POLİS HABER

Emeklilik Hesaplamada Bilinen Yanlışlar

Emekliliğin hesaplanmasında farklı kriterler göz önünde bulunmaktadır. Emeklilikle ilgi bazı durumlarda yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bu yanlış bilgilerin düzeltilmesi konusunda SGK’nda bulunan yetkililerden bilgi almak uygun olmaktadır. En doğru bilgiye ulaşmak için elde bulunan verilerle uzman kişiden yardım alınması emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar konusunda yanlış yapılmasının önlenmesinde etkili olmaktadır.

Bu konuda öncelikle emeklilik konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlerin bilmeleri gereken ilk konu sigortalılık süresinin ne olduğu meselesidir. Sigortalılık süresi emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar içerisinde en önemlilerinden biri olarak cevaplanması gereken konudur. 5510 sayılı kanunun 38.maddesinde sigortalılık süresi konusunda açıklama yapılmaktadır. Bu kanun maddesine göre, malüllük, yaşlılık, ölüm sigortalarına bağlı olarak kişinin ilk kez çalışmaya başladığı tarih ile emeklilik için yazılı istekte bulunulduğu tarih arasında geçen süredir. Bu süre ölen sigortalılarda ölüm tarihi olarak belirlenmiştir. Yani sigortalılık süresi sigortanın başladığı tarih ile tahsis talebinde bulunulan tarih arasında geçen süre, ölen sigortalılarda ölüm tarihi sigortalılık süresinin sonu demektir.

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli durum sigortalılık süresinin tamamında çalışıyor olmak veya primin tamamen ödenmesinin söz konusu olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani sigortalı aralıklarla çalışmış olabilir veya birden fazla statüde çalışıyor olabilir. Bütün bunların sigortalılık süresinin belirlenmesinde bir önemi bulunmamaktadır. Bu konu emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Emeklilik Hesaplamada Bilinen Yanlışlardan İlki Sigortalılık Başlangıç Tarihi

Sigortalı kişilerin sigortalılık süresinin başlangıcını etkileyen pek çok sebep bulunmaktadır. Sigortalılık süresinin ilk başlangıç tarihinin emeklilik üzerinde oldukça önemli etkisi bulunmaktadır.  Bu konuda çıkarılan yasalar ile öncelikle emeklilik hakkı kazanmak için çalışanlarda kadın erkek ayrımı bulunmaktadır. Kadın ve erkekler farklı yaşlarda emekli olmaktadırlar. Bu farklılığın en önemli sebebi olarak çalışma hayatında kadın ve erkeğin yıpranma oranının farklı olması gösterilmektedir. Sigortanın başlatıldığı ilk tarih emeklilik tarihinin belirlenmesinde önem arz etmektedir. Emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar içinde bu başlangıç tarihi ilk sıralarda yer almaktadır. Emekli olunacak yaşın belirlenmesinde ve emeklilik prim gün sayısının hesaplanmasında bu tarih oldukça önemlidir. İlk sigortalanma tarihi yasalara göre 3 farklı döneme ayrılmaktadır. Bu farklı dönemlerden ilki olarak bilinen durum 08.09.1999 tarihinden önce sigortalanmış olanları kapsayan dönemdir. Emeklilik başlangıcı ile ilgili ikinci dönem ise 08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe girmiş olanları kapsayan dönem olarak bilinmektedir. Bu konuda son dönem ise 01.05.2008 tarihinden sonra işe girmiş olanları kapsayacak şekilde yasalarla düzenlenmiş olan dönemdir. İşte bu 3 farklı dönemden hangisine dahil olunduğunun belirlenmesinde ilk sigortalanma tarihinin bilinmesi gerekmektedir. Bu konuda çıkarılmış olan kanunların incelenmesi yaşanabilecek karışıklıkların giderilmesinde yardımcı olacaktır.

08.09.1999 Tarihinden Önce Sigortalanmış Olanların Emekliliğinin Hesaplanması

Bu yasalarla düzenlenen emeklilik başlangıç tarihleri içerisinde ilk sırada yer alan dönemdir. Emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar içerisinde bu dönem ile ilgili oldukça fazla yanlış bilgi mevcuttur. Bu dönem yani 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı işte çalışmaya başlayanlar için kadın erkek ayrımı bulunmamaktadır. Bu dönemde çalışmaya başlayanların emeklilik için en düşük çalışma süresi 20 yıl olarak belirlenmiştir. Kadınlarda 24.05.1985 yılından sonra ilk sigorta işlemi bir sonraki yıla kaydıkça geçen her bir yıl başına 75 gün daha fazla prim ödenmesi gerekmektedir. 1985 yılında başlayan prim ödemesinde gün sayısı 5075 gün olarak belirlenmiştir. Erkeklerde ise bu başlangıç tarihi 23.05.1982 ve eklenecek prim ödemesi de 75 günlük ekstra olarak belirlenmiştir. Erkeklerde de tam gün prim ödemesi 5075 gün üzerinden yapılmaktadır. 08.09.1999 tarihine dek kadınlarda en yüksek 56 yaşına kadar erkeklerde ise en fazla 58 yaşına kadar sigorta başlangıç tarihinin ertelenmesi durumunda ertelenen her yıl için bir yıl geç emekli olma durumu söz konusu olmaktadır. Kadınların ve erkeklerin prim ödemelerinde en yüksek gün sayısı 5975 gün olarak belirlenmiştir.

08.09.1999 İle 30.04.2008 Tarihleri Arasında Sigortalanmış Olanların Emekliliğinin Hesaplanması

İkinci dönem sigorta başlangıç dönemine giren sigortalılarda kadınlarda ve erkeklerde toplam prim ödeme gün sayısı 7000 gündür. Bu dönemde kadınların emeklilik yaşı 58 erkeklerin yaşı ise 60’tır. Bu yaşı tamamlayanlar emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını da ödedikten sonra emekli olabilmektedirler. Emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar bu dönemle ilgili olarak da oldukça fazladır. İkinci dönem olarak bilinen bu dönemde kısmi emeklilik denilen düşük emekli maaşı alınan ve az prim ödenerek emekli olunan ayrı bir kategori bulunmaktadır. Yani az prim ödeyerek düşük maaşlı emeklilik söz konusu olabilmektedir. Kısmi emeklilikte kadınların 58 yaşını erkeklerin de 60 yaşını doldurmuş olması, 25 hizmet yılını doldurması ve 4500 gün primini ödemiş olması gerekmektedir. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda kısmi emeklilik gerçekleşebilmektedir.

01.05.2008 Tarihinden Sonrasına Sigortalanmış Olanların Emekliliğinin Nasıl Hesaplanır?

Son dönem olarak adlandırılan bu dönemle ilgili olarak da emeklilik hesaplamada bilinen yanlışlar geçerli olmaktadır. 01.05.2008 tarihini takip eden dönemde ilk sigortalanma işlemi yapılıyor ise kadınlarda 59 yaşında erkeklerde de 61 yaşında ve de 7200 prim gününün tamamlanması ile emeklilik hakkı elde edilmiş olmaktadır. 25 yıllık hizmet süresini de eklediğimiz zaman bu dönemde en erken emeklilik hakkı 2036 yılında kazanılmış olacaktır. Emeklilik için gerekli olan şartların bir yıl ertelenmesi emeklilik yaşının da bir yıl ertelenmesi demektir. Yani emeklilik yaşı bir yıl erteleme ile kadınlarda 60 erkeklerde 62 olacaktır. Emeklilik tarihi 2048 yılını geçenlerde yaş sınırı kadınlarda da erkeklerde de 65 tam yıl olarak belirlenmiştir. Bu durumda ödenmesi gereken tam gün prim gün sayısı da 9000 gündür.

https://www.ssk.biz.tr/emeklilik-hesaplama-ne-zaman-emekli-olabiliri/

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün