2023 Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

09.08.2018
1.326
A+
A-
2023 Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

2023 Ehliyet yenileme veya değiştirmek için ilk defa ehliyet çıkartmak isteyen kişilerin bu işlemler için başlangıç tarihi 2 Nisan 2018 itibarı ile Nüfus müdürlüklerine başvurularını yaparak ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirler. 2 Nisan 2018 tarihine kadar Emniyet Genel Müdürlüğüne yapılan başvurular bu tarihten itibaren Nüfus Müdürlüklerine yapılmaya başlanmıştır. Ehliyet yenilemek işlemleri yanı sıra ilk kez ehliyet almak isteyen kişilerinde Nüfus müdürlüğüne başvurarak işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Ayrıca ehliyet yenileme veya ilk defa ehliyet alma işlemi öncesinde başvuru sahiplerinin Nüfus müdürlüğünden randevu almaları ve müdürlüğün talep ettiği belgeleri tamamlamaları gereklidir. Ehliyet yenileme işlemini yapmak isteyen kişilerin randevu almadan önce istenen belgeleri araştırarak doğru bir şekilde tamamlamaları işlemlerini gerçekleştirirken başvuru sahiplerine kolaylık sağlayacak olup ehliyet yenileme işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır. Ehliyet yenileme ücreti kâğıt ve hizmet bedeli olarak başvuru sahiplerinden istenmekte ve istenen bedelin banka şubesine yatırılması gereklidir.

Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Nereye Başvurulur?

Ehliyetlerini yenilemek isteyen kişilerin başvurularını 2 Nisan 2018 tarihine kadar Emniyet Genel Müdürlüklerine yapmaları gerekliyken 2 Nisan 2018 tarihinden sonra başvurular Nüfus Müdürlüklerine yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra Emniyet Genel Müdürlüklerine yapılan başvurular geçerli sayılmaz ve kişiler ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştiremezler.

Ehliyet yenileme ve yeni ehliyet çıkarma işlemleri için öncelikle randevu alınması gerekli ve daha sonra talep edilen ehliyet yenileme belgeleri tamamlanarak kişilerin Nüfus Müdürlüklerine müracaat etmeleri zorunludur. Evraklarını tamamlamayan giden müracaat sahiplerinin randevuları geçersiz sayılır ve evraklarını yeniden tamamlayarak randevu almaları gerekir.

Ehliyetlerini yenilemek için başvuru yapan kişiler evrakları tam olarak hazırlamaları belgeleri randevu tarihinden önce tamamlayarak randevuya gitmeleri önemlidir. Sağlık raporu almak için geçerli bütün sağlık tesislerinden yararlanabilecek olan kişiler sağlık raporlarını aile hekimlerinden ücretsiz olarak temin edebilir veya ücretli olarak ruhsatlı özel hastanelerden de alabilirler.

Kayıp Ehliyet Cezası Var mı? Ceza Ne Kadar?

Ehliyetlerini kaybeden kişilerin yeni ehliyet çıkartmak için randevu alarak Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmeleri gereklidir. Randevusuz işlemler kabul edilmeyeceği için kişilerin ehliyet işlemlerini gerçekleştirmeden mutlaka randevu almaları gerekmektedir. Kayıp ehliyetler ilan verme zorunluluğu yeni uygulamada mevcut olmamakla beraber isteyen kişiler kayıp ilanı verebilir.

Kişilerin kayıp ehliyet müracaatlarını trafik tescil şubelerine beyan etmeleri durumunda ilgili birimlere ehliyetinizin kayıp olduğu bildirilecektir.  Kayıp ehliyet beyan edilmesi kişiler için önemli bir durum olmaktadır. Kişiler kaybettikleri ehliyet için herhangi bir ehliyet kayıp ceza ücreti ödemezler ödenilecek ücret sadece yeni ehliyet çıkarma ücreti olmaktadır. 2016 yılından sonra verilmeye başlayan ve tek bir merkezde basılan yeni çipli ehliyetlerini kaybeden kişiler ise 159 TL ödemek zorundadırlar. Yeni çipli ehliyetlerin çıkarılma işlemi 15 gün sürmekte ve eski ehliyetlerde olduğu gibi adresinize gönderilmektedir.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme randevu alma başvurusunun Nüfus Müdürlüğüne yapılarak ehliyet randevusu alınması gereklidir. Başvuru sahipleri Nüfus Müdürlüğünün resmi ehliyet randevu sayfasına girerek sürücü belgesi linkine tıklayıp randevu alma işlemini başlatabilirler. Başvuru sahipleri ikinci adımda ödeme ile ilgili notu okuyarak onaylamalıdırlar. Onaylanan notun ardından başvuruya ait bilgilerin girilmesi ve randevu alma işlemi tamamlanmaktadır.

Ehliyet Randevusu Almak İçin TIKLAYINIZ

Kişiler aileleri veya kendi adına başvuru yaparken randevuyu alacakları şehir ve ilçe bilgileri yanı sıra kimlik bilgilerini de beyan etmektedirler. Başvuru yapan kişiler ehliyet yenileme randevusu alınırken yeni kimlik randevusu alma işlemini de beraber yapabilir ve yeni kimlik çıkartmak için randevu alabilirler. Ehliyet yenileme işleminizde ikametgâh adresinizin yeri önemli değildir. Türkiye de herhangi bir il veya ilçeden Trafik Tescil Şubesine giderek ehliyet yenileme işleminizi yapabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Gerekli Belgeler

Ehliyetlerini yenilemek isteyen kişiler başvurularını randevu alarak Nüfus müdürlüklerine yapmaları istenen belgeleri hazırlayarak müracaat etmeleri gereklidir. Ehliyetlerini yenilemek isteyen kişilerin hazırlaması gereken belgeler şunlardır:

  • Başvuran kişinin mevcut ehliyet belgesi ve kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport)
  • 2 adet fotoğraf (fotoğraflar biyometrik çekilmiş olmalıdır.)
  • Sağlık raporu istenmektedir.
  • Yenileme bedeli olarak bankaya yatırılan ücret dekontu istenmektedir.
  • Başvuru sahibinin kan gurubunu belirleyen belge (kişinin beyan etmesi yeterli olmaktadır.) ve parmak izi (Nüfus müdürlüğünde verilmektedir.)

Kişilerin ehliyet yenileme süresi zarfında sıkıntı yaşamaması için randevu alarak ve evrakları tam olarak müracaatlarını yapmaları oldukça önemli olmaktadır.

Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Sağlık Raporu Detayları

Ehliyet yenilemesi yapacak ve ilk defa ehliyet alacak olan kişilerin sağlık raporu alması zorunlu olup ağır ve hafif araç sürücüleri için farklı süreler belirlenmiştir. Ehliyet yenileme sağlık raporu ruhsatlı özel sağlık kurumlarından, devlet ve üniversite hastaneleri veya aile hekiminden alınabilir. Konu ile ilgili duyuru sağlık bakanlığından sağlık raporu alınan bütün sağlık sektörlerine yapılmıştır. 2023 yılı itibarı ile sağlık raporu alan kişilerin ödeyecekleri ücretler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Aile hekimlerinden temin edilen sağlık raporları kesinlikle ücrete tabi değildir. Sağlık raporları Aile hekimlerinden ücretsiz olarak alınabilir.
  • Devlet hastanelerinden alınacak sağlık kurul raporları 200 TL ve tek hekim raporu ise 50 TL olarak ücretlendirilmiştir.
  • Eğitim ve Araştırma hastanelerinden temin edilecek sağlık raporlarında tek hekim raporu 75 TL Kurul raporu ise 300 TL olarak ücretlendirilmiştir.
  • Özel sektörden alınan sağlık raporlarında sağlık tesislerinin özellikleri doğrultusunda değişiklikler olmaktadır.

Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Ödenmesi Gereken Ücret

Ehliyet yenilemesi yapacak olan kişilerin gerekli evrakları tamamlayarak randevu alması gereklidir. 2023 yılında ehliyet yenileme belgelerinde değiştirme ücreti olarak 15 TL alınmaktadır. Ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır sorusunu merak eden başvuru sahipleri ödemelerini banka aracılığı ile vergi dairesi veznelerine yapabilirler. Ödemenin yapıldığına dair alınan dekontun üzerinde tahsil edilmiştir ibaresi bulunmalıdır. Başvuru sahiplerinin ödemelerini ödenme sonunda aldıkları dekontlara dikkat etmeleri tahsil edilmiştir ibaresi olmayan dekontların geçersiz sayılacağını bilmeleri gereklidir. Evraklarınızda eksik olmaması ve dekontunuzun geçerli sayılması için kişilerin dekontlarında kaşeli olarak tahsil edildi ibaresinin olmasına dikkat etmeleri gereklidir.

İlk Kez Ehliyet Alanların Yapması Gereken İşlemler

Sürücü kursundan sürücü olabilir sertifikasını teslim alan ve sürücü olur dosyası ile ehliyet belgesi almaya hak kazanan kişilerin ehliyet belgelerini çıkarmak için öncelikle Nüfus Genel Müdürlüğüne müracaat ederek randevu almaları gereklidir. Randevu alma işlemini Nüfus genel müdürlüğü resmi internet sitesinden veya ALO 199 hattını arayarak gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Başvuru sahiplerini randevu aldıktan sonra randevu gününe kadar ehliyet harç ücretini yatırarak ehliyet alımı için istenen belgeleri hazırlamaları gereklidir. Yeni ehliyet çıkaracak kişilerin hazırlaması gereken evraklar şunlardır;

  • Kimlik belgesi gerekli olup nüfus cüzdanı veya pasaport kabul edilmektedir.
  • Sağlık raporu
  • Bankaya yatırılan 15 TL tutarındaki banka dekontu
  • 2 adet biyometrik özellikli fotoğraf
  • Nüfus Müdürlüğünde verecek olduğunuz parmak izi ve kan gurubunuzu gösteren belge (kan gurubunuzu beyan etmeniz yeterli olmaktadır.)

Yeni ehliyetini almak için belirttiğimiz evrakları eksiksiz tamamlayan kişiler nüfus müdürlüğünden aldıkları randevu gününde ve saatinde başvurularını yaparak ehliyetlerini alabilirler. Yeni ehliyetler kişinin belirttiği adrese posta yolu ile teslim edilmektedir.

Ehliyet Randevu Alma İşlemleri

Ehliyet Almak İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kayıp Ehliyet Cezası Ne Kadar?

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.