POLİSLİK

Eğitim Sonu Sınavı

Polis Akademisine bağlı okulların (POMEM, PMYO, PAEM) eğitim-öğretim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, okuldan mezun olmak için eğitim sonu sınavına tabii tutulmaktadırlar. Adayların, pomem-pmyo mezunu olarak polis memuru olmaları ya da paem mezunu olarak komiser yardımcısı kadrosunda göreve başlayabilmeleri için eğitim sonu sınavlarını başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Bu sınavdan başarısız olan adaylar, polis okullarından mezun olup emniyet teşkilatında görev yapamazlar. Polis okullarında okuyan öğrencilerin, meslek ile aralarındaki son engel eğitim sonu sınavı diyebiliriz.

Eğitim sonu sınavları ile ilgili yönetmelik hükümleri aşağıdaki gibidir.

PMYO Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 19/A ) Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

PAEM Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 42 ) PAEM öğrencilerinin komiser yardımcısı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına atanabilmeleri için öğrenim süresini başarı ile tamamlamaları ve 3/6/2015 tarihli ve 29375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

POMEM Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 21) POMEM öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. Yapılacak sınavın usul ve esasları Başkanlıkça belirlenir.

PÖH Eğitim Sonu Sınavı: (MADDE 37) PÖH öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. Yapılacak sınavın usul ve esasları Başkanlıkça belirlenir.

Yukarıdaki yönetmelik hükümlerinden anlaşılacağı üzere, eğitim sonu sınavlarından başarı ile geçemeyen adaylar emniyet teşkilatında görev yapamazlar. Polis okullarından mezun olacak adaylardan, bu sınavda başarılı olmaları beklenmektedir.

Eğitim sonu sınavının içeriği nedir?

Bu sürecin amacı, emniyet teşkilatına katılacak olan personelin tam donanımlı, yeterli, vatanına-milletine bağlı ve ülkemizin kuruluş değerlerine sadık bir personel olmalarını sağlamaktır. Adaya, sınav sürecinde eğitim-öğretim döneminde gördüğü polislik eğitimlerinin yer aldığı sorulardan, kart çekme usulü ile sorular yöneltilir. Komisyon, farklı alanlardan da sorular sorabilir. Sözlü mülakat yapabilir. Adayın, mesleki bilgisine, polis okulu geçmişine ve kişinin güvenlik tahkikatı sonucuna detaylı olarak bakılır. Bu aşamadaki elemelerin büyük kısmı güvenlik tahkikatı sonucu kaynaklı olmaktadır. Özellikle FETÖ, PYD, DHKP-C, DAEŞ ve PKK gibi örgütlerle en ufak ilişkisi tespit edilen adaylar bu süreçte kesinlikle elenirler.

Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara soru kartı çekmesi  ve  cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir.

Eğitim Sonu Sınavı Puanlaması

Adayalar;

  • Mesleki bilgi düzeyi,
  • Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
  • Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
  • Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

yönlerinden yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler. Adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.

Adaylara Tavsiyelerimiz

Sene sonu sınavı hakkında bize gelen soruların büyük bir kısmı “Çektiğim soruya cevap veremezsem elenir miyim?  Emeklerim boşa mı gider?…” çerçevesinde oluyor.

Arkadaşlar, sene sonu sınavının asıl amacı, terör örgütleri ile bağlantılı adayları elemektir. Bir soruyu bilemediniz ya da heyecanlandınız diye kimse sizin okul sürecinizi heba etmez. Son 2-3 yıldır, sene sonu sınavlarının en büyük amacı yukarıda bahsettiğim örgütlerle ilişiği ya da bağlantısı olan adayları teşkilattan uzak tutmaktır. Bu konuda en ufak bir taviz söz konusu değildir. En ufak ilişiği bulunanlar, okulda ya da meslekte olmaları farketmeksizin teşkilattan uzaklaştırılırlar. Size sorulan mesleki soruyu bilemediniz diye kimse sizi elemez. Komisyon üyeleri de sizin gibi emniyet teşkilatı mensupları; halden anlarlar…

Polis adayı, okul eğitiminde ne kadar başarılı olursa olsun, güvenlik tahkikatından olumsuz durum alırsa polis memuru ya da amir OLAMAZ. Özellikle FETÖ ile bağlantılı olan kişiler, herhangi bir devlet görevini ifa edemezler.

Peki polis adayları ne yapmalılar?

  • Kesinlikle sosyal medya hesaplarıza dikkat edin.
  • Bilmediğiniz insanlarla bağlantıda olmayın. Okul sürecinde dikkatli davranın.
  • Polis eğitiminizi ciddiye alın, donanım seviyenizi arttırın.
  • Mesleki bilginizi geliştirin.
  • Okul öğretmenlerinizle iyi geçinin, gençlik hırslarına ve egolarına kapılmayın.
  • Okulda ceza puanı almayın. Kurallara uyun. Ciddiyetinizi kaybetmeyin.
  • Ailenizin bağlantılı olduğu kişiler konusunda dikkatli olun. Ailenizi bu tarz konularda uyarın.
  • Polis teşkilatına layık biri olduğunuzu, eğitim boyunca hocalarınıza kanıtlayın.

Temiz bir geçmişe sahipseniz, yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat eder ve kendinizi bu şanlı mesleğe layık bir birey olarak yetiştirirseniz endişe edeceğiniz bir durum olmayacaktır.

Konu hakkında sorularınızı soru-cevap ve yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

141 Yorum

  1. 2014 yılında körfez dershanesine gittim. Daha sonra fetö olayları çıkınca ortaya babam görmedi bidaha pomem de sorun olur mu

  2. 22.dönem pomem bitirdim saglik rapor sonucum yetismedigi için bitirme mulakatina giremedim eğitim sonu sinavinin tekrar ne zaman olacağı hakkında bilginiz varmı?

    1. Kardeşim bende 22 bitirdim dönem sonu bekliyorum omeraybek26 instagramdan ekle

  3. Benim ablam zamanında fetö nün çağlayan kolejinde okuyordu okul kapandıktan sonra ilgi kolejine geçti ve şu an da elektrik elektronik mühendisliği okuyor benim için bir sorun teşkil eder mi cevaplarsanız çok sevinirim

  4. ben eğitim sonu sınavında heycanlanirsam ekerler mi hicbir sorunum yokken yani feto fln ailemden sulalemden şükür temixim eminim kekelersem fln elerler mi hemen

  5. okuldaki hocalardan bazıları yani dersimize giren hocalsrda sene sonu mulakatinda olacaklar mi puan sistemi birde var mı

  6. Merhaba. Ben illegal bahis sitesine üye olmuştum. Uzun zamandır oynamadım ama bu herhangi bir sorun teşkil eder mi ?

    1. Benim hakkımda şu anda bir soruşturma var. Suçum da hakaret ve tehdit mesajları ancak şu anda bir sabıka veya sicil kaydı yok. Pmyo ya başvurup giriş sınavlarında başarılı olup okula girdim diyelim .Ve bu soruşturma da ceza davasına dönüştü. Duruşmaya gitmeme okul izin verir mi ve bu davadan bir ceza alırsam ve bu ceza ertelemeli veya hükmün geri bırakılması şeklinde verilirse okulda okurken okuldan ihraç edilir miyim cevaplarsanız sevinirim

  7. Benim bir yıl üstü hırsızlık cezalı mahkemem var hagb kararı ile davayı düşürdüm mahkemeyi kazandım tekrar çağırdılar egitimdeyim sorum şu beni böyle bir suça bulaştım diye hukuki süreçleri kazandım okula döndüm eleyemediler Diye sene sonu mülakatinda elerler mi?

  8. Liseden sonra 1 yıl tek fem dershanesine gitmiştim ama onlarla hiçbir alakam yok bir daha da gitmemiştim diğer yıl başka dershaneye gitmiştim bu güvenlik soruşturmasında falan elenmeme sebep olur mu? Amcam da konserdi fetö den dolayı görevden alındı ve içerde buda beni etkiler mi onunla da bir alakam yok ama işte insan merak ediyor cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  9. Nitelikli dolandiricilik davasından BERAAT aldım ess de dava srusturma gecistirmis olmam sorun teşkil edermi elenirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu