Asker Alımları

Hangi Bölüm Mezunları Yedek Subay Olabilir ?

Hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir sorusu ile ilgili cevap vermeden önce kısaca, yedek subaylığın tarihi konusunda biraz bilgi vermek gerekmektedir.

Yedek subaylığın ülkemizdeki kökleri Osmanlı Devleti’ne kadar inmektedir. O dönemlerde yedek subaylık statüsü kurulurken temel mantık, mektep görmüş beyinlerin orduya farklı şekillerde katkı sağlamasıydı. Bu fikir Osmanlı Devleti’nin eğitimde batılılaşması ve medreselerin de darülfünuna dönüşmesi ile yürürlüğe girmiştir diyebiliriz. Yedek subay olmak isteyen her birey için Avrupalı devletlerin sistemleri incelenmiş ve o kıstaslarda yedek subaylık görev ve idarelerine karar verilmiştir.

Cumhuriyetin halka arz edilmesi ile birlikte de yedek subaylık çok daha önemli bir konuma gelmiştir.

Yedek subaylık adından da anlaşılacağı gibi subaylık sınıfının en alt kısmını temsil eden ibaredir. Rütbeleri asteğmen olarak geçer. Günümüzden biraz daha geriye gidersek asteğmen ünvanının herhangi bir harp okulundan mezun olan herkese verildiğini görürüz. Ancak belli bir süre sonra bu sıfat onlardan alınmış ve sadece yedek subaylara verilmiştir. Asteğmenlerin apoletlerinde onları simgeleyen tek bir çizgi bulunur. Bu sebeple de onlara domina taşı denildiğini duyabilirsiniz.

Günümüzde Hangi Bölüm Mezunları Yedek Subay Olabilir ?

Hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir diye soruyorsanız lisans düzeyinde eğitim gören ve tamamlayan herkesin askerliğini kısa dönem (6 ay) ya da yedek subay (asteğmen-12 ay) olarak yapabildiğini bilmelisiniz. Yalnız lisans mezunlarının büyük kısmı kısa dönem olarak silahaltına alınır. Geriye kalanlar ise asteğmen olarak askerliğini yaparlar. Hal böyle olunca da kimin yedek subay olabileceği ve kimlerin şansının daha düşük olduğu da merak edilen bir konu olur.

Hangi Bölüm Mezunları Yedek Subay Olabilir Konusunda Mesleğin Önemi

Askerlikte her mertebenin kendine has özellikleri bulunur. Örneğin, askerin bir topçu olduğu düşünüldüğünde, bu askerin savaş ya da operasyonlar sırasında matematiksel ve fiziksel hesaplamalar ile doğru mantık yürütmeyi bilmesi gerekir. Karşısındaki düşman birlik ya da asker ve askerlerin durumuna göre atışını ayarlaması gerekir. Burada topun hangi açı ile hangi yöne atılması gerektiği, rüzgar hızı, arazi engebe ve diğer koşullar gibi tüm unsurları hesaplayarak en mantıklı atışı yapması gerekir. Bunların hepsini de hem göz önünde bulundurup hem hesaplamalarını yapabilmek için yedek subay olmadan önce konuya dair bilgisi olmalıdır. Yani okuduğu okul neticesinde rüzgar hızını hesaplayabiliyor, topun hangi açıyla atılacağı hakkında açı ölçümünü mantığı ile kavrayabiliyor olması gerekir.

Bunu bir kreş öğretmeninin doğru şekilde yapması mümkün görünmemektedir. Tabi ki yapabilir ama ikinci bir üniversite daha okumayı göze aldığı takdirde. Durum da bundan ibaret olunca okulların mühendislik ve matematik gibi bölümlerinden mezun olan her bireyin yedek subay olma yolunda şansının çok daha açık olacağını söyleyebiliriz.

Yukarıdaki kısa örnekten sonra aslında hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir diye soruyor ve cevabını almak istiyorsak, doğru cevap askeriyenin hangi alanda personele ihtiyaç duyduğu ile ilgilidir. İhtiyaç duyduğu alana göre personel alımı yapan askeriye, bünyesine işletmecileri de alabilir, mühendisleri de. Konu tamamıyla gereksinimler üzerinedir yani.

Hangi Meslek Grupları Zorunlu Yedek Subaylık Yapar?

Hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir konusu yapısı itibarıyla bir zorunluluk da getirmektedir. Bu zorunluluk da doğal olarak bazı meslek gruplarına yönelinmesine sebep olur.  Yedek subaylık için en çok zorunlu askerlik yapan dört meslek doktorluk, diş hekimliği, hukuk ve mühendisliktir. Bu bölümlerden birinden mezun olmuş kişiler yedek subay olarak görev yaparlar. Hatta doktor ve diş hekimlerinin tamamı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 12 ay yedek subaylık yaparak hizmet vermek zorundadır. Hukuk bölümü mezunları ise yedek subay olarak görev yapabildikleri gibi askeri hakim olarak da bu zorunlu görevlerini yerine getirebilirler.

Bireylerin Yedek Subaylığa Alınma Sebebi

Normal bir sivilin askeriyeye asteğmen olarak alınmasının temel sebebi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eksik gördüğü alanlarda iyileştirme yapmasıdır diyebiliriz. Yani TSK, ihtiyaç duyduğu alanlarda zaman zaman kontenjan açar ve kendi subay ihtiyacını karşılar.

Yedek Subay Alımı Kriterleri

Hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir diye soruyorsanız işte detaylı anlatımı… Türk Silahlı Kuvvetleri, yedek subay alım dönemlerine göre çeşitli kriterler öne sürer. Bunların başında birliklerin askere alım dönemlerinden hemen önce bildirdikleri yedek subay sayısı gelir.

Örneğin, bir ildeki herhangi bir tugayda toplamda 200 kişilik subay kadrosu olduğunu düşünelim. O dönem için 150 yedek subay kadrolu olarak görev yapıyorsa, 50 subaya daha ihtiyaç var demektir. Bu bahsettiğimiz 50 kişi için ilgili makamlara haber verilir ve o makamlar da tugaya yeni alım yaparak 50 adet asteğmen gönderir. Ayrıca ilgili birimlere iletilen bu kadro isteğinde sayı olarak farzı misal “12 adet harita mühendisine, 20 adet doktora, 9 adet hukuk ve 9 adet dişçiye ihtiyacımız var.” denilir. Askeriyeye bu doğrultuda da yedek subay alımı yapılır.

Yedek Subay Olmak İçin Yabancı Dil Gerekli mi ?

Hangi bölüm mezunları yedek subay olabilir konusunda bir diğer önemli husus da dil bilme şartlarıdır. Dil bilmek her alanda olduğu gibi askerlik alanında da zaman zaman önemli olabilmektedir. Özellikle yurt dışına çıkacak ve orada görev yapacak askerler için kesinlikle gidilecek ülkenin dili ya da evrensel bir dil olan İngilizce’nin yeterince bilinmesi gerekir. Bu anlamda dil hangi dil olursa olsun teknik açıdan bilinmesi gerekmektedir.

Subay Olarak Askerde Kalma Şartları

Jandarma Astsubay Nasıl Olunur ?

Komando Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün