Çürük Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?
20 yaşına gelmiş her Türk genci ekstra bir durumu yoksa askerlik görevini yerine getirmek zorundadır. Çürük raporu nedir ve nasıl alınır konusuna bir tanımla başlamak gerekirse gerekli fizyolojik ve psikolojik sağlık kontrollerinin sağlanmasının ardından eğer bir kişiye “Askerliğe elverişsizdir.” raporu veriliyorsa ve kişi askerlik yapamaz durumda ise halk arasında buna çürük ve çürük raporu denilir.
Çürük Raporu Nasıl Alınır?
Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? diye soruyorsanız çürük raporu askerlik şubesine başvuru için gidildiğinde kişinin askeri hastaneye yönlendirilmesi sonucu orada verilen “Uygun değildir.” raporudur. Bundan da öncesinde kişi daha şubeye gitmeden gerekli rapor ve evraklarını toparlarsa işini kısa sürede halledebilir. Şubede bulunan doktor ya da aile hekimi tarafından ilk muayenenin yapılması sırasında kişiye çeşitli sorular da sorulacak ve kişi değerlendirmeye alınacaktır. Sonrasında raporlarla belirttiği şekilde bir hastalığı olduğuna karar verilirse askeri hastaneye yönlendirilecektir. Burada da uzman hekimlerin kontrolünden bir kez daha geçecektir. Ayrıntılı bir sağlık taraması sonucu ciddi bir rahatsızlık ya da durum fark edilirse kişiye bu rapor verilebilmektedir.
Yalnız burada söylemeden geçemeyeceğimiz bir nokta bulunmaktadır. Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? konusu içerisinde, raporu almanın bireyin gelecekteki tüm faaliyetlerini ciddi derecede etkileyebileceğinin bilincinde olmak gerekir. Bu yüzden hasta birçok test ve kontrolden geçirilir. Kişinin sağlık bütünlüğü, beden bütünlüğü ve psikolojik durumu detaylıca incelenir. Kesin sonuç alınıncaya kadar da her türlü işleme tabi tutulur.
Çürük Raporu Hangi Hastalıkları Kapsar?
Çürük raporuna dayanak olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde tek tek hastalık isimleri sayılmamaktadır. Ancak kronik ve kalıtsal olabilecek türdeki hastalıklar ile kişinin askerlik yapmasına engel teşkil edebilecek her türlü hastalık ve durumun bu sınıflandırmaya girdiğini söyleyebiliriz. Tetkikleri yapacak olan doktor hastalığın derecesine bakacak ve iyileşme ihtimalinin olup olmadığını sorgulayacaktır. Duruma göre çürük raporu yerine erteleme kararı da verebilir. Bu tamamen hastanın sağlık problemlerine bağlıdır.
Çürük Raporunda Nelere Dikkat Edilir?
Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? merak ediyorsanız bunları da bilmeniz önemlidir. Rapor çıkarılırken dikkat edilen unsurlar şu şekildedir:
- Hastalığın derecesi
- Hastalığın yaygınlığı
- Vücutta etkilediği ve etkileyebileceği organlar
- Hastalığın derecesi
- Nelere engel teşkil edeceği
- Hastalığın cinsi
- Bulaşma ihtimali
- Duruma göre kullanılabilecek ilaçlar ve ilaçların yan etkileri
- Hastalığın günlük hayatta ne gibi olumsuz etkiler yarattığı
Bu unsurlar göz önünde bulundurularak çeşitli test ve tetkiklerden geçen hasta için, rahatsızlığı en fazla 5 yıl içerisinde iyileşmeyecek olma kriteri de düşünülerek “Askerliğe elverişli değildir.” adı altında rapor hazırlanmaktadır.
Kilo Sınırını Aşan ve ya Altında Olan Kişiler İçin Çürük Raporu
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nce çok kilolu ve aşırı zayıf kişiler için ayrıntılı ve net şartlar konulmuştur. Vücut, kilo ve kitle endeksi askerliğe uygun olmayan vatandaşlar kesinlikle askere alınmamaktadır. Yalnız buradaki hesaplamalar, sivil hayattaki hesaplamalar ile bir değildir. Çok daha farklı hesaplamalar kullanılır. Yani kişinin sadece 120 kilo olması, çürük raporu almaya yetmemektedir. Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? diye düşünüyorsanız diğer şartları da karşılıyor olması gerektiğini bilmelisiniz.
Çürük Raporunu Hangi Birimler Verebilir Hangi Birimler Veremez?
Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? kadar önemli bir diğer soru da nereden alınacağıdır. Rastgele bir hastane ya da sağlık kurumundan alacağınız rapor askerlikten bu şekilde muaf olmanızı sağlamaz. Özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinden bu raporu edinemezsiniz. Çürük raporu sadece ve sadece askeri hastanelerden alınabilmektedir. Diğer alacağınız tüm raporlar sadece ilk belgeler olarak değerlendirilip, şube ya da aile hekiminin elinden geçtikten sonra yine askeri hastanedeki uzman doktora bilgilendirme açısından bir belge olarak sunulabilmektedir. Doktorun size olan bakışını ne yöne kaydırması gerektiğine ve tahlilleri nasıl yapması gerektiğine dair bir ön delil gibi görülebilmektedir.
Üstelik bu gibi raporlar büyük bir önem de arz etmektedir. Genel kültür olarak çoğumuzun Latince yazılan cümleleri anlaması pek de kolay değildir. Bu sebepten doktora doğrudan götürülmesi asker adayının lehine olacaktır.
Bir başka açıdan sizin önemsemediğiniz ufak bir belirti için o raporlara çeşitli tanı ve notlar konulmuş olabilir. Siz yine önemsemeyip askeri hastanede söylemeyeceğiniz için doktorunuzun bunu bilme şansı yoktur. Çürük raporu almadığınız için mecburen gittiğiniz birliğinizde durumunuz ciddileşebilir. Ancak artık nizamiye kapısından girdiğiniz için geri dönebilmeniz çok zor olacaktır. Kaldı ki hizmet yerinizin şehir içi değil de, dağlık bir bölgeye çıkabileceği düşünüldüğünde kuş uçmaz kervan geçmez bir yükseklikte fenalaşabilirsiniz. Ambulansın oraya gelmesi ya da sizin hastaneye gitmeniz uzun süreceğinden o küçücük ayrıntı hayatınıza mal olabilir. Üstelik Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuda hiçbir mesuliyet kabul etmemektedir. Sonuç olarak siz muayeneden geçmiş olursunuz ve çürük yerine tabiri caizse temiz raporu almış sayılırsınız.
Sahte Çürük Raporunun Cezası Nedir?
Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? maddeleri arasında son anlatacağımız ceza meselesidir. Usul ve esaslara uymayan, ayrıca bilinçli şekilde çürük raporu alan ve düzenleyenler hakkında cezai müeyyide uygulanmaktadır. Kanunda, yapılan bu iş evrakta sahteciliğe girmektedir ki çok da haklılardır. Bu suçun Türk Ceza Kanunu’nun 304. maddesi gereğince sonucu 2 ila 5 yıl arası hapis cezasıdır. Raporu düzenleyen kişi ya da kişilere de tabi ki yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Ayrıca resmi bir vasıfları varsa bu durum aleyhlerine olur. Üstelik 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre bu iş ile alakası olan kimselere idari para cezası uygulaması da yapılmaktadır.
Çürük raporu nedir ve nasıl alınır? konusu eksenindeki bu kadar bilgi askerlik şubesi öncesi yeterli olacaktır.