Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar Rapor Parası Alabilir mi ?
Sigortalı olarak çalışan kişiler, farklı nedenlerden dolayı rapor aldıklarında mağdur olmamaları için SGK tarafından bu kişilere ödeme yapılır. Bu ödemeye genel olarak rapor parası adı verilir. Bilindiği gibi ülkemizde emekli olduktan sonra da çalışan kişiler vardır. Bu kişiler tarafından emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi sorusunun cevabı merak edilmektedir. Normal çalışanlara yapılan bu ödemenin emekliler için yapılıp yapılmayacağı ise ilgili maddelere göre kesin hükme bağlanmış durumdadır.
Rapor Parasını Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Rapor parasını hastalanan, doğum yapan, iş kazası geçiren ve iş hastalığına yakalana kişiler alabilir. Fakat bunun için de bir takım şartlar vardır. Yani bu durumda olan kişilerin tamamı için bu para ödenmez. Öncelikle çalışanlarının bu durumlarının resmi olarak belgelendirilmesi gerekir. Bunun için ise SGK tarafından yetkili olarak kabul edilen sağlık kuruluşlarından rapor alınması gerekir. Bunun haricinde ise çalışanların rapor aldığı tarihten önceki 90 gün boyunca sigortalı olması gerekir. Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi konusu içerisinde bu husus son derece önemlidir.
90 günlük sigorta primi ödenmesi şartı hastalanan ve doğum yapan çalışanlar için geçerlidir. Eğer çalışanlar iş hastalığına yakalanır ya da iş kazası geçirir ise bu şart ortadan kalkar ve çalışanların sadece 1 günlük prim ödemesi olsa dahi rapor parası ödenir.
Rapor Alınan Her Gün İçin Ödeme Yapılır Mı?
İş göremezlik raporu alan çalışanlar diğer şartları sağladıkları durumda rapor parası almaya hak kazanır. Rapor parasının ödenmesi için ise rapor süresi dikkate alınır fakat burada bazı farklılıklar vardır.
İş kazası geçirenler ve iş hastalığına yakalanan çalışanlar için yapılan hesaplamalarda raporun ilk gününden itibaren bu işlem yapılır. Doğum yapan bayan çalışanlar için de durum aynen bu şekildedir. Fakat hastalanan kişiler için ödenecek rapor parasında yapılan hesaplamalarda raporun 3.gününden itibaren dikkate alınır. Dolayısıyla da ilk 2 gün için ödeme yapılmaz.
Rapor Parası Kimlere Ödenir?
Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi sorusunun cevabı bu bölümde yer almaktadır. Rapor parası, çalışanların mağdur olmaması için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde raporlu iken maaş alamayan çalışanların yaşamış oldukları mağduriyetler bir anlamda giderilmiş olur. Bu bakımdan çok önemli bir ödemedir.
Rapor parasını kimlerin alacağı ilgili kanun maddelerinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu ifadeler incelendiğinde “çalışanlar” ibaresinin kullanıldığı görülür. Fakat buradaki ifadelerde, bu haktan yararlanmak için çalışanların ödemesi gereken primlerden de bahsedilir. Bilindiği gibi emekliler çalışırken normal çalışanlardan daha farklı prim ödemesi yapılır ve bundan dolayı da rapor parası uygulamasında farklılıklar bulunur.
Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi şeklindeki soruya verilecek cevap alınan raporun nedenine bağlı olarak değişmektedir. Emekli olarak çalışan kişiler eğer iş kazası geçirir ya da iş hastalığına yakalanırsa rapor parası ödemesi yapılır. Fakat doğum ya da normal nedenlerden dolayı rapor alırsa maalesef rapor parası ödemesi bu kişilere yapılmaz.
Emekli Çalışanlar Rapor Alırsa Maaşları Azalır Mı?
Yukarıda detaylı olarak açıklanan bilgilere göre emekli çalışanlar rapor aldığında rapor parası alamazlar. Rapor alan bir çalışana işvereni de ödeme yapmak zorunda değildir. Bundan dolayı da eğer emekli olarak çalışanlar rapor alırlarsa çalıştıkları yerden aldıkları maaşların azalması ihtimali vardır. Bunun nedeni ise emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi sorusunun cevabının hayır olmasıdır.
Emekliler eğer çalıştıkları yerlerden aldıkları maaşların kesilmesini istemiyorlarsa işe girmeden önce yapılan sözleşmede bu durumu sözleşmeye ekletmelidir. Aksi durumda maaşların kesilmesi gibi bir olumsuzluk meydana gelecektir.
Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi sorusundan sonra insanların merak ettikleri bir diğer konu ise rapor parasının nasıl hesaplanacağı ile ilgilidir. Bu hesap yapılırken çalışanların almış oldukları brüt maaş dikkate alınır. Dolayısıyla da sabit bir rapor parasından söz edilmesi mümkün değildir. Brüt maaşı yüksek olan çalışanlar daha yüksek miktarlarda rapor parası alırken maaşı düşük olan kişiler ise daha yüksek oranda rapor parası alır.
Brüt maaş hesabında ise son 3 aylık dönem dikkate alınır. Bu dönemde alınan maaşa göre günlük ortalama brüt maaş bulunur. Bu miktar bulunduktan sonra yapılan tedaviye göre ödemeler yapılır. Yatarak yapılan tedavinin her günü için bu ücretin yarısı ödenirken ayakta yapılan tedavi için ise 2/3’ü ödenir. Bu hesap yapılırken normal hastalık ve doğum için raporun ilk iki günü için ödeme yapılmaz ve bununda mutlaka dikkate alınması gerekir.
Rapor Parası Ne Zaman Yatar ve Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi konusundaki bir diğer husus ise bu paranın ne zaman yatacağı ile ilgilidir. Daha önceki dönemlerde sadece PTT şubelerinden alınabilen bu para yapılan düzenlemelerin ardından farklı bankalardan da alınabilir. Ayrıca SGK sistemine kayıtlı olan banka hesabı var ise direkt olarak bu hesaba aktarılır. Bu bakımdan çok önemli bir kolaylıktan söz edilebilir. Emekli olduktan sonra çalışanlar rapor parası alabilir mi konusu ile genel bilgiler bu şekildedir.