedir. Heyet raporunun verilmesi başhekime bağlıdır tüm işlemler ve imzalar alınsa bile başhekimden onay gelmediği sürece heyet raporunuzu alamazsınız. Sağlık kurulu tarafından verilen bu raporun onaylanması için sağlık kurulunun toplanması gerekmektedir. Ancak bazı hastanelerde sağlık kurulları haftada bir, iki haftada bir gibi sürelerde toplantı yaparlar. Bu sebeple tedavi işlemleriniz bitse dahi sağlık kurulunun ve başhekimin beklenmesi gerekecektir. Genellikle 1 hafta içinde sağlık raporu alınabilmektedir.
Heyet Raporu Ücreti
Heyet raporunu alabilmek için hastaneye belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Özel hastaneler ve devlet hastanelerinde bu ücret değişiklik göstermektedir. Heyet raporu ücreti hastanelere göre değiştiği gibi güncel kurlara bağlı olarak da değişmektedir. Bu sebeple net bir sayı verilememektedir. Heyet raporu ücretleri hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tek hekimden alınacak ücret ile birçok hekimden alınacak raporun ücreti de değişmektedir.
- Sağlık kurulu raporu için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastaneleri 2017 yılında 200,00 Türk Lirası istemekteydi.
- 2018 yılında ise bu fiyatlar güncellenmiş olup her sene farklılık göstermektedir.
- Heyet raporları devlet hastanelerinde daha uygun fiyatlı verilmektedir.
- Özel hastanelerde ise her bir işlemden ayrı para alınmakta ve heyet raporu daha pahalı bir fiyata gelmektedir. Bu sebeple uygun fiyatlı heyet raporu almak için devlet hastaneleri sıklıkla tercih edilmektedir.
Heyet Raporu Neden Alınır?
Heyet raporunun alınması için birçok sebep bulunmaktadır. Heyet raporu birçok kurum ve kuruluş tarafından kişiden talep edilebilmektedir. Sadece iş başvurularında değil, askerlik gibi işlerde de istenmektedir. Heyet raporunun neden alındığını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sporculardan heyet raporu istenebilmektedir. Özellikle lisans alacak olan sporcuların heyet raporu alması zorunludur.
- Zor şartlarda çalışacak olan kişilerin (örneğin maden, inşaat gibi) de heyet raporu alması gerekmektedir.
- Sigortalı bir işe başlamadan önce sağlık raporu alınması gerekmektedir. Sağlık raporu ile heyet raporu aynı işleve sahiptir.
Askerlik yapacak erkeklerden ya da askerlikten muaf olacak kişilerden de heyet raporu talep edilmektedir.
Benim devamsizligim 36.5 gun ve ben bunu sildirmek icin heyet raporu almam lazim herhangi bir hastalihim yok nasil alicagimida bilmiyorum bu arada devamszilgimda ole kacmkngibi bisey deil ozelnbir durumdan gidemedim bana yardimci olabilrmisiniz acanba heyet raporu nasil alicam yada ozel hastane veriyormu
lise son sınıf öğrenciyim bi işte çalışmak zorundayım okula gitmemek için heyet raporu aldığımda sicilime işler mi
hayır siciline işlemez