POLİSLİK

Hangi Göz Hastalıkları polisliğe Engel

Hangi Göz Hastalıkları Polisliğe Engel?

Göz sağlığı pek çok meslekte olduğu gibi polislik mesleğinde de büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle polis olmak isteyen bireylerin göz sağlığı konusunda kanunlar ve yönetmeliklerde belirlenen göz sağlığı raporlarını almaları gerekir. Göz hastalıkları polislik mesleğine girişte engel olarak ortaya çıkabilir. Hangi göz hastalıkları polisliğe engel diye araştıranlar için;

  • Renk körlüğü
  • Göz uyumu bozuklukları
  • Astigmatizma
  • Gece körlüğü
  • Göz sinirinde hasar
  • Kataraktın polislik mesleğine giriş için hak kazanmaya engel olduğu belirtilmektedir.

Bu hastalıkların dereceleri ve hastanın durumu gibi faktörler de yine polisliğe kabul için dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Kimi göz hastalıklarında belirlenen oranlarda kusurun varlığı polislik için engel teşkil etmez iken kimi göz hastalıklarının varlığı direkt olarak polis olmanın önünde engeldir.

polislige engel göz rahatsızlıkları

Polislik Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Polis olmak isteyenlerin fiziki olarak bu meslek için uygunluğu yönünden birtakım testlere girmesi gerekmektedir. Polislik için yapılan göz muayenesi de bunlardan birisidir. Polislik için başvuruda göz derecesi kişinin kullanmakta olduğu gözlük veya lens ile birlikte her iki göz için görme derecesi toplamı 16-20’dir. Kısaca bir gözde görme seviyesi 7/10 diğer gözde ise 6/10 ise bu durum polislik başvurusu için engel değildir.

Polislik göz muayenesi nasıl yapılır sorusu polis olmak isteyen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Polis olmak isteyen adayların belirlenen hastanelerden göz hastalıkları polikliniğe giderek yeterli düzeylerde görmeye sahip olduklarını raporlamaları gerekmektedir. Gelişmiş teknolojik cihazlar ve alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen göz muayeneleri polisliğe kabul aşamasında son derece kritik bir noktadadır.

Lazer Göz Ameliyatı Olmak Polisliğe Engel midir?

Tıpta ve teknolojide önemli bir yer tutan lazer göz ameliyatları bugün pek çok görme kusurunun ortadan kaldırılmasında etkili olmaktadır. Çok sayıda kişi görme bozukluklarının kalıcı tedavisi için lazer göz ameliyatlarını tercih etmektedir. Polis olmak ve polislik mesleğinde ilerlemek isteyenlerin fiziki yeterlilikleri arasında yer alan göz sağlığı lazer ameliyatlar hakkında büyük bir merak oluşturmaktadır.

Lazer göz ameliyatı olmak polisliğe engel midir sorusu polis olmak isteyen genç bireyler tarafından merak edilmektedir. Lazer ameliyatlarının ilk çıktığı dönemlerde lazer ameliyatı ile göz tedavisi almış kişilerin polis olması engellenmişti. 2018 yılı itibariyle sağlık yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik lazer göz ameliyatı olmuş kişilerin polis olmasının önündeki engeli kaldırmıştır.

Hangi Göz Hastalıkları polisliğe Engel

Polislik İçin Göz Derecesi En Fazla Kaç Olabilir?

Polis olmak isteyen ancak göz hastalıkları nedeniyle fiziki sağlı yeterliliği konusunda endişe duyan adayları tarafından araştırılan bir konu olan polislik için göz derecesi en fazla hipermetropide hastalarında göz numarası maksimum 1 derece, miyoplarda ise 2 derecedir. Bu derecelerin üzerinde görme kusuru polis olmanın önünde engel teşkil etmektedir.

Özellikle silah kullanımı üzerinde etkisi büyük olan görme fonksiyonlarının polis olmak isteyen adaylarda önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu nedenle yapılan sağlık kontrolleri sırasında görme kusurlarının yasalar ve yönetmeliklerle belirlenmiş düzeylerde olması gerekmektedir.

Fiziksel sağlığın yeterli düzeylerde olmasının yanı sıra polis olmak isteyen adaylarda mental sağlığın da yerinde olması aranmaktadır. Kişinin zorlu bir meslek dalında yer alabilmesi için psikolojik olarak tam bir sağlık durumunda bulunması şartı vardır.

Göz sağlığı, polislik gibi mesleklerde hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, polislik mesleğine başvurmadan önce adayların göz sağlıklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve varsa sorunları uzman bir göz doktoruna danışmaları önemlidir. Göz hastalıkları, polislik mesleğine girişte engel teşkil edebilir ve adayların mesleklerine başlamalarını engelleyebilir.

Polis olmak için gereken göz şartları şunlardır.

  1. Muayene kontakt lens kullanılmadan yapılmalıdır. Bu durum yönetmelikte açıkça belirtilmiştir.
  2. Miyopi durumunda miyop astigmat değerinin -2,00 dereceden büyük olmaması gerekir.
  3. Hipermetrop durumunda hipermetrop astigmatizması + 1,00 dereceyi geçmemelidir.
  4. Mixt astigmatizma durumunda mevzuata aktarma yapılması gerektiği yönetmelikte belirtiliyor. Bu kısım aslında çok net değil. Çünkü bilimsel olarak sahiplenmek veya sahiplenmemek kişinin göz sayısının değerini etkilemez. Dolayısıyla alınan kararların hukuki sonuçları olması mümkündür.
  5. Gözlük veya kontakt lens ile muayene yapıldığında her iki gözün görme düzeylerinin toplamı en az 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme düzeyi 7/10, diğer gözün görme düzeyi 8/10 ise toplam 15/20 olur ve bu kişinin okula uygun olmadığı tahmin edilir. polis görünürlüğü altında.
  6. Bir gözün görme seviyesi en az 0,7 olmalıdır. Bir göz en az 0,7 görüyorsa diğer gözün görme düzeyi 1,0 olmalıdır. Yani bir gözün görme düzeyi 0,7, diğer gözün görme düzeyi 0,9 ise bölüm 5’e göre toplam 16/20 elde ediliyor ancak bu polisin göz koşullarıyla örtüşmüyor.
  7. Kişinin görme düzeyini etkilemeyen, merceğin lokal, küçük ve periferik bulutu (katarakt) bir engel değildir.
  8. Korneanın görme düzeyini etkilemeyen periferik bulguları engel teşkil etmez.

Polislikte Gözlük Kullanılabilir mi?

POMEM okullarında gözlüklere bir dereceye kadar izin veriliyor. Bu sorun, Polis Akademisi tarafından oluşturulan sağlık koşullarına ilişkin düzenlemelerde de görülmektedir. Ancak kayıt sonrasında göz sayısının bozulmasından dolayı herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Yukarıda da yazdığımız gibi polislik mesleğinde gözlük kullanma standardı miyop için -2,00 derece, hipermetrop için ise 1,00 derecedir. Bu bakımdan polis akademisine girmeden önce detaylı bir göz muayenesinden geçmenizi tavsiye ederiz.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün