EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR ?
Uzun ve yorucu bir çalışmanın ardından emeklilik herkesin hayalleri arasındadır. Sürekli olarak değişen emeklilik yasası ne zaman emekli olacağınız noktasında kafa karışıklığına neden olabildiği gibi, birçok soruları da beraberinde getirmektedir. Her yasa değişikliğinde uzmanlar televizyonların karşısına çıkar emeklilik hayalleri kuranlar ile ilgili bilgi vermeye çalışmaktadırlar. Verilen bilgilerin bazıları kafamızda oluşan soru işaretlerini giderirken, bazı bilgiler karmaşaya neden olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan emeklilik hesaplama robotu sayesinde emeklilik bilgilerinizi net elde etme şansınız bulunmaktadır. Genellikle arkadaş ve aile ortamlarında tartışılan emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Sorusuna herkes ayrı bir cevap bulmaktadır. Son tasarıya göre emeklilik yaşı ve prim sayıları nedir? İncelenmesi gerekmektedir.
Emekli olmak isteyenlerin önünde iki alternatif bulunmaktadır. Bunlardan birisi yaşını tamamlayan ancak prim gün sayısı eksik olanlar veya prim gün sayısını tamamlayarak yaşını doldurmayanlar emeklilik maaşlarından %5’lik eksik alarak emekli olma şansları bulunmaktadır. Bunun yanında prim gün sayısını ve emeklilik için gerekli olan yaşı tamamlayarak emekli olanlar ise tam emekli statüsünde görülerek maaşlarında herhangi bir kesinti bulunmamaktadır. Son yapılan kanunla beraber emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? İncelememiz gerekmektedir. Yapılan değişiklikle beraber kademeli olarak emeklilik yaşı artış göstermektedir. En önemli unsurlardan birisi olan sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta başlangıcınız bulunmakta ise 7000 gün prim sayısını tamamlayana kadar çalışmanız gerekmektedir. Bununla beraber kadınlarda 58 yaşını, erkeklerde 60 yaşını doldurmanız gerekmektedir. Ancak bu şartları tamamladığınız zaman emekliliği hak etmiş olacaksınız.
Yeni Sistem İle Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır
2008 yılının Nisan ayından 2036 yılına kadar sigorta başlangıcınız var ise biraz şansız durumdasınız. Her yıl yaş artışına tabi olduğunuz için emeklilik yaşınız 65’e kadar çıkmaktadır. Burada en çok çocuklarınız mağdur durumda bulunmaktadır. Burada çalışılması prim sayıda 7000 günden değil 7200 güne olmaktadır. Erkekler için emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Diye bakıldığında 1976 yılından önce sigorta başlangıcınız var ise 5000 gün prim sayısı ile 25 yıllık çalışma hayatından sonra emekliliği hak etmiş bulunacaksınız. 1976 yılından 1999 Eylül ayına kadar sigorta girişi bulunan erkeklerde 25 yıllık çalışma süresinin yanı sıra her yıla ait yaş artışı ile birlikte çalışması gereken prim sayısı da 75 iş günü olarak artmaktadır. Örnek verecek olursak; 24.05.1985 ile 23.11.1986 yılları arasında sigorta başlangıcınız var ise 25 yıllık çalışma hayatınızın ardından 49 yaşında 5300 gün prim sayısı ile emekli hakkınız bulunmaktadır. Bu sayı dönemler halinde katlanarak gitmektedir.
Kadınlar için emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Sorusuna cevap olarak, 1981 yılından önce sigorta başlangıcı olan bayanların 20 yıllık çalışma süresi sonrasında 5000 gün prim sayısını tamamladığınız zaman emekli olabilirsiniz. Burada herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak 01.04.1981 ve 23.05.1984 yılları arasında sigorta başlangıcı olan bayanlar 20 yıllık çalışma hayatlarının ardında 5000 gün prim sayısı ile 40 yaşında emekli olabileceklerdir. Yine burada da sigorta başlangıç tarihinizin yıl bazında değiştikçe emeklilik yaşınızda 1 yıl artış ile birlikte tamamlamanız gereken sigorta gün prim sayınızda da 75 gün prim sayısı artışı yaşanmaktadır.
Yıllara Göre Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır
Erkek ve bayanlarda bu durum 09.09.1999 yılına kadar geçerlidir. 1999 yılının eylül ayından itibaren prim gün sayısı 7000 gün prim sayısı olarak belirlenmiştir. 2008 ile 2035 yılları arasında sigorta başlangıcı yaptırmış iseniz emeklilik yaşınız 60, çalışarak toplamanız gereken prim sayınız ise 7000 gün olarak belirlenmiştir. Ancak 2036 yılından sonra sigorta başlangıcı yapmanız dâhilinde emeklilik için belirlenen yaş sınırı her yıl arttığı gibi çalışmanız gereken prim sayınızda 100 gün prim sayısı olarak artmaktadır. Emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Örnek verecek olursak, 2036 ile 2037 yıllarında sigorta başlangıcı olan erkek 61 yaşında, 7100 gün prim sayısını doldurması gerekmektedir. Aynı durumlarda bayanlarda ise 59 yaşında 7100 gün prim sayısı ile emekli olma şansı bulunmaktadır. Erken dönemde yapılan sigorta giriş tarihleri her zaman erken emekli olma şansınızı elde etmektedir.
Bununla beraber özel sektörde SSK’lı olarak çalışıyor, SSK tarım işçisi veya kendinize ait işyeriniz var Bağ- Kur primlerini kendiniz ödüyorsanız ne zaman emekli olacağınızı en doğru hesaplamanın yöntemlerinden birisi de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan ne zaman emekli olacağım sorusuna ne güzel cevabı veren emeklilik hesaplama robotlarıdır. Sosyal Güvenlik Kurumuna ait http://uyg.sgk.gov.tr internet sitesine giriş yaptığınız zaman emeklilik hesaplanması nasıl yapılır? Sorusuna cevap bulmuş olursunuz. Bunun yanında çeşitli sitelerde yer alan emeklilik hesaplama formülleri de kullanılabilmektedir.
Emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Sorusuna verilecek en net cevaplardan birisi de sigorta başlangıç tarihinizin hangi zaman dilimine geldiği ve çalışmanız gereken prim sayısının ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun yanında askerlik için ayrılmak zorunda kaldığınız işlerinizde askerlik zamanınızı borçlanarak mevcut primlerinizin üzerine ekleme yapma sansınız bulunmaktadır. Ayrıca daha önceden 4A statüsünde bulunanların daha sonradan 4C statüsüne geçtikleri zaman SSK’lı olarak çalıştıkları dönemleri emekli sandığı üzerine aktarma şansları bulunmaktadır. Böylece emeklilik haklarını ve doldurulması gereken çalışma sürelerini daha önceden doldurmuş bulunmaktadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumunun tek çatı altında birleşmesi ile birlikte bu işlemler daha hızlı şekilde yapılmaktadır. Emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Sorusuna internette biraz araştırma yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu ile e devlet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Emeklilik Hesaplama Robotu İçin Aşağıda ki Linki Kullanabilirsiniz.
https://www.ssk.biz.tr/emeklilik-hesaplama-ne-zaman-emekli-olabiliri/