Hastane Polisi Olmak İçin Eğitim Gerekiyor mu
Hastane Polisi Olmak İçin Eğitim Gerekiyor mu?
Hastane polisi olmak için eğitim gerekiyor mu sorusu hastanelerde görev yapmak isteyen polisler tarafından araştırılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kurumlarda polislik mesleğini yerine getirmek için polis olmanın gerektirdiği şartların sağlanmış olması gerekir. Ayrıca hastanede polislik yapmak için bu alanın özel gereksinimlerini karşılayacak eğitimlerin de yine alınmış olması gerekir.
Toplumda huzurun ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir role sahip olan polisler farklı devlet kurumlarında görev almaktadır. Toplumda sağlık hizmetlerinin yerine getirilen yerler olan hastanelerde de polisler bu alanda meydana çıkacak güvenlik sorunlarının önlenmesinde ve hastaneye gelen hastaların güvenlik ekiplerini ilgilendiren durumlarında görev yapar.
Sağlık hizmetlerinin sunulduğu ve genellikle yoğun bir çalışma ile hizmet sunan hastaneler zaman zaman adli vakaların tedavisinde de rol oynamaktadır. Hastaneye gelen adli bir vakanın hastane polisi ile ilgili birimlere aktarılması gerekmektedir. Bu aşamada devreye giren hastane polisi adli vakaların çözüme ulaştırılmasında etkin bir role sahiptir. Yine hastane içerisinde meydana gelebilecek adli vakaların ilk müdahale edicisi olarak da görev yerinden hizmet sunar.
Hastane Polisi Ne İş Yapar?
Hastanelerde nokta görevlisi olarak hizmet sunan polisler ortaya çıkan müessif olaylara müdahale ederler. Buraya gelen acil vakalarda adli bir durumun var olması durumunda soruşturmayı yürüten makamlara bilgi vererek tıbbı olayın içerisinde var olan adli olayların aydınlatılmasını sağlar. Hastane polisi ne iş yapar diye baktığımızda bu polislerin yaralı veya hasta olarak hastaneye başvuran kişilerin hastaneye gelme nedenlerinin adli bir vaka olup olmadığı noktasında bilgi almak ve adli vaka ise durumu üst birimlere bildirmek ile yükümlü oldukları söylenmektedir.
Sağlık çalışanlarına yönelik olarak ortaya çıkan şiddet olaylarının günden güne artış göstermesi hastanelerde görev yapan polislerin yükümlülüklerini artırmaktadır. Şiddetin önlenmesinde gerekli önlemlerin alınması ve olası şiddet durumlarında devreye girerek hastane çalışanlarının korunmasında da görev yapan hastane polisi hastanelerde huzurun ve güvenliğin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır.
Hastane Polisi Olma Şartları
Türkiye’de hastane polisi olabilmek için bazı temel gereksinimlerin karşılanmış olması gerekir. Ancak, bu gereksinimler zaman zaman değişebilir ve yerel yasal düzenlemelere göre farklılık gösterir. Türkiye’de hastane polisi olma şartları ise;
- Eğitim
- KPSS yeterliliği
- Fiziksel yeterlilik
- Sağlık durumunun elverişliliği
- Güvenlik soruşturmasının olumlu olması
- Psikolojik anlamda hastanede görev yapabilecek nitelikleri taşımaktır.
Bunların yanında hastanede polis olarak görev yapmak zorlu bir polislik deneyimini beraberinde getirecek unsurları geliştirdiği için kişinin burada görev yapmaya gönüllü ve istekli olması da mental anlamda önemli bir vurgudur.
Hastane polisleri soğuk kanlı ve tecrübe sahibi olmalıdır. Zira burada görev yaparken çoğu zaman acil vakalar ile karşı karşıya kalmak söz konusu olmaktadır. Hastane polisleri olayları hızlı bir biçimde müdahale ederek güvenliği sağlamak zorundadırlar. Bu durum görevli polis için kendini riske atmadan hızlı karar alma becerilerinin geliştirilmesini doğurmaktadır.
Her Hastanede Polis Bulunur mu?
Hastanelerde güvenliğin sağlanmasında ve güvenlik için tehdit unsuru olarak olayların önlenmesinde önemli bir role sahip olan hastane polisleri diğer polisler gibi titiz bir inceleme ile görevlendirilir. Polis olmanın gerektirdiği şartları yerine getiren ve hastanelerde görevlendirilen polisler kendilerine belirtilen noktaların güvenliğinden sorumludurlar.
Her hastanede polis bulunur mu sorusuna verilecek cevap ise; 2012 yılında sağlıkta şiddetin önlenmesi için emniyet tarafından üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere 329 hastanede polis noktası kurulmuştur. Bu durum Türkiye genelinde hemen hemen her hastanede polis noktası olduğunu doğrulamaktadır. Bunun yanı sıra polis noktası bulunmayan hastaneler de bulunmaktadır.
Polis olmak için aranan sağlık şartları
Kararın tam olarak örtüşmediği durumlarda, kararın 21. maddesine göre öğrenci adayı muayene eden hastanenin sağlık kurulu doktorları, başvurucunun hastalığının ne zaman uygun olabileceğine karar verir.
B-C-D-E segmentindeki hastalıklara sahip olan veya hastalıkları 21. maddeye göre A kategorisi değil de B-C-D-E kategorisinde değerlendirilen adaylar öğrenci olamaz. Bu durumda okula alınmazlar veya geçici kayıt yaptırmışlarsa okuldan çıkarılırlar.
Polislik Şartları 2024
Güncel Polislik şartları 2024, İşte polislik için gereken şartlar:
- T.C. vatandaşı olmak.
- Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması
- Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi.
- KPSS baraj puanını geçmek.
- Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
- Kişin silah taşımak için engel bir durumu olmaması
- Ceza almamış olması