Güncel Bilgiler

Emekli Maaşı Sorgulama, 4A, 4B, 4C

Emekli maaşı sorgulama işlemi günümüzde internet üzerinden online olarak, oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Emekli maaşlarına yapılan sonra zamlarla birlikte emekli maaşım ne kadar oldu diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunuzun net olarak cevabını E-Devlet sistemi üzerinden alabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleşen üç adet kurum bulunmaktadır. Yeni ismi ile 4A/4B ve 4C olarak anılan kurumlar, eski isimleri ile SSK/Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’dır. 4A(SSK) özel sektör çalışanlarının, 4B(Bağ-Kur) kendi işyerine sahip olanların ve 4C(Emekli Sandığı) devlet memurlarının sosyal güvencesi olarak yaptırılmakta ve bu kurumlar üzerinden emeklilik hakkı kazanılmaktadır.

4A, 4B ve 4C emekli maaşı sorgulama işlemlerinizi E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Emekli olmaya hak kazanan vatandaşların, emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını öğrenmeleri ve yapılan zamlardan sonra mevcut maaşlarının tam olarak ne kadar olduğunu öğrenmeleri için kullanışlı bir sistemdir. Türkiye’de bulunan yaklaşık 12 milyon emekli tarafından merak edilen sorulardan bir tanesi olan emekli maaşı sorgulama işlemleri internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Hayatı boyunca çalışıp emekli aylığı hak kazanmış kişiler için bu sorgulama işlemi oldukça büyük önem taşımaktadır.

4A Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı hesaplama 4A için E-devlet üzerinden ve E-SGK resmî web sitesi üzerinden olmak üzere iki yol ile yapılabilmektedir. E-SGK üzerinden emekli maaşı hesaplaması yapabilmeniz için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan ekranda girmeniz gereken bilgileri doldurduktan sonra ‘Sorgula’ butonuna tıklamanız yeterlidir. Açılan ekranda girmeniz gereken bilgiler sırasıyla şu şekildedir;

  • C kimlik numarası
  • SSK sicil numarası
  • Baba adı
  • Nüfus il
  • Doğum tarihi

Bilgileri doldurup, ‘Sorgula’ butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda emekli maaşı bilgilerinize net olarak ulaşabilirsiniz.

Bir diğer yöntem olan E-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Adrese giriş yaptığınızda ‘Kimliğimi Doğrula’ butonuna tıklayarak, giriş sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayda T.C no ve şifrenizi girerek, kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekmektedir. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden kimliğinizi ibraz ederek ve 2 TL ödeyerek alabilirsiniz. Kimlik doğrulama işleminiz tamamlandığında karşınıza çıkacak olan ekranda 4A emekli aylık bilginizi görebilirsiniz.

SSK Sicil Numarası Nasıl Öğrenilir?

SSK sicil numaranızı öğrenebilmek için E-Devlet sisteminden yardım alabilirsiniz. TIKLAYINIZ adresine girerek, kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada isim, soy isim, sicil numarası, doğum tarihi, baba ve anne adı olarak bilgileriniz sıralanmaktadır. Sicil numarası sorgulama işlemi dışında E-Devlet üzerinden 4A/4B ve 4C hizmet dökümü alabilirsiniz. 4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulama işlemlerinizi yaparak kalan prim günü ve yaş kriterinizi öğrenebilirsiniz. Bu ve bunun gibi birçok hizmetten faydalanarak, işlemlerinizi hızlı ve güvenilir bir şekilde E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

4B Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bağ-Kur emekli maaşım ne kadar öğrenmek istiyorum diyorsanız internet üzerinden bu bilgiye iki yöntem ile ulaşabilirsiniz. Öncelikli olarak SGK resmî web sitesi üzerinden E-SGK uygulaması aracılığıyla 4B emekli maaşı bilginizi sorgulayabilirsiniz. 4B emekli maaşı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan ekranda T.C kimlik numaranızı ve kurumunuzu seçerek, ekrandaki küçük kutuda yazılı olan güvenlik kodunu girmeniz gerekmektedir. Akabinde ‘Sorgula’ butonuna tıklayarak emekli maaşı sorgulamasını tamamlayabilirsiniz. Kayıtlı hizmet süreniz 5400 günün altında ise mevzuat gereği bu sorgulama sonucunu alamazsınız.

4B emekli aylığı sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. 4B emekli maaşı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra açılan sayfada maaş bilgilerinize ve ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

4C Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığı maaş sorgulama ve ikramiye sorgulama işlemini SGK resmi web sitesi üzerinden ya da E-Devlet sistemiyle yapabilirsiniz. E-SGK üzerinden 4C emekli maaşı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfada gereken bilgileri doldurarak ‘Hesapla’ butonuna tıklamanız yeterlidir. Bu sayede ne kadar emekli maaşı alırım sorusunun cevabına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Açılan ekranda doldurmanız gereken bilgiler şu şekildedir;

  • Derece (1’den 15’e kadar)
  • Kademe (1’den 9’a kadar)
  • Hizmet Yılı
  • Hizmet Ayı
  • Kıdem Yılı
  • Aylık Tarihi
  • Pay/Payda
  • Makam+Görev+Temsil Tazminat Göstergesi

Bu bilgileri girdikten sonra ‘Hesapla’ butonuna tıklayarak, maaş ve ikramiye bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bu sistem üzerinden yapılan hesaplama sizin girdiğiniz bilgiler baz alınarak yapıldığı için sadece bilgi amaçlı olarak verilmektedir. Resmi bir hükümlülüğü yoktur.

Bir diğer yöntem olan E-Devlet sistemi üzerinden 4C emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. 4C Emekli maaşı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ adresine giriş yapmanız yeterlidir. Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklayarak, gerekli bilgilerle sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama işleminiz otomatik olarak yapılacaktır. Açılan ekranda 4C emekli maaşınıza dair ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Erken Emeklilik İçin Yaş Ve Prim Hesaplaması

Ne zaman emekli olacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar online uygulaması ile SGK resmî sitesinden veya E-Devlet sistemi ile internet üzerinden online olarak SGK emeklilik sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek emeklilik durumları hakkında bütün bilgilere ulaşabilirler.

Erken emeklilik durumundan yararlanmak için hangi şartlar vardır ve kişiler hangi durumlarda erken emekliye ayrılırlar ve erken emeklilik için yaş ve prim hesaplamaları nasıl yapılır soruları tüm çalışanların merak ettikleri ve şartlarını öğrenmek istediği konuların başında yer almaktadır. Erken emekliliğe hak kazananlar ve erken emeklilik şartlarını sıralaması şu şekilde yapılmaktadır;

  • Erkeklerin askerlik süresi: Erkeklerin askerlik yaptığı süre prim kazanma imkânı vermekte ve yaş haddini geriye çekmektedir. Askerlikleri boyunca geçen zamanın tamamını veya bir kısmını ödedikleri para ile emeklilik hesaplarına dahil etme şansına sahip olan sigortalılar en az bir yaş erken emeklilik imkanından yararlanmaktadırlar.
  • Kadınların doğum süreci: Çalışan anne adayları sahip oldukları çocuklar üzerinden prim kazanarak daha erken emekli olabilmektedirler. Kadınlara faydalandıkları bu imkân çalışan bayanlara 3 çocuğa kadar borçlanma sonucu 6 sene kazandırmaktadır.  Bu imkândan yararlanmak için gerekli olan şart ise annenin borçlanacağı çocukların dünyaya geliş tarihinin sigorta olunan tarihten sonra gerçekleşmesidir.
  • Engellilik ve malullük durumu: Sağlık sorunu yaşayan ve sağlık durumları çalışmaya elverişli olmayan kişilere erken emeklilik hakkı verilmektedir. Sağlık sorunları dolayısı ile erken emeklilikten iki şekilde yararlanılmaktadır. Sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklarda kişiler malulen emeklilik hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanmaktadırlar. Malulen emeklilik hakkından yararlanmak için çalışan kişinin iş yapabilme gücünün en az yüzde 60’lık kısmını kaybetmesi gerekir. Bu durumda sigortalı kişi sağlık raporu alarak malulen erken emekliye ayrılmaktadır. Engelli olarak çalışan vatandaşlarda engellilik oranı yüzde 40 ise engellilik durumları ile vergi indirimi alarak erken emekliye ayrılmaktadırlar. Engelli emeklilik durumundan yararlanırken engelli vatandaşların yaş şartına bakılmadan işe başlama tarihleri dikkate alınarak 15 ila 18 sene süresinde erken emeklilikten yararlanma hakkı kazanmaktadırlar.
  • Kısmı emeklilik: Yaşı gelmiş olmasına rağmen çalışma imkânı olmayan sigortalılar 1999 yılı öncesinde sigortalı olmuşlar ise kısmı emeklilik hakkından yararlanarak erken emekliye ayrılmaktadırlar.

Yıpranma hakkı: Belirli bazı meslekler uygulanan yıpranma hakkı ile erken emekli olabilmektedirler. Madenciler, gazeteciler ve ağır işlerde çalışan sigortalılar bu kapsamdan yararlanabilmektedirler.

Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar Rapor Parası Alabilir mi ?

3600 Günde Emeklilik Şartları Nelerdir?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu