Emniyet Amiri Nasıl Olunur ?

30.07.2018
5.408
A+
A-
Emniyet Amiri Nasıl Olunur ?

Polis memurluğundan başlamak üzere emniyet genel müdürlüğüne uzanan bir kariyer planlaması yapanlar için emniyet amiri nasıl olunur sorusu oldukça anlam kazanmıştır. Bunun için emniyet amiri kimdir sorusunun yanıt bulması gerekir. Alt-rütbeler konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Bütün il ve ilçelerinde örgütlü bulunan Emniyet Genel Müdürlüğünün en önemli rütbeleri arasında yer alan emniyet amiri rütbesi kapsamında;

  • İlçe Emniyet Amiri
  • Bürolar Amiri
  • Birlik Amiri
  • Çevik Kuvvet Grup Amiri
  • Ekipler Amiri
  • Tim Amiri
  • İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı
  • Büro Amiri
  • Trafik İstasyon Amiri
  • Sınıflar Amiri
  • Öğretim Görevlisi
  • Pilot

gibi görev unvanları yer almaktadır. Emniyet amirliğinden sonra yükselmenin söz konusu olduğu rütbeler sırasıyla 4. sınıf emniyet müdürü, 3. sınıf emniyet müdürü, 2. sınıf emniyet müdürü, 1. sınıf emniyet müdürü ve sınıf üstü emniyet müdürü unvanı vardır.

Emniyet Amiri Olmak İçin PAEM Şartı

Vatandaşların haklarını, özgürlüklerini koruma gibi önemli bir misyonu üstlenen Emniyet teşkilatı için önceleri Polis Akademisi’nde öğrenim görmek emniyet amiri nasıl olunur sorusunun yanıtı idi. Emniyet amiri olmak için artık, kısa adı PAEM olan Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde eğitim almaya hak kazanmak gerekiyor. Bunun için de;

  • 18-30 yaş arası T.C. vatandaşı olmak
  • 4 yıllık üniversite mezunu olmak
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den 70 puan almış olmak
  • Yapılacak fiziksel testi-mülakatı geçmek

gerekmektedir. Fiziksel testler Gölbaşı Eğitim Merkezi’nde yapılmaktadır. Başarılı olanlar PAEM’de eğitim aldıktan sonra komiser yardımcısı unvanıyla görev başı yaparlar. Gösterdikleri başarıya bağlı olarak kademe yükselişleri olur. Önce Komiser, sonra ise Komiser ile Emniyet Amiri arasında olan Başkomiser unvanını kazanırlar. Ardından emniyet amiri nasıl olunur sorusunun yanıtını bulup emniyet amiri olurlar.

Emniyet Amiri Kimdir

Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde başlayan süreç emniyet amiri nasıl olunur sorusuna verilmiş en kısa yanıtı teşkil ediyor. Emniyet amiri olduktan sonra;

  • Personelin sevk işlemlerini tamamlamak,
  • Kendisine bağlı memurları eğitmek,
  • Emri altında bulunan görevlileri görevlerine yönlendirmek,
  • Personelinin performans değerlendirmesini yapıp konular hakkında diğer amirlere bilgi vermek
  • Görev alanına ilişkin mevzuat hakkında görüş ve önerilerde bulunmak
  • Amirlerinin verdiği görevleri yerine getirmek

gibi çeşitli işlemleri yapma sorumluluğuna sahip olurlar. Görevlerini başarıyla yerine getirmek için diğer tüzel ve gerçek kişilerle zaman zaman koordineli olarak çalışırlar. Emniyet amirinin üst rütbelerinden yukarıda bahsedilmiş idi. Bununla birlikte emniyet amirlerinin ast rütbeleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Başkomiser
  • Komiser
  • Komiser Yardımcısı
  • Kıdemli Başpolis Memuru
  • Başpolis Memuru
  • Polis Memuru

Yukarıda anıldığı üzere gerekli şartları sağlayanlar PAEM’de eğitim gördükten sonra komiser rütbesiyle göreve başlarlar.

PAEM Hangi Bölüm Mezunlarını Alır

Komiser Yardımcısı rütbesiyle mezun olunan Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne girmek için 4 yıllık üniversitelerden mezun olma şartının bulunduğundan bahsedilmişti. Bu noktada emniyet amiri nasıl olunur sorusu, hangi bölüm mezunları emniyet amiri olur şeklinde de sorulabilir. Bu sorunun yanıtına yönelik olarak herhangi bir üniversite bölümünden mezun olmak yeterlidir. Tabiri diğerle PAEM’de eğitim almak için herhangi bir 4 yıllık üniversite bitirmek yeterli görülmektedir. Lisans diploması sahibi olunması gereklidir.

Ön lisans mezunları Polis Memuru Eğitim Merkezi (POMEM)’e başvurabilirler. Öte yandan yurt dışında 4 yıllık bir bölüm okumuş olanlar ise denkliklerinin olması halinde PAEM’e başvurarak emniyet amiri olmanın yolunu açabilirler. Türkiye’de geçerliliği olmayan bir lisans diploması sahibi olanlar PAEM’e de POMEM’e de başvuramazlar. Ayrıca PAEM gibi POMEM de 4 yıllık mezunlarını öğrenci olarak almaktadır.

Bayanlar için Emniyet Amirliğinin Yolu

Emniyet Amiri olmak için öncelikle PAEM’e girmek gerektiğini ifade etmiş, şartlarından bahsetmiştik. Bayanlar için de emniyet amiri nasıl olunur sorusuna yönelik bu şartlar geçerli olup, sadece kontenjan sınırı bulunmaktadır. Erkeklerin %10’u oranında bayan alımı yapılmaktadır. Erkekler için geçerli olan 1,67 boy sınırı bayanlarda 1,62 cm olarak belirlenmiştir. Boy yeterlilik şartlarının yanı sıra vücut kitle endeksi denilen oran konusunda getirilen yeterliliğe de uymak gerekiyor.

Bu değerler hakkında kendi durumunu değerlendirmek isteyenler, PAEM başvuru kitapçığında gereken bilgilere sahip olabilirler. Kontenjandaki sınırlama nedeniyle bayanların KPSS sınavından oldukça yüksek puan almaları gerekiyor. Son iki KPSS puanı PAEM’e girmek isteyen ve emniyet amiri nasıl olunur sorusuna yanıt arayan erkek-bayan adaylar için kullanılabilecektir. Örneğin 2018 yılı PAEM giriş için 2018 ve 2017 yılı KPSS puanları gereklidir.

PAEM’e Giriş

KPSS’den P3 puanı 70 ve üzeri olanlar PAEM’e başvurarak emniyet amiri nasıl olunur yolunda mesafe kat etmiş olurlar. PAEM’e girmek için bu puan genelde yeterlidir. PAEM’e giriş için;

  • KPSS Puanının %25’i
  • Fiziki mülakat – parkur aşamasının %25’i
  • Sözlü mülakat puanının %50’si

dikkate alınmaktadır. Bunların ortalaması 70 ve üzeri olanların başvurularının olumlu sonuçlanacağı değerlendirilmektedir. Geçmiş yıllarda bu şart istenmiş idi. 11 aylık bir PAEM eğitiminin akabinde öğrenciler komiser yardımcısı rütbesiyle emniyet teşkilatında görev yapmaya başlarlar. Her yıl 2000 – 2500 civarında öğrenci alınmaktadır.

POMEM’e girmek isteyenleri ise daha kısa bir eğitim beklemektedir. Polis memuru olarak mesleğe başlamak isteyen 4 yıllık üniversite mezunu olan adayların POMEM’e başvurması gerekiyor. Burası için puanlar ve diğer koşullar daha esnek olup, emniyet amiri gibi üst pozisyonlar için PAEM’de eğitim almak zorunludur.

Komiser Yardımcısı Olma Şartları Nelerdir?

Paem Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

Askerdeyken PAEM Başvurusu

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 31 YORUM
  1. KILIÇ dedi ki:

    Paem adayları eğitim sırasında maaş veya burs alıyor mu ? Alıyorlarsa miktar ne kadar öğrenebilir miyiz

  2. Devleti Aliye dedi ki:

    Admin bey AÖF mezunu komiser yardımcısı seçiyorlar mı? Olan var mıdır. Bilginiz var mı

    1. Admin dedi ki:

      Lisans mezunu olmalısın.

  3. Devleti Aliye dedi ki:

    4 yıllık AÖF mezunuyum zaten

  4. BAŞKOMSER ADAYI dedi ki:

    Hukuk fakültesi mezunları da paem e başvurabilirlermi

    1. Admin dedi ki:

      Evet

  5. Murat dedi ki:

    Merhabalar, benim göz derecem 2-2 yani tam sınırdayım ve gözlük kullanıyorum. Gözlük kullanmam ön sağlık veya ilerisinde ki kontrolde sorun teşkil eder mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Değeriniz sınırda bilemiyorum.

      1. Murat dedi ki:

        Cevap için teşekkür ederim. Yine de riske atmak istemiyorum. Ön sağlık sonrasında lazer yaptıracağım. Ön sağlık için gözlük kullanmak sorun teşkil ediyor mu acaba ?

        1. Admin dedi ki:

          Kontrol eden yetkilinin takdirinde

  6. efe dedi ki:

    merhaba,
    15 ağustosta yapılacak paem mezuniyet töreni kaçta başlayıp kaçta bitiyor bilginiz var mı? izmirden geleceğiz tören için ama program açıklanmadığı için dönüş uçağını alamıyoruz yardımcı olursanız seviniriz

    1. Admin dedi ki:

      Bilgimiz yok.

  7. m dedi ki:

    merhaba admin, benim yüzümde 2 milim kadar ben var paem veya pomeme girişte sıkıntı olur mu?

  8. m dedi ki:

    Merhaba admin, benim yüzümde 2 milim kadar ben var et beni değil paem ve pomem de sıkıntı olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Sorun olmaz.

  9. Muhammed dedi ki:

    Merhaba paem de e devletten mezun belgesi yeterli mi

    1. Admin dedi ki:

      Devletten mezun demek nedir?

  10. Paem adayı dedi ki:

    Yazdığınız yazıda *Bunların ortalaması 70 ve üzeri olanların başvurularının olumlu sonuçlanacağı değerlendirilmektedir* yazmışsınız yani kpss puanımın %25 + spor mülakatımın %25 + sözlü mülakatımın %50 si = 70 ve üzeri olursa sağlıkta da bir şey çıkmazsa kazanıyor muyum?

    1. Admin dedi ki:

      Adayların puanına bağlı

  11. tuğba dedi ki:

    iyi akşamlar komiser yardımcılarının atama yerleri belirlenirken kütüklerinin bağlı olduğu ilçeye mi atanamıyorlar yoksa doğdukları ilçeye mi atamaları olmuyor şimdiden cevabınız için teşekkğr ederim

  12. Mehmet dedi ki:

    2012 yılında pmyo yu kazanıp intibak eğitimi sonrası istifa ettim. O zamanki komiserler(bir devremden duyduğuma göre çoğu fetöden alınmış) bir daha herhangi bir polis okuluna giremezsin demişlerdi. Böyle birşey varmı bilginiz var mı?

    1. Admin dedi ki:

      Kesin kayıt yapmadıysan sorun yok.

      1. ramazan dedi ki:

        4 yıllık psikoloji mezunu kpss den 70 puan alırsa il emniyet amiri olabilirmi

  13. ramazan dedi ki:

    4 yıllık psikoloji mezunu kpss den 70 puan alırsa il emniyet amiri olabilirmi

  14. Furkan dedi ki:

    Artık amir alımları böyle mi devam edecek yani her sene beş sene sonra da bu geçerli mi olucak lisans mezunu olmak yanıtlarsiniz çok sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      her yıl yayınlanan yönetmeliğe bağlı

  15. GÖKBÖRÜ dedi ki:

    Admin ben 4 yıllık motor bölümünü okuyorum aday olabilir miyim ?

  16. Ugur dedi ki:

    Esselamu aleykum ben kilisde imam olarak görev yapıyorum en büyük hayallerinden biri emniyet müdürü olup vatana millete hem maddi hem manevi destek olmak istiyorum Rabbim hakkımızda hayırlı olanı versin insallah

  17. M.Fatih dedi ki:

    Lise mezunu polis olabilirmiyim
    Bide komserliye polis olduktan kaç gün sonra olabilirim

    1. Admin dedi ki:

      komiser olmak için lisans mezunu olmanız gerekiyor…

  18. M.Fatih dedi ki:

    Tim amiri nasil oluruz